REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslo įmonės, siekdamos geriau išanalizuoti ir prognozuoti verslo procesus ir jų ateitį, naudojasi ne tik analitikų paslaugomis, bet ir išmaniosiomis kompiuterinėmis analizės programomis. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) mokslininkai pranešė sukūrę programinės įrangos, prognozuojančios verslo vystymąsi, prototipą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulyje įprastai naudojamos analizės programos, galinčios modeliuoti gana statiškų verslo procesų rezultatus. VGTU informacinių sistemų (IS) programų inžinerijos absolventai Martynas Remeika ir Vytautas Pilipas studijų metu sukūrė modernią programinę įrangą: ji ne tik lanksčiau ir greičiau adaptuojasi prie verslo bei jo aplinkos pokyčių, bet ir yra dinaminė – lengvai priima skaičiavimų eigos pakeitimus, o prireikus gali grįžti ir pradėti skaičiavimus iš naujo nuo pasirinkto etapo. Šiuo metu IS programų inžinerijos magistrantai atlieka prototipo bandymus, o Tadas Vysockis jį tobulina.

REKLAMA

„Naudodamiesi VGTU mokslininkų idėjomis apie dinaminius verslo procesus, VGTU studentai automatizavo prognozavimo procesą. Studentų sukurtas programos prototipas ypatingas pasaulio mastu ne tik dėl to, kad geba prognozuoti dinamiškų, adaptyvių ir lanksčių verslo procesų rezultatus, bet ir dėl to, kad įvertina atsitiktinius procesus ir į juos reaguoja. Jų inovacija sudaro prielaidą tikėtis tikslesnių verslo imitacijos rezultatų, nes automatizuoti procesai leidžia išvengti žmogiškojo faktoriaus nulemtų klaidų“, – sakė darbo vadovas, VGTU Informacinių sistemų katedros profesorius dr. Olegas Vasilecas. Analogiškos programinės įrangos pavyzdžių nėra daug ir ji gerokai brangesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai prognozuoja, kad greitai programa bus plačiai pritaikyta įvairiuose verslo sektoriuose – ja naudosis paslaugų teikėjai, žaliavų supirkėjai, logistikos įmonės, finansų makleriai ir kiti. Siekdami užtikrinti reikalingų prekių tiekimą į parduotuves, prekybos tinklai galėtų tiksliau planuoti prekių pristatymą bei jų kiekius, dažnumą ir paklausą. O naftos įmonės valdytojai galėtų naudoti programą siekdami išvengti nuostolių ir optimizuoti veiklą: suvedus duomenis apie vykstančius procesus, sutartis, jų vykdymo laikotarpius, naftos terminalo užimtumą, oro sąlygų pokyčius ir jų įtaką, išmanioji kompiuterinė programa gali užtikrinti nepertraukiamą ir pelningą naftos terminalo darbą.

Programa gali būti naudojama ir naujų rinkų bei verslo modelių paieškai, nes išbando galimus verslo ar jo plėtros modelius virtualioje erdvėje, taip padėdama išvengti daug kainuojančių ir neatsiperkančių projektų, sakoma pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų