REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sekmadienį sakė, kad norėtų paankstinti dabar 2017 metais planuojamą referendumą dėl Jungtinės Karalystės (JK) narystės Europos Sąjungoje (ES), jei tai bus įmanoma.

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sekmadienį sakė, kad norėtų paankstinti dabar 2017 metais planuojamą referendumą dėl Jungtinės Karalystės (JK) narystės Europos Sąjungoje (ES), jei tai bus įmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spaudžiamas euroskeptikų savo paties partijoje ir didėjančio euroskeptiškos JK nepriklausomybės partijos (UKIP) populiarumo, D.Cameronas pažadėjo iš naujo derėtis dėl šalies ryšių su 28 narių Bendrija ir bandyti atkovoti iš Briuselio galias.

REKLAMA

Jis yra sakęs, kad 2017 metais surengs referendumą, jei jo konservatoriai gegužę laimės nacionalinius rinkimus.

„Referendumas turi įvykti prieš 2017 metų pabaigą. Jei galvosiu, kad galėtume tai padaryti anksčiau, būsiu patenkintas. Kuo greičiau galėsiu tesėti šį derėjimosi iš naujo ir referendumo įsipareigojimą, ... tuo geriau“, – sakė jis BBC laidai „Andrew Marr Show“.

Prieš rinkimus, kurie tikriausiai bus atkakliausi per dabartinę Britanijos istoriją, vienas svarbiausių klausimų rinkėjams yra imigracija ir D.Cameronas išdėstė planus apriboti ES migrantų prieigą prie Britanijos socialinių pašalpų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad D.Cameronas savo planus, kuriems, pasak jo, reikės keisti ES sutartį, trečiadienį aptars per susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel Londone. A.Merkel yra sakiusi, kad neleis silpninti ES taisyklių dėl darbuotojų laisvo judėjimo.

Nors D.Cameronas nori, kad Britanija liktų reformuotoje ES, jis yra sakęs, kad „neatmes nieko“, jei negalės užsitikrinti norimų pokyčių.

m14 ADDD

suredaguotas | Miglė Jurkuvienė | 2015-01-04 14:59:36

Popiežius paskyrė 20 naujų kardinolų

papildytas pranešimas

Vatikanas, sausio 4 d. („Reuters“-BNS). Popiežius Pranciškus sekmadienį paskyrė 20 naujų kardinolų į šią elitinę grupę Katalikų Bažnyčios hierarchijos viršūnėje, tarp jų – 15 kardinolų, jaunesnių nei 80 metų ir galinčių dalyvauti konklavoje, kuri rinks naują popiežių po Pranciškaus mirties ar atsistatydinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie 15 kardinolų rinkėjų yra iš Italijos, Prancūzijos, Portugalijos, Etiopijos, Naujosios Zelandijos, Vietnamo, Meksikos, Mianmaro, Tailando, Urugvajaus, Ispanijos, Panamos, Žaliojo Kyšulio ir Tongos.

Devyni šių kardinolų yra iš besivystančio pasaulio.

Turėdamas omenyje Vatikaną, Pranciškus Šv.Petro aikštėje susirinkusiems tikintiesiems pasakė, kad šie dvasininkai yra „iš visų žemynų“ ir „demonstruoja neišdildomą ryšį su Romos Bažnyčia“.

Tai pirmas kartas, kai buvo paskirti kardinolai iš Mianmaro, Tongos ir Žaliojo Kyšulio, sakė Vatikano atstovas. Tai atspindi Pranciškaus norą, kad Kardinolų kolegija atstovautų visuotinei Bažnyčios prigimčiai.

REKLAMA

Atstovas, tėvas Federico Lombardi (Federikas Lombardis), sakė, jog popiežius „nesijaučia pririštas prie tradicijos“, kad didieji miestai visame pasaulyje automatiškai turėtų turėti jiems vadovaujančius kardinolus.

Tik vienas iš 15 naujų kardinolų rinkėjų yra iš Kurijos – Vatikano centrinės administracijos.

Penki kardinolai, kurie yra vyresni nei 80 metų, negalės dalyvauti konklavoje. Titulai jiems buvo suteikti už ypatingus nuopelnus Bažnyčiai, už rūpestingą ir meilės kupiną tarnystę savo bendruomenėms arba Šventajam Sostui. Pranciškus sakė, kad jie pasižymėjo savo darbu Vatikano biurokratiniame aparate, diplomatinėje tarnyboje, liudydami savo meilę Kristui ir Dievo žmonėms. Tarp šių kardinolų yra dvasininkai iš Peru ir Mozambiko.

REKLAMA

Naujieji „Bažnyčios kunigaikščiai“ pareigas ims eiti po vasario 14 dieną Vatikane įvyksiančios iškilmingos kardinolų skyrimo konsistorijos.

Pranciškus apėjo Bažnyčios taisyklę, kuria kardinolų rinkėjų skaičius apribojamas 120-čia, nusprendęs jaunesnių nei 80 metų kardinolų skaičių padidinti iki 125.

Tai jau antras kartas, kai 78 metų Pranciškus pridėjo savo ranką prie jo pageidaujamos krypties 1,2 mlrd. tikinčiųjų vienijančiai Bažnyčiai. Prieš metus jis paskyrė 19 kardinolų.

Dabar jis jau yra paskyręs 31 iš kardinolų rinkėjų – ketvirtį.

Iš Vatikano lango kalbėdamas miniai Šv.Petro aikštėje Pranciškus padarė dar vieną netikėtą pranešimą. Jis sakė, kad vasario 12-13 dienomis vadovaus visų kardinolų susitikimui, kurio metu bus apmąstytos „orientacijos ir pasiūlymai Romos Kurijos reformai“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų