REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kova su pošventine depresija

Žinių radijas

Po kiekvienų ilgesnių švenčių pas psichologus, psichiatrus, kreipiasi daugiau klientų, prašydami pagalbos, „Žinių radijui“ sakė psichologas Albinas Bagdonas. Visgi jis pažymi, kad pavadinti depresija žmonių savijautą po švenčių būtų per stipru:

REKLAMA
REKLAMA

„Tam tikri simptomai yra, bet žodis „depresija“ daugiau reiškia ligą, sutrikimą, tai man tas žodis per stiprus. Rusai turi labai gerą žodį „chandra“, tai yra suniurgzti, suirti, paniurti“, - laidoje „Žvilgsnis“ penktadienį sakė A. Bagdonas.

REKLAMA

Pasak jo, priežasčių tam vadinamajam paniurimui yra, nes vis tiek pasikeičia mūsų mitybos ritmas, suvartojimas maisto kiekis, apkraunama virškinimo sistema, pasikeičia dienos miego ir būdravimo ritmas.

„Galų gale dovanų pirkimo maratonas, galvojimas, kaip čia geriau atšvęsti, kur atšvęsti, su kuo atšvęsti irgi vargina žmogų. Didelę reikšmę turi ir socialinių kontaktų apkrova ir alkoholis“, - sakė psichologas.

A. Bagdono teigimu, kai po švenčių viskas dingsta, organizmas pasijunta pavargęs, o tai yra signalas įsijungti gynybiniams mechanizmams.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kurie turėjo polinkį į depresiją, tuos simptomus gali pajusti ženkliai. Tie, kurie neturėjo, pajunta neramumą po savo krūtinkauliu, nes sutrikdyta visa organizmo veikla – ir psichinė, ir dvasinė, ir fiziologinė“, - sakė jis.

A. Bagdono teigimu, šią blogą savijautą galima įveikti pirmiausia judant, išeinant į mišką, nes per šventes paprastai daug sėdima, ir susidėliojant planus ateičiai.

„Psichologai siūlo paplanuoti savo gyvenimą 2015-ais metais. Reikėtų ir finansiškai pagalvoti, kaip leisiu savo eurus, nuvažiuoti apžvalgyti savo laukus, ūkininkams pasėlius. Reikia pradėti veikti ir mėginti įeiti į naują gyvenimo ritmą“, - patarė psichologas.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų