REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žlugusios palestiniečių viltys

Izraelis džiūgauja

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba antradienį nepriėmė rezoliucijos dėl palestiniečių valstybingumo, kuriai kategoriškai nepritarė Jungtinės Valstijos.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba antradienį nepriėmė rezoliucijos dėl palestiniečių valstybingumo, kuriai kategoriškai nepritarė Jungtinės Valstijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinija, Prancūzija ir Rusija yra tarp aštuonių valstybių, balsavusių už šį tekstą, bet rezoliucija nesurinko būtinų devynių „taip“, kad būtų priimta 15 narių Saugumo Taryboje.

REKLAMA

Australija ir Jungtinės Valstijos balsavo „prieš“, o penkios kitos šalys, tarp jų – Didžioji Britanija, susilaikė.

Ši palestiniečių parengta ir arabų šalių remta rezoliucija būtų turėjusi atverti kelią Palestinos valstybei su Rytų Jeruzale kaip jos sostine.

Joje numatytas 12 mėnesių terminas Izraeliui pasiekti galutinį taikos susitarimą su palestiniečiais ir raginama iki 2017 metų pabaigos Izraeliui visiškai pasitraukti iš palestiniečių teritorijų.

REKLAMA
REKLAMA

Saugumo Tarybos narė Jordanija paprašė balsavimo nepaisydama JAV nepritarimo. Vašingtonas teigia, kad šioje rezoliucijoje nekalbama apie Izraelio susirūpinimą saugumu ir savavališkai nustatomi terminai.

„Ši rezoliucija sudaro sąlygas didesniam pasidalijimui, ne kompromisui, – Tarybai sakė JAV ambasadorė Samantha Power (Samanta Pauer). – Šis tekstas kalba tik apie vienos šalies susirūpinimą“.

S.Power teisino JAV poziciją už tiesiogines derybas ir sakė, kad „taika ateis iš sunkių sprendimų ir kompromisų, kurie turi būti padaryti prie derybų stalo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) kelias dienas prieš balsavimą užsiėmė lobizmu ir paskambino 13-ai užsienio reikalų ministrų, kad paaiškintų Amerikos nepritarimą.

Tačiau Vašingtonui neprireikė pasinaudoti savo veto teise priemonei blokuoti – toks žingsnis būtų galėjęs pakenkti JAV reputacijai arabų pasaulyje.

JAV veto būtų galėjęs papiktinti svarbius sąjungininkus arabus, tarp jų – partnerius JAV vadovaujamoje koalicijoje, kuri vykdo smūgius iš oro prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ Sirijoje ir Irake.

REKLAMA

Argentina, Čadas, Čilė, Jordanija ir Liuksemburgas drauge su Kinija, Prancūzija ir Rusija parėmė rezoliuciją.

Lietuva, Nigerija, Ruanda ir Pietų Korėja drauge su Didžiąja Britanija susilaikė.

Diplomatiniai šaltiniai sakė, jog buvo tikimasi, kad Nigerija pritars rezoliucijai, bet ji paskutinę minutę pakeitė savo poziciją.

Prancūzija balsuoja „Taip“

Prancūzijos pasiuntinys sakė, kad remia rezoliuciją, nes „skubiai reikia veikti“, ir pažadėjo toliau spausti dėl JT vaidmens gaivinant Izraelio ir palestiniečių taikos derybas.

REKLAMA

„Mūsų pastangos neturi liautis čia. Tai mūsų atsakomybė – bandyti vėl, kol dar ne per vėlu“, – sakė Francois Delattre'as (Fransua Delatras).

Tarptautinė bendrija vis labiau nerimauja dėl tebesitęsiančio smurto ir nesugebėjimo atnaujinti derybų, kurios nutrūko balandį, kai spaudimui už taiką vadovavo J.Kerry.

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) sakė, jog šis balsavimas akcentavo „būtinumą“ Izraeliui ir palestiniečiams atnaujinti taikos derybas.

Ji pažadėjo atnaujintas ES pastangas, kad būtų pasiektas dviejų valstybių sprendimas, „dabar labiau nei bet kada“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsavimu baigėsi tris mėnesius palestiniečių Jungtinėse Tautose vykdyta kampanija už paramą rezoliucijai, kurioje numatomas grafikas Izraelio okupacijos užbaigimui.

Palestiniečių pasiuntinys Riyadas Mansouras (Rijadas Mansuras) apkaltino Tarybą nesugebėjus prisiimti savo atsakomybės ir pažadėjo siekti pripažinimo kitur.

„Palestiniečių liaudis ir pasaulis nebegali laukti. Ta žinia, nepaisant apgailestaujamo šiandienos rezultato, yra itin aiški“, – pasakė jis Tarybai.

Palestiniečiai anksčiau sakė, jog yra pasirengę prisijungti prie Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT), kad pradėtų teisinius veiksmus prieš Izraelį, ir pasinaudoti kitais tarptautiniais forumais savo reikalui stumti, jei ši rezoliucija žlugs.

REKLAMA

Izraelis, kuriam atstovavo trečiasis pagal rangą misijos pareigūnas Israelis Nitzanas (Israelis Nicanas), išdėstė trumpą, keturių sakinių pareiškimą Tarybai.

„Turiu naujienų palestiniečiams – jūs negalite reikalauti ir išprovokuoti savo kelio į valstybę, – sakė I.Nitzanas. – Raginu Tarybą liautis pataikavus palestiniečiams ir nutraukti savo kvailybės žygį“.

Izraelis „patenkintas“, kad Jungtinėse Tautose žlugo palestiniečių rezoliucija

Izraelis trečiadienį išreiškė pasitenkinimą tuo, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba nepriėmė prieštaringai vertinamos rezoliucijos dėl palestiniečių valstybingumo, kurioje buvo numatytas 12 mėnesių terminas galutiniam taikos susitarimui.

REKLAMA

„Kiekvienas izraelietis, kuris nori taikos su mūsų kaimynais, gali būti tik patenkintas šio balsavimo rezultatais“, – visuomeniniam radijui sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Tzahi HaNegbi (Cahis HaNegbis), kuris kalbėjo kelios valandos po to, kai 15 narių JT Saugumo Taryba atmetė minimą rezoliuciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų