REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dingusio „AirAsia“ lėktuvo paieška nakčiai sustabdyta

(papildyta 17 val. 00 min.)

 Indonezija iki pirmadienio aušros neieškos „AirAsia“ lėktuvo su 162 žmonėmis, kuris sekmadienį dingo virš Javos jūros, įgulai paprašius leidimo dėl blogo oro pakeisti skrydžio maršrutą.

REKLAMA
REKLAMA

Gelbėtojai, Javos jūroje ieškantys lėktuvo pėdsakų, sekmadienį sutemus paiešką nutraukė, pranešė Indonezijos transporto ministerija.

REKLAMA

„Airbus A320-200“ dingo pakeliui iš Surabajos Rytų Javoje Indonezijoje į Singapūrą ir tai jau trečia šiais metais krizė Malaizijos oro bendrovėms. Maždaug 11 valandų po lėktuvo dingimo paieška buvo nutraukta nepastebėjus jokių jo pėdsakų.

„Mes baigėme 17 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos laiku), nes temo. Oras taip pat nebuvo labai geras, nes darėsi tikrai debesuota“, – sakė Transporto ministerijos pareigūnas Hadi Mustofa (Hadis Mustofa).

REKLAMA
REKLAMA

„Rytoj pradėsime 7 val. ar dar anksčiau, jei oras bus geras“, – pridūrė jis.

 

„AirAsia“ lėktuvas su 162 žmonėmis sekmadienio rytą prastu oru dingo pakeliui iš Indonezijos į Singapūrą, paskelbė kompanija, pranešdama apie jau trečią šiais metais krizę Malaizijos oro bendrovėms.

Skrydžių kontrolieriai ryšį su „Airbus A320-200“ prarado maždaug valanda po to, kai lėktuvas 5 val. 20 min. išskrido iš Juandos (Džuandos) tarptautinio oro uosto Surabajoje Rytų Javoje.

Į Singapūrą lėktuvas turėjo atskristi 8 val. 30 min. (2 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Prieš pat dingimą lėktuvo pilotai paprašė skrydžių kontrolierių Džakartoje leidimo nukrypti nuo skrydžio maršruto ir pakilti virš audros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pilotai paprašė leidimo „nukrypti dėl oro (sąlygų) pakeliui, prieš ryšio su lėktuvu nutrūkimą, kai jį vis dar kontroliavo Indonezijos oro transporto kontrolės (tarnyba, ATC)“, sakoma „AirAsia“ pareiškime jos „Facebook“ puslapyje.

Pasak oro bendrovės, 156 tame lėktuve esantys žmonės yra indoneziečiai, trys – Pietų Korėjos piliečiai ir po vieną žmogų iš Singapūro, Malaizijos ir Prancūzijos.

Lėktuvu skrido 138 suaugę keleiviai, 16 vaikų ir vienas kūdikis, taip pat – du pilotai ir penki skrydžio palydovai.

Indonezijos oro pajėgos nurodė, kad du jų lėktuvai buvo pasiųsti patikrinti rajono Javos jūroje į pietvakarius nuo Pangkalan Buno Kalimantano provincijoje.

REKLAMA

„Oras debesuotas, tą rajoną supa jūra. Mes vis dar pakeliui, tad nedarysime prielaidų dėl to, kas nutiko tam lėktuvui“, – sakė Indonezijos oro pajėgų atstovas Hadi Cahyanto (Hadis Kahjantas).

Dingusį lėktuvą eksploatuoja „AirAsia Indonesia“, Malaizijoje įsikūrusios „AirAsia“, kuri dominuoja klestinčioje Pietryčių Azijos pigių skrydžių rinkoje, padalinys.

Indonezijos transporto ministerijos pareigūnas sakė, kad pilotas paprašė leidimo pakilti 1,8 km į 11,6 km aukštį, kad galėtų išvengti tirštų debesų.

Civilinės aviacijos administracijos generalinis direktorius Djoko Murjatmodjo (Džokas Murdžatmodžas) per spaudos konferenciją Džakartos oro uoste sakė, kad lėktuvo ieškoma rajone tarp Belitungo salos ir Kalimantano, maždaug pusiaukelėje to maršruto, kuriuo turėjo skristi reiso QZ8501 lėktuvas.

REKLAMA

Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) buvo informuotas apie lėktuvo dingimą ir kad JAV administracija stebi situaciją.

Indonezijoje – didžiuliame salyne su prasta sausumos transporto infrastruktūra – pastaraisiais metais smarkiai augo pigių skrydžių rinka.

Tačiau oro transporto industrijai kenkė prasti saugumo standartai – rajone, kur būna ekstremalių oro sąlygų. Bet „AirAsia“ nurodė, kad dingęs lėktuvas techniškai buvo sutvarkytas lapkričio 16 dieną.

Kompanija savo puslapiuose socialiniuose tinkluose ryškiai raudoną logotipą greit pakeitė pilku fonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos lėktuvas dingo baigiantis katastrofiškiems Malaizijos aviacijai metams.

Kovo mėnesį dingo „Malaysia Airlines“ lėktuvas, skridęs reisu MH370 su 239 žmonėmis. Lėktuvas dėl nepaaiškinamų priežasčių nukrypo nuo savo kurso Kvala Lumpūras-Pekinas. Jokių lėktuvo pėdsakų taip ir nebuvo rasta.

Po kelių mėnesių, liepą, kitas „Malaysia Airlines“ lėktuvas sudužo separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje – manoma, kad į jį pataikė raketa „žemė-oras“. Žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų