REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ko 2015-aisiais laukti iš Vladimiro Putino? – baigiantis metams klausia italų „La Stampa“.

Ko 2015-aisiais laukti iš Vladimiro Putino? – baigiantis metams klausia italų „La Stampa“.

REKLAMA

„Ko mes turėtume laukti artėjančiais metais iš Vladimiro Vladimirovičiaus Putino? Mintys, kurias galima išskirti iš jo ilgos spaudos konferencijos, įvykusios gruodžio 18-ąją, atrodo neužbaigtos ir, galiausiai, labiau mįslingomis,“ – rašo straipsnio autorius Roberto Toscano.

V. Putinas demonstruoja ryžtą sureguliuoti krizę Ukrainoje, tačiau tuo pat metu garbina rusų „savanorius“, kurie kaunasi separatistų pusėje. Jis pripažįsta, kad problemos šalyje susijusios su Vakarų sankcijomis, tačiau tik 25-30 proc. Jis viliasi, kad Rusijos ekonomika blogiausiu iš įmanomų variantų visiškai atsigaus nuo krizės negatyvaus poveikio per du metus.

Visiškai akivaizdu, kad šiame etape V. Putinas nori įkvėpti vilties ir pasitikėjimo, ypač dabartinėje situacijoje, artimoje panikai, kai liaudis stebi neregėtą rublio kritimą, o žmonės perka viską, kas papuola, laukdami didelio kainų kilimo, rašoma straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa ir tai, kad V. Putinas – absoliutus pragmatikas, sugebantis prisitaikyti prie įvairių pokyčių. Tačiau grubiausia klaida būtų pamiršti jo ideologijos ir politinio projekto esmę. Ne pirmą sykį prisiminęs liaudies folkloro pavyzdžius, į klausimą apie Ukrainos krizę V. Putinas atsakė prilygindamas Rusiją meškai, kuri gina savo teritoriją, ir uždavė retorinį klausimą: „ … galbūt, mūsų meškiui reikėtų ramiai pasėdėti, nevaikyti paršelių ir kiaulaičių taigoje, o bandyti (susitarti, - red. past.) uogelėmis, medučiu. Gal jį ramybėj paliktų? Nepaliks, nes visada sieks to, kad jis būtų grandinėmis sukaustytas. O kai tik pasiseks sukaustyti, išraus iltis ir nagus“.

REKLAMA

Ši frazė yra aiškus įrodymas to, kad V. Putino Rusijos agresyvumas yra paremtas nepasitenkinimo, istorinio apmaudo jausmu, silpnumo neigimu, kurį šiandien pačiu dramatiškiausiu būdu patvirtino ekonominė krizė. Tuos jausmus visiškai palaiko visuomenė, todėl šiandien neįmanoma įsivaizduoti V. Putino alternatyvos, kuri nebūtų dar labiau nacionalistinė ir agresyvi.

Kyla klausimas: kas tos kiaulaitės, kurias turi medžioti lokys, norėdamas prasimaitinti? Ar neatrodo, kad šis plėšrus lokys labiau panašus į vilką? Ir kaip nusakyti teritoriją, kurioje mes turėtume jį palikti ramybėje? Anot V. Putino, ji įtraukia Padniestrę, Abchaziją, Pietų Osetiją, Krymą, Donbasą. Ir viskas?

„Ateinančiais metais mes susidursime su dilema: kaip nustatyti ir įteisinti lokio teritoriją ir jo baimes dėl saugumo, o taip pat užkirsti kelią sienų pažeidimams ir, svarbiausia, kaip išvengti masinių paršelių žudynių. Nelengva užduotis – išsaugoti Europos ir Atlanto vienybę prieš tokią problemą, tačiau, gali būti, istorija duos ir tam tikrų patarimų. … Gali būti, reikėtų atsižvelgti į George'o Kennano (JAV diplomatas, istorikas, politologas, - red. past.) nuomonę, kuris kalbėjo apie būtinybę atmesti bet kokius variantus, visų pirma karinius, siūlančius nustumti priešininką atgal. Nelengva užduotis, pusiausvyra išlieka nestabili, o neišvengiami nesutarimai tarp sąjungininkų virs sudėtingu išbandymu tiek europiečiams, tiek amerikiečiams,“ – rašo R. Toscano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų