REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukraina žengė istorinį žingsnį NATO link

Rusija perspėjo dėl „absoliučiai priešingų rezultatų“

Ukraina antradienį žengė istorinį žingsnį narystės NATO link, kai parlamentas panaikino tai daryti draudusią nuostatą, tačiau šis sprendimas neabejotinai pakurstys Rusijos pyktį, artėjant svarbioms deryboms dėl pastangų užbaigti Ukrainą krečiantį separatistinį karą.

Ukraina antradienį žengė istorinį žingsnį narystės NATO link, kai parlamentas panaikino tai daryti draudusią nuostatą, tačiau šis sprendimas neabejotinai pakurstys Rusijos pyktį, artėjant svarbioms deryboms dėl pastangų užbaigti Ukrainą krečiantį separatistinį karą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausioji Rada, kurioje proeuropietiška vyriausybė turi tvirtą paramą, balsuodama nusprendė panaikinti draudimą jungtis prie užsienio karinių blokų, panašų į Šveicarijos neutralitetą. Už šią pataisą balsavo 303 deputatai - 77 daugiau negu reikėjo jos priėmimui.

REKLAMA

Kreipdamasis į deputatus prieš balsavimą Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas pareiškė, kad atsisakydama neutralumo Ukraina rodo savo nusiteikimą pasukti Europos ir Vakarų link.

"Tai ves integravimosi į Europos ir Euroatlantinę erdvę link", - sakė jis.

Prezidentas Petro Porošenka pažadėjo užtikrinti Ukrainai Vakarų valstybių karinę apsaugą, kai laimėjo rinkimus, organizuotus po to, kai vasarį Kijeve buvo nuverstas ankstesnis Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

REKLAMA
REKLAMA

„Ukrainos kova už nepriklausomybę, teritorinį vientisumą ir suverenumą tapo lemiamu veiksniu mūsų ryšiuose su pasauliu“, – P.Porošenka pirmadienio vakarą sakė užsienio ambasadoriams Kijeve.

Ukraina įsipareigojo išlikti neutrali 2010 metais, smarkiai spaudžiant Rusijai. Subyrėjus Sovietų Sąjungai, šalis siekė narystės NATO, bet Kijevas, kurį slėgė didelės korupcijos našta ir kurio ginkluotosios pajėgos išgyveno nuosmukį, niekada nebuvo laikomas tvirtu kandidatu.

Praeitą žiemą įvykusi revoliucija Kijeve sužlugdė Rusijos prezidento Vladimiro Putino planus įtraukti Ukrainą į naują Kremliaus vadovaujamą bloką, kuris galėtų tapti varžovu NATO ir Europos Sąjungai (ES).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskva taip pat buvo iškėlusi sąlygą, kad Kijevas turi susilaikyti nuo prisijungimo prie bet kokių karinių blokų, jeigu siekia sutarties, galinčios užbaigti prorusiškų separatistų sukilimą, per pastaruosius aštuonis mėnesius nusinešusį apie 4,7 tūkst. žmonių gyvybių rytų Ukrainoje.

V.Putino požiūrį, kad NATO kelia didžiausią grėsmę šiuolaikinei Rusijai, dar labiau sustiprino pastaraisiais metais smarkiai padidėjusi įtampa tarp Maskvos ir Vakarų šalių dėl krizės Ukrainoje.

„Iš esmės prašymas priimti į NATO pavers Ukrainą potencialia Rusijos karine priešininke“, – Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas perspėjo pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtoje žinutėje.

REKLAMA

Pasak jo, Ukrainos sprendimas atsisakyti neutraliteto ir penktadienį JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pasirašytas teisės aktas, numatantis naujas sankcijas Maskvai „sukels labai neigiamų pasekmių“.

„Ir mūsų šalis turės į jas atsakyti“, – pabrėžė D.Medvedevas.

Tikėtina, kad šis sprendimas paveiks trapias taikos derybas, kurios, kaip P.Porošenka paskelbė pirmadienį, turi vykti šią savaitę Baltarusijos sostinėje Minske.

P.Porošenka sakė, kad buvo susitarta, jog Kijevo ir sukilėlių derybininkai susitiks trečiadienį ir penktadienį, stebint Rusijos ir Europos pasiuntiniams. Prezidentas pažymėjo, kad tas susitarimas buvo pasiektas per konferencinį pokalbį telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande (Fransua Holandu) – pagrindiniais Vakarų šalių tarpininkais Ukrainos krizėje.

REKLAMA

Maskva šį savo kaimynės sprendimą jau įvertino kaip nedraugišką žingsnį, kuris tik „pagausins nemalonumų“ dvišaliuose ryšiuose.

„Tai nedraugiškas žingsnis mūsų atžvilgiu. Šis politinis vektorius tik pagausins nemalonumų ir aštrumo santykiuose. Mes tai vertiname neigiamai“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Andrejų Keliną, Rusijos pasiuntinį prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO).

Ukrainos atsigręžimas į NATO duos „absoliučiai priešingų rezultatų“, sako Rusija

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pareiškė, jog Ukrainos sprendimas atsisakyti nuostatos, kad šalis negali jungtis užsienio karinių blokų, duos „absoliučiai priešingų rezultatų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis žingsnis ir Kijevo ambicijos prisijungti prie NATO „didina konfrontaciją, kuria iliuzija, kad priiminėjant tokius įstatymus galima sureguliuoti gilią vidinę Ukrainos valstybės krizę“, sakė S.Lavrovas, kurio žodžius transliavo televizija.

Ukrainos sprendimas panaikinti nuostatą, draudusią jai jungtis prie užsienio karinių blokų, yra Rusijai nedraugiškas žingsnis, kuris tik „pagausins nemalonumų“ dvišaliuose ryšiuose, antradienį pasakė Rusijos pasiuntinys prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO).

„Tai nedraugiškas žingsnis mūsų atžvilgiu. Šis politinis vektorius tik pagausins nemalonumų ir aštrumo santykiuose. Mes tai vertiname neigiamai“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo diplomatą Andrejų Keliną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų