REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai nusprendi rašyti apie Kauną darosi nejauku. Kiekvienas miestą regi savaip. Vienam gyvenimas tampa geresnis dėl išasfaltuotos gatvės (vaikai kiekvieną rytą šia gatve automobiliu darda į darželį.) O kitam ir naujos F1 trasos nepakaktų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dauguma ne pirmą dešimtmetį čia gyvenančių žmonių tvirtina tą patį: miestui reikia kažko daugiau. Per tuos dvidešimt su trupučiu metų Kaunas nuėjo kažkur „į šalį“. Tai aiškiai jaučiama grįžus po kelionių Lietuvoje. Lyginant su mažesniais, naujomis trinkelėmis ir dviračių takais tviskančiais šalies miestais, Laikinoji sostinė vis dar yra „proletaras su nutrintu vatinuku“.

REKLAMA

Paskutinis juokelis: mieste reikia daugiau rinkimų. Tada gatvės mieste blizgės. Ir įvažos į daugiabučių kiemus nebeprimins kanjonų. Nes tai, kas Kaune dėjosi prieš mėnesį, drąsiai galima vadinti „alternatyviuoju rinkimų šou“. Mindaugo prospektas, Jonavos gatvė ir dar keletas mažesnių gatvyčių buvo sutvarkytos ir riedėti jomis dabar tikras malonumas.

Tiesa, tikruosius gatvių tvarkymo rezultatus matysime po žiemos, kai naujoji valdžia jau bus įsipatoginusi savo krėsluose. Nuoširdžiai gaila, kad rinkimai užgrius kiek per anksti, kai šaltis dar nebus pasitraukęs. Būtų puikus indikatorius atliktiems darbams įvertinti. Kol kas — miestiečiai džiaugiasi, spėlioja kiek dar pinigų „pataupyta“ priešrinkiminiam gyventojų užganėdinimui.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaip Kaune labai mėgstama planuoti ir suplanuotais dalykais garsiai dalintis. Miesto „galvos“ nuolat įsisukusios į įvairių strategijų, vizijų, projektų ir maketų gamybą. Kai klausai, skaitai — gražu, kai žvalgaisi aplink — viskas kitaip.

Toli ieškoti nereikia. Tarkim, Laisvės alėja. Kadangi ši gatvė yra ir mano kiemas, tai nori nenori tenka sekti visas žinias apie „amžiaus renovaciją“. Prisipažinsiu, nebekreipiu dėmesio į datų abrakadabrą, kuri tiekiama miestelėnams žadant centrinės gatvės renovaciją. Pastaruoju metu, prieš rinkimus, kalbos apie tai ir vėl sklando it įkyrūs bimbalai. Kažkokie nesibaigiantys darbų etapai, išsiskleidžiantys architekto Šarūno Kiaunės „skėčiai“, „konkė“, vėl... tas pats marazmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvirai sakau — kaunietis turi tokių kalbų atmetimo teisę. Gal net pareigą. Naujasis „burtažodis“ — Kongresų, koncertų ir konferencijų rūmai — stebuklo galios taip pat nebeturi. Labiau tikiu vienu metru nutiesto ir išbandyto dviračių tako, nei milijoninėmis sumomis už kurias bus statomi šie rūmai ar renovuojama Laisvės alėja. Kalbant apie naujus dviračių takus, šiemet miestas sulaukė permainų: Šilainių ir Vilijampolės dviratininkai jau gali be kliūčių pasiekti Centrą. Tai džiugina. Nemažai nuveikta ir statant treniruoklius. Jų gerokai padaugėjo. Norintis sportuoti miestietis dabar be vargo gali rasti sau tinkamą vietelę tai daryti.

REKLAMA

Dar vienas džiugus faktas įvykęs mieste šiemet — atidarytas vienas iš didžiausių ir moderniausių Baltijos regione atviros prieigos „Santakos“ slėnio KTU Mokslo ir technologijų centras bei Technologinio verslo inkubatorius, kainavęs daugiau nei 150 mln. litų. Įstabios architektūros statinys puikiai įsikomponavo į miesto savastį. Pagražėjo KTU studentų miestelis ir, aišku savaime, mieste radosi puikus ir naudingas objektas, padėsiantis naikinti Kauno, kaip „proletaro su vatinuku“, sampratą.

Kaip žmogui nelabai palaikančiam savivaldybės ūpą remti krepšinį mūsų pinigais, praeiti metai mieste įsimintini dar vienu nutikimu. Eilinį kartą „Žalgiriui“ skęstant skolose Kauno savivaldybės bendrovės buvo įpareigotos klubui paskolinti iš viso 2,35 mln. litų.

REKLAMA

Žinant, kad daugelio šių įmonių vadovai yra tiesiogiai priklausomi nuo miesto „viršūnių“ norų, tarp Žalgiriui ištiesusių pagalbos ranką atsirado ir „Kapinių priežiūra“. Ji sutiko paskolinti 50 tūkst. litų. Energingi ir kūrybingumo nestokojantys kauniečiai ėmė daryti eskizus krepšininkų marškinėliams ant kurių puikavosi ir šios įmonės reklama. Mielai tokius dėvėčiau. Rimtai.

Tačiau iš tiesų Kaunui reikia kažko daugiau nei ant raumeningo kūno užtemptų marškinėlių su kapinių reklama. Ir vatinukas miestui nedera. Štai dėl ko artėjantys rinkimai į savivaldą turi šiokios tokios intrigos krislą. Ar pajėgs dabartiniai valdantieji kauniečius eilinį kartą įtikinti, kad ir vėl proveržiui pritrūko vos vienos kadencijos? Valdas Kilpys  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų