REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tas pavojingas naujasis pasaulis

2015-ųjų „karštųjų taškų“ ekspertų prognozės

„Pesimistinis 2015-ųjų pasaulio gidas“, – tokiu pavadinimu artėjančių metų prognozes pristato informacinė agentūra „Bloomberg“. Remdamasi politikos, karybos ir ekonomikos ekspertų nuomonėmis, agentūra įvardijo vietas pasauyje, kurios gali tapti „karštaisiais taškais“. Jų tarpe – Baltijos šalys, Azovo jūros pakrantė Ukrainoje ir Arktis – tiesiogiai susijusios su Rusija, tačiau nė viena jų neatsidūrė pavojingiausiose vietose.

„Pesimistinis 2015-ųjų pasaulio gidas“, – tokiu pavadinimu artėjančių metų prognozes pristato informacinė agentūra „Bloomberg“. Remdamasi politikos, karybos ir ekonomikos ekspertų nuomonėmis, agentūra įvardijo vietas pasauyje, kurios gali tapti „karštaisiais taškais“. Jų tarpe – Baltijos šalys, Azovo jūros pakrantė Ukrainoje ir Arktis – tiesiogiai susijusios su Rusija, tačiau nė viena jų neatsidūrė pavojingiausiose vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vladimiras Putinas kiršina NATO šalis, naudodamasis rusakalbių mažumų Estijoje ir Latvijoje, taip pat tarp Lenkijos ir Lietuvos esančios Kaliningrado srities, korta. Incidentai oro erdvėje, kuriuos stebime pastaruoju metu, demonstruoja Rusijos norą išbandyti NATO pajėgumus ir ateityje,“ – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA

Kita su Rusija susijusi grėsmė, pasak JAV analitikų, susijusi su tuo, kad prorusiški separatistai, su Rusijos pagalba, Ukrainos rytuose gali sugalvoti „atidaryti koridorių sausuma“ tarp Rusijos ir Krymo.

Tai priverstų Vakarus dar sustiprinti sankcijas prieš Rusiją, o taip pat suteikti aktyvesnę pagalbą Kijevui.

Taip pat ateityje augs konflikto tarp Rusijos, JAV, Norvegijos, Danijos ir Kanados dėl Arkties gamtos resursų. Teritoriniai ginčai gali įsisiūbuoti, ypač dėl Špicbergeno regiono, kuriame dėl globalaus atšilimo mažėjantys ledynai tiesiogine prasme atidengia komercinį regiono potencialą.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsistatydina vyriausybė, į valdžią atėjo lyderis-euroskeptikas, o tai dar labiau susilpnina Graikijos pozicijas tarp kitų Europos šalių. Kai kuriose jų pastebimi panašūs radikalūs judėjimai, siūlantys paprastus sudėtingų problemų sprendimo būdus, įgauna populiarumą. Europos politikai sunkiai randa tam atsaką. Šis „virusas“ plinta regioninėje vertybinių popierių rinkoje, vėl iššaukdamas galimą krizę euro zonoje,“ – teigiama „Bloomberg“ ekspertų atsakaitoje.

JAV ekspertų nuomonė išlieka tradicinė, „problemų“ sąraše šie galimi įvykiai išlieka viduriuke (Arkties potencialus konfliktas išvis priskiriamas prie mažiau tikėtinų), o viršūnėje – konfliktai Artimuosiuose Rytuose, Pietryčių Azijoje ir Afrikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susidūrimai Pietų Kinijos jūroje gali privesti prie plataus masto karinio konflikto. Izraelis bombarduoja Iraną, įsiūbuodamas konflikta Artimuosiuose Rytuose, Nigerija, krentant naftos kainoms, atsidurs ant prarajos ribos, o radikalios grupuotės sustiprės,“ – pažymi ekspertai.

Smurtas iš Sirijos persikels į Libiją, Jordaniją, Turkiją ir už jų ribų paskui „Islamo valstybę“, o Basharo al Assado režimas gali sunaikinti paskutinius numarintos opozicijos likučius.

Trečiasis Palestinos sukilimas prieš Izraelį kils po neeilinių parlamento rinkimų 2015-ųjų kovą. HAMAS, siekdami įgauti daugiau politinio svorio, atidarys naują kovos su Izraeliu frontą Vakarų krante arba atnaujins puolimus iš Gazos sektoriaus.

REKLAMA

Tuo metu Iranas, nesugebėjęs pasiekti susitarimų su pasaulio galingaisiais dėl branduolinės programos apribojimų, skubins branduolinio ginklo kūrimo programą. Izraelis pasistengs nukenksminti tokius kaimynų veiksmus, pradėjęs regioninį karą.

„Saudo Arabijos karalius Abdullah, kuriam 90 metų, miršta... Dabartiniam įpėdiniui Salmanui – 79 metai. Sosto perdavimas gali vykti labai jautriu momentu, kai šalies karinės oro pajėgos tęs „Islamo valstybės“ bombardavimus, o šios veikloje dalyvaus tūkstančiai jaunųjų saudiečių,“ – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA

Ataskaitoje pažymima ir auganti Pietų Kinijos jūroje konflikto tarp Kinijos karinio laivyno ir žvejų laivų, grėsmė. Manoma, kad į konfliktą gali įsitraukti Japonija. Prognozuojama, kad toks konfliktas gali peraugti į abiejų šalių karinių oro pajėgų mūšį dėl Senkaku salų.

Afrikoje radikalūs islamistai iš „Boko haram“ grupuotės išplės savo įtaką Nigerijoje, kurios prezidentas Goodluckas Jonathanas nesugebės sustabdyti jų įtakos pačioje skaitlingiausioje Afrikos valstybėje. Visa tai vyks krintančios naftos kainos fone, kurios įtaka dar labiau apsunkins situaciją šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu ekspertai laukia Afganistano ir Pakistano talibų kovotojų susiliejimo su „Islamo valstybės“ smogikais.

Susiformavus fundamentalių islamistų internacionalui talibai padarys viską, kad užgrobtų valdžią Kabule ir Islamabade, bei nutrauktų JAV misijų veiklą regione .

„Irako“ fronte islamistai, anot „Bloomberg“ ekspertų prognozių, vykdys plataus masto karą religiniu pagrindu, kiršindami šiitų daugumą prieš sunitų mažumą. Tai sužlugdys šalies naftos eksportą, o taip pat privers JAV ir aplinkines regiono šalis aktyviai įsikišti į konfliktą.

REKLAMA

Ekspertai neameta to, kad Indijos premjerą N. Modi vers atsakyti į 2008-ųjų teroristinę ataką Mumbajuje, kurią įvykdė Pakistano smogikai. Tai gali dar labiau apsunkinti dviejų branduolinių valstybių santykius, nors, kodėl būtent dabar turėtų būti prisimintas šis įvykis, ekspertai nepaaiškino.

Dar viena tradicinė konfliktų zona – Korėjos pusiasalis. 2015-ais amerikiečių ekspertai prognozuoja tokį scenarijų: Šiaurės Korėja nuskandina pietų korėjiečių laivą, motyvuodami tuo, kad šis tariamai vykdė nelegalią veiklą. Atsakydami į tai Pietų Korėjos karo laivai nuskandintų KLDR karinį laivą.

REKLAMA

Tai pirmoji tokia prognozė, kurią sudarė „Bloomberg“ analitikai, ir jau pats pavadinimas – „Pesimistinis gidas“ – nepalieka abejonių, kokie mūsų laukia artėjantys metai.

Iš šių ekspertų nuomonių darosi aišku, kad analitikai prisilaiko tradicinių įžvalgų. Didžioji dalis jų atspindi nuomonę, kad artėjančiais metais sudėtingiausia situacija bus tradiciniuose „vulkanuose“. Tačiau 2014-ieji jau parodė, kad tarptautinė politika – sunkiai prognozuojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų