REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos daugiabučių atnaujinimo programoje – strateginis posūkis. Iki šiol iš šalies biudžeto ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuota programa sulaukė privataus investuotojo – Šiaulių banko – dėmesio. Pirmasis šalyje tapęs Europos investicijų banko partneriu teikiant lengvatines paskolas renovacijai, Šiaulių bankas prisidės 20 mln. eurų nuosavų lėšų, kurios bus paskirstytos per JESSICA kontroliuojantįjį fondą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiek daugiau nei per metus pavyko sugrąžinti ne tik gyventojų pasitikėjimą renovacijos programa, bet ir pritraukti privataus verslo investicijas. Šis Šiaulių banko žingsnis yra svarbus programos įvertinimas ir kartu renovacijos ateities perspektyvų Lietuvoje nubrėžimas. Tikiu, jog Šiaulių banko pavyzdžiu paseks ir kiti komerciniai šalies bankai“, – teigė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. Pasak viceministrės, šis Šiaulių banko žingsnis galėtų tapti naujo renovacijos finansavimo modelio pradžia, įgyvendinant ES 2014-2020 m. priemones ir įtraukiant privačius investuotojus į energinio efektyvumo didinimo programų finansavimą.

REKLAMA

„Šiaulių banko sprendimas prisidėti nuosavomis lėšomis prie daugiabučių atnaujinimo programos buvo natūralus, nes šioje srityje turime didžiausią patirtį Lietuvoje. Jau daugiau kaip 15 metų dalyvaujame renovacijos procese, ir tai laikome viena iš savo prioritetinių veiklos krypčių. Finansavimo poreikis daugiabučių namų atnaujinimui rinkoje vis auga, todėl Šiaulių banko investicija dar labiau paspartins renovacijos procesą“, – sakė Šiaulių banko administracijos vadovas Vytautas Sinius.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2013 m. vasario, kai pradėjo galioti lengvatinė daugiabučių atnaujinimo programa administratoriams, Šiaulių bankas jau patvirtino 814 renovacijos projektų finansavimą. Bendra jų vertė – daugiau kaip 598 mln. litų (173 mln. eurų). Šių metų gruodžio mėn. duomenimis, su administratoriais pasirašytos 367 kreditavimo sutartys. Pirmuosius 22 mln. eurų investicijų Šiaulių bankas iš JESSICA kontroliuojančiojo fondo pritraukė 2010 m. – šiais pinigais buvo finansuoti 66 atnaujinimo projektai Lietuvoje.

Būsto atnaujinimo programose Šiaulių bankas dalyvauja nuo 1999 metų, kai pradėjo vykdyti pirmuosius projektus su Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra (BUPA) prie Aplinkos ministerijos. Nuo 2002 m., bendradarbiaudamas su Centrine projektų valdymo agentūra, per šiuos metus Šiaulių bankas atnaujino nemažai Lietuvos mokyklų, darželių ir ligoninių. 2005-2009 m. bankas, bendradarbiaudamas su „Būsto paskolų draudimu“ ir INVEGA, finansavo 34 daugiabučių atnaujinimą.

Būsto modernizavimo asociacijos duomenimis, Lietuvoje iš viso yra apie 38 tūkst. renovuotinų daugiabučių namų. Šiuo metu atnaujinimo projektus įgyvendina ar yra pasiruošę tai daryti apie 8 proc. Lietuvos daugiabučių namų gyventojų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų