REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Karolis Kaupinis, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Rusijai kenčiant Vakarų ekonominę ir diplomatinę izoliaciją, išlošti iš susidariusios situacijos mėgina Baltarusija. Tačiau analitikai teigia, jog tai tik dar vienas vitrininis A. Lukašenkos bandymas žaisti Vakarų ir Rytų tarpininko vaidmenį, iš tiesų liekant visiškai priklausomam nuo Maskvos.

REKLAMA
REKLAMA

Jūros kranto Baltarusija neturi, tačiau jūrinių žuvų per tris mėnesius šalyje padaugėjo tiek, kad Maskvos link jų dabar išvežama dvigubai daugiau nei rudens pradžioje. Tiesa, tai tiesiog perpakuoti, Rusijos uždrausti maisto produktai iš Europos. Rusijai dėl to importinio maisto kainos kyla, o Minsko prekybos centruose – kol kas ne.

REKLAMA

Kol kas Baltarusija uždirba iš Rusijos ir Ukrainos karo. Tačiau A. Lukašenka suvokia, kad tai gali ilgai nesitęsti. Baltarusijos ekonomika visiškai priklausoma nuo Rusijos, tad dabar, kai Minskas tapęs Rusijos, Ukrainos ir Vakarų tarpininku, A. Lukašenka stengiasi kuo daugiau naudos vėl išpešti iš Vakarų, kartu neatiduodamas Rusijai jos taip norimų Baltarusijos ekonomikos objektų kontrolės.

„Lukašenkai per pavojinga būti Rusijos politinio ir ekonominio monopolio dalimi, tad dabar, nors jau ir per vėlu tai padaryti staigiai, stengiasi diversifikuoti riziką, priartėti prie Vakarų, nes nori, kad šie pripažintų jo rinkimus 2015-iaisiais kaip laisvus ir skaidrius“, – sako „Mizes“ centro Minske vadovas Jaroslavas Romančiukas.

A. Lukašenkos vyriausybė šiuo metu tariasi dėl naujos Tarptautinio Valiutos Fondo paskolos, tačiau šio reikalaujamos ekonomikos liberalizavimo ir valstybės turto privatizavimo reformos A. Lukašenkai veikiausiai bus nepriimtinos, o karine prasme Baltarusija ir toliau išlieka Rusijos placdarmu. Tad dabartinis Baltarusijos balansavimas, pavyzdžiui, A. Lukašenkos apsilankymas Kijeve prieš antradienio vizitą Maskvoje, gali būti tik eilinis A. Lukašenkos bandymas neprarasti galios šiaip jau esant visiškoje Maskvos priklausomybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų