REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birutė Slavinskienė

Eidami laukan neretai sakome: einu įkvėpti gryno oro. Bet ar iš tiesų taip yra? Lauke neretai jaučiamas aitrus dūmų, sklindančių iš individualių namų kaminų, kvapas. Vieni teigia, kad dūmais užterštas oras labai kenksmingas, kiti gi įsitikinę, jog nuodingų medžiagų koncentracija nėra tokia, kad galėtų pakenkti sveikatai. Kaip yra iš tiesų? Deja, Tauragės visuomenės sveikatos centro specialistai į šį klausimą atsakyti negali.

Kenkia silpnesnės sveikatos žmonėms

Didžiuosiuose miestuose oro tarša stebima nuolat. Ten neretai skelbiama, kad esant dideliam oro užterštumui į lauką nerekomenduojama eiti vaikams, vyresnio amžiaus ir turintiems kvėpavimo sistemos sutrikimų žmonėms. Sergantieji bronchine astma jautriausi kietųjų dalelių poveikiui ir jiems gali prasidėti bronchinės astmos priepuoliai.

Pastarojo meto oro sąlygos – sausi, be lietaus orai, nestiprus vėjas – lėmė, kad ore gali būti didesnė kietųjų dalelių koncentracija. Oro tarša padidėja dėl katilinių, individualių namų šildymo krosnių, ypač deginančių kietąjį kurą, išmetamų kietųjų dalelių ir dėl automobilių išmetamų teršalų.

REKLAMA
REKLAMA

Kas tos kietosios dalelės? Tai ore esančių dalelių ir skysčio lašelių (aerozolių) mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairių komponentų – rūgščių, sulfatų, nitratų, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, mineralinių dulkių, suodžių. Į orą išmetamos kietosios dalelės labai skiriasi savo fizine ir chemine sudėtimi, skirtingi dalelių dydžiai ir jų išmetimo šaltiniai. Dažniausiai leistini kietųjų dalelių kiekiai atmosferos ore viršijami.

REKLAMA

Pavojingiausia žiemą ir pavasarį

Pasak Tauragės visuomenės sveikatos centro vyriausiosios specialistės Daivos Genienės, šaltuoju metų laikotarpiu oro taršą lemia transporto ir įvairių šildymo įrenginių keliama tarša. Transportas sudaro 60–80% visos taršos. Ypač pavojingas sveikatai ir aplinkai atliekų deginimas buityje. Šaltas oras ir silpnas vėjas – nepalankios teršalams išsisklaidyti meteorologinės sąlygos. Esant tokioms sąlygoms kietųjų dalelių koncentracija aplinkos ore padidėja.

Pasak D.Genienės, oro užterštumo pikas stebimas orams atšalus per 15 laipsnių šalčio, kai intensyviau kūrenamos krosnys, židiniai. Antrasis pikas būna pavasarį, nutirpus sniegui ir atšilus orams, kai žmonės degina šiukšles, lapus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal oro taršos poveikį sveikatai išskiriamas trumpalaikis ir ilgalaikis poveikis, sukeliantis atitinkamai ūmius ir lėtinius sveikatos sutrikimus. Dirginami viršutiniai kvėpavimo takai – peršti nosį, gerklę, kyla kosulys, sunku kvėpuoti.

Kietosios dalelės ir visi kiti aplinkos teršalai sukelia kvėpavimo organų ligas – bronchitus, bronchinės astmos priepuolius, plaučių ligas. Sergamumas šiomis ligomis šalyje nuolat didėja.

Pats nesveikiausias kuras – anglis. Malkas reikėtų naudoti tik išdžiūvusias, tada būna mažiau dūmų ir juose esančių kenksmingų medžiagų.

Duomenų neturi

Tauragės visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Vitalija Juzėnienė teigia, kad įstaiga yra parengusi ataskaitą savivaldybei apie oro taršą, tačiau tai buvo pernai. Tada jokie galimos oro taršos parametrai Tauragėje nebuvo viršyti. Kaip yra dabar, pasak jos, pasakyti sunku, nes stacionarios stotelės, kuri leistų nuolat stebėti oro taršos lygį, Tauragėje nėra, kitų būdų taršai nustatyti irgi nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar šiuo metu oro tarša gali būti tokia, kad kenktų sveikatai, ji sakė atsakyti į šį klausimą negalinti. Specialistė tik priminė, kad gyventojai jokiu būdu nedegintų krosnyse plastiko, drabužių, batų, lakuotų baldų ar kitų nuodingas medžiagas galinčių išskirti daiktų. Vedėja pasiūlė pasidomėti pas aplinkos apsaugos specialistus – galbūt jie informacijos turi daugiau.

Tauragės rajono aplinkos apsaugos agentūrai vadovaujantis Darius Ciganas, išgirdęs klausimą, irgi sakė konkrečių duomenų apie oro taršą Tauragėje pasakyti negalįs. Jo vadovaujama įstaiga tik gauna ataskaitas, kiek orą teršia konkrečios įmonės, o apie tai, kiek jį užteršti galėtų nuolat rūkstantys krosnių kaminai, jis nežino. Tačiau aplinkosaugininkas nemano, kad oras Tauragėje gali būti užterštas.

– Manau, kenksmingų dalelių koncentracija ore tikrai nėra didelė, – klausimo svarbos nesureikšmino D.Ciganas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų