REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Katastrofiškas rublio kritimas parodė prarastą finansų rinkos pasitikėjimą Kremliumi, o siekdami stabilizuoti ekonomiką Rusijos Federacijos prezidentas bei Vyriausybė turi tuoj pat atsistatydinti ir grąžinti visas užgrobtas teritorijas. Tai teigia gordonua.com redaktorės Natalijos Dvali kalbintas rusų finansų ekspertas Slava Rabinovičius.

Katastrofiškas rublio kritimas parodė prarastą finansų rinkos pasitikėjimą Kremliumi, o siekdami stabilizuoti ekonomiką Rusijos Federacijos prezidentas bei Vyriausybė turi tuoj pat atsistatydinti ir grąžinti visas užgrobtas teritorijas. Tai teigia gordonua.com redaktorės Natalijos Dvali kalbintas rusų finansų ekspertas Slava Rabinovičius.

REKLAMA

Šių metų gruodžio 15 ir 16 dienos Rusijoje jau vadinamos juodaisiais pirmadieniu ir antradieniu. Pirmadienį per vieną dieną rublis neteko daugiau nei 10 proc. savo vertės ir tapo pačia silpniausia 2014-ųjų valiuta pasaulyje.

Gruodžio 16-ąją katastrofiškas Rusijos valiutos kritimas tęsėsi. Kelis kartus rublis viršijo 80 rublių už dolerį ir 100 rublių už eurą žymą. Pasak kai kurių žiniasklaidos priemonių, rusai pradėjo aktyviai pirkti elektroninę ir buitinę techniką, baimindamiesi tolesnio šių prekių brangimo, kurį išprovokuos nukritusi rublio vertė. „Gordon“ pakalbino „Diamond Age Capital Advisors“ Maskvos filialo vadovą S. Rabinovičių – šis papasakojo, ką Rusijai reikš valiutos nuvertėjimas ir kodėl Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui liko tik vienintelė išeitis – nedelsiant atsistatydinti.

– Nafta kainuoja jau mažiau nei 60 dolerių už barelį, rublio vertė ir toliau krinta. Kaip manote, Kremlius gali stabilizuoti situaciją?

REKLAMA
REKLAMA

– Aš jau Rusijoje prikalbėjau tiek, kad galiu sulaukti kalėjimo, tačiau pakartosiu tai, apie ką šiandien rašiau savo „Facebook“: norėdami stabilizuoti ekonomiką Rusijos prezidentas ir Vyriausybė turi tuojau pat atsistatydinti.

REKLAMA

Turėtų būti paskirta laikinoji profesionalų technokratų Vyriausybė, kuri pabandytų sustabdyti šalies byrėjimą siekdama išgelbėti kritinėje situacijoje atsidūrusią ekonomiką ir finansus. Ji turi užbaigti politinę ir geopolitinę krizę tarp Rusijos bei Ukrainos, grąžinti užgrobtas teritorijas. Vėliau turi būti paskelbti naujo prezidento rinkimai. Visi beprotiški pastarųjų metų įstatymai turi būti atšaukti, būtina atlikti liustraciją. Tai – vienintelis scenarijus.

– Vargu ar V. Putino režimas su tuo sutiks...

– Jokių kitų šansų Kremlius ir neturi. V. Putinas ir jo komanda dar 2014-ųjų kovą, įvedę kariuomenę į Krymą, paleido sunkų inercišką procesą. Net jeigu Rusijos valdžia pabandytų kaip nors sužaisti atgal, nieko neišeitų. Pastarosios dvi dienos parodė, kad finansų rinkos visiškai nebepasitiki Kremliumi. Rusija virto toksiška, liko tik dvi išeitys: arba V. Putinas su komanda, paskyrę technokratus, palieka Kremlių, arba Rusija subyra, o tai prives prie pilietinio karo, jeigu ne dar blogiau.

REKLAMA
REKLAMA

– Yra dar vienas variantas: liaudis sukyla ir nuverčia korupcinę valdžią.

– Statistinis rusas iki šiol nesugeba sudėlioti elementarios loginės „priežastis–pasekmė“ grandies, suvokti sąsajos tarp Krymo aneksijos, įsiveržimo į Donbasą, tarptautinių sankcijų ir rublio kurso, kainų parduotuvėse. Per pastaruosius 20 metų Rusiją ištiko žmogiškojo kapitalo katastrofa: liaudis neišsilavinusi, nukvailinta visiškai bukais serialais ir žiauria Kremliaus propaganda.

Paprasti rusai, neturėdami menkiausio finansinio išsilavinimo, prisirinko krūvą kreditų valiuta – automobilių, hipotekos, vartojimo ir kitų. Jiems nesuprantama, kad kainų augimas, rublio griūtis ir jų asmeninis bankrotas – tai tiesioginis mokestis už „Krym – naš!“ („Krymas – mūsų“, – red. past.). Tačiau greitai kiekvienas rusas pajus, kad įprastas jam gyvenimo būdas skrenda į pamazgų kibirą...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– …ir tuomet prasidės rusų Maidanas?

– Jeigu imsime tuos, kurie ir anksčiau nepalaikė Kremliaus politikos, ir pridėsime prie tų, kurie per pastaruosius kelerius metus praregėjo, – gausime daugiausiai trečdalį visuomenės. To neužtenka, kad Rusija pajudėtų tinkama linkme, nes liks dar du trečdaliai piliečių, kurie palaikys V. Putiną ir viskuo kaltins JAV. Be to, gėbelsiška propaganda ir antiamerikietiška retorika Kremliuje tik stiprės.

– Negaliu apibūdinti, su kokia euforija vos ne visa Ukraina stebėjo rublio krachą, patys pamiršę apie grivinos kursą. Šiandien (gruodžio 17 dieną, – red. past.) Ukrainos nacionalinė valiuta ir vėl pagerino antirekordą – 16,25 grivinos už dolerį.

REKLAMA

– Visų pirma, rublis per pastarąsias dvi dienas nukrito daugiau negu grivina. Aš suprantu, kad Rusijos bei Ukrainos ekonomika ir toliau yra tarpusavyje susijusios, tačiau grivinos kritimas – tai tik pačios Ukrainos istorija. Taip, jums taip pat gresia finansinė praraja, vėliau – bankrotas. Tačiau, skirtingai nei Rusija, Ukraina turi galimybių.

– Gal galite pakomentuoti išsamiau?

– Rusija jau išbraukta iš tarptautinės kapitalo rinkos, o Ukraina – ne. Jūs galite refinansuotis tarptautinėse finansų organizacijose, o Rusijos Federacija – ne. Vienintelis dalykas, kuris dabar išgelbės Ukrainą, – skubios struktūrinės reformos, apie kurias nuolat kalba tokios pasaulinės organizacijos, kaip Tarptautinis valiutos fondas. Esant reikalui jums būtų suteikta finansinė pagalba, kuri sumažintų ekonominį stresą.

Dabartinei Ukrainos valdžiai užtenka kompetentingų žmonių, jeigu ji nori įgyvendinti visavertes reformas. Pavyzdžiui, ekonomikos vystymo ir prekybos ministrą Aivarą Abromavičių aš asmeniškai pažįstu jau daugelį metų. Beje, Ukrainos valdžia šiuo metu vykdo derybas su dar keliais labai garbiais užsieniečiais – siūlo jiems viceministrų pareigas numatytais klausimais. Aš pats tai girdėjau iš tų, kuriems jie pateikė panašius siūlymus. Kol kas negaliu jų įvardyti, tačiau patikėkite – tie žmonės pajėgs išspręsti aktualias Ukrainai problemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų