REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vladimiras Putinas palygino savo šalį su medžiotojų užspeista meška

(papildyta 15.22)

Vladimiras Putinas savo metinę spaudos konferenciją su žiniasklaida pradėjo nuo to, „kas gerai“, – įmokos į biudžetą surinktos, socialinės išmokos padidėjo, daug lėšų investuota į karinės pramonės reorganizaciją.

Vladimiras Putinas savo metinę spaudos konferenciją su žiniasklaida pradėjo nuo to, „kas gerai“, – įmokos į biudžetą surinktos, socialinės išmokos padidėjo, daug lėšų investuota į karinės pramonės reorganizaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėjęs kalbėti apie „sunkiausią“ klausimą – dabartinę šalies ekonominę situaciją – V. Putinas nestokojo optimizmo ir kaltino „išorinius veiksnius“.

REKLAMA

„Be abejo, šiandienė situacija yra nulemta išorinių veiksnių, tačiau daug ko nepadarėme ir mes patys. Visų pirma, pasaulio ekonomikos augimas išlieka, ir mūsų ekonomika išeis iš dabartinės situacijos. Tam gali prireikti ir dvejų metų. Per tą laiką mes turėsime diversifikuoti savo ekonomiką, mus privers gyvenimas“, – sakė V. Putinas. Jis kelis kartus pakartojo, kad „viskas bus gerai, nes kitaip būti negali“.

Rusijos ekonomikos krizė, pagal Putino prognozes, tęsis ne ilgiau kaip dvejus metus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį stengėsi sumažinti susirūpinimą dėl didžiausios finansų krizės per 15 jo vadovavimo metų, sakydamas, kad nepalanki padėtis šalies ekonomikoje truks ne ilgiau negu dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų ekonomika išeis iš šiandienės padėties. Kiek tam reikės laiko? Susiklosčius pačioms nepalankiausioms sąlygoms, manau, tai truks dvejus metus“, – V. Putinas sakė per kasmetę spaudos konferenciją.

Jis tvirtino, kad „tolesnis augimas ir išėjimas iš dabartinės padėties – neišvengiamas dėl bent dviejų priežasčių“.

„Visų pirma, pasaulio ekonomikos augimas tęsis. Tempas mažėja, bet augimas tikrai išsilaikys. Ekonomika toliau auga“, – prognozavo prezidentas.

Pasak jo, „ekonominė konjunktūra keisis, o augant pasaulio ekonomikai prireiks papildomų energijos išteklių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau tuo pat metu – ir tuo aš jau neabejoju – mums pavyks daug nuveikti diversifikuojant savo ekonomiką, nes pats gyvenimas vers mus tai daryti. Kitaip tiesiog nebus įmanoma funkcionuoti“, – pabrėžė V. Putinas.

(papildyta 12.26) Ukrainos konflikte dėl savo įsitikinimų dalyvaujantys Rusijos kariai nėra samdiniai, sako Putinas

Rusijos kariškiai, savanoriškai išvykę dalyvauti kovos veiksmuose rytų Ukrainoje, negali būti laikomi samdiniais, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas.

„Pas mus, Rusijoje, kaip ir bet kokioje kitoje prezidentėje respublikoje, už viską atsako prezidentas. Kalbant apie kariškius, už jų likimą atsakingas vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas. Atkreipiu dėmesį, kad pas mus tai yra vienas ir tas pats asmuo“, – V.Putinas per kasmetinę spaudos konferenciją atsakė į Ukrainos žurnalisto klausimą, kiek Maskva yra pasiuntus savo karių į kaimyninę šalį ir kiek jų žuvo kaudamiesi prorusiškų separatistų pusėje.

REKLAMA

„Visi žmonės, kurie dėl savo širdies pašaukimo atlieka savo pareigą arba savanoriškai dalyvauja kokiuose nors kovos veiksmuose, įskaitant Ukrainos pietryčius, nėra samdiniai, nes už tai jie negauna pinigų“, – pabrėžė V.Putinas.

(papildyta 12.29) Rusijos vadovas ragina atkurti bendrą politinę erdvę Ukrainoje, bet tik taikiomis priemonėmis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainoje turi būti atkurta bendra politinė erdvė ir krizė šioje šalyje gali būti sureguliuota tik taikiu keliu.

„Kito kelio, išskyrus taikų sureguliavimą, nėra“, - sakė Rusijos vadovas per kasmetinę spaudos konferenciją Maskvoje.

REKLAMA

Kaip pabrėžė V.Putinas, „mes remiamės tuo, kad bus atkurta bendra politinė erdvė“ Ukrainoje.

„Kokia ji gali būti, dabar sunku pasakyti“, - pridūrė jis.

V.Putinas pridūrė, jog mano, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nuoširdžiai siekia taikaus krizės sureguliavimo, tačiau to nenori kitos politinės jėgos Ukrainoje.

Rusijos prezidentas taip pat sakė, kad Ukrainos vyriausybė ir prorusiški separatistai turi greitai, iki Kalėdų, apsikeisti sulaikytaisiais.

V.Putinas taip pat paragino Ukrainos vyriausybę įgyvendinti savo įsipareigojimus pagal rugsėjį pasirašytą taikos susitarimą, amnestuoti separatistus ir suteikti plačias teises rytinių šalies regionų gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 12.52) Putinas Rusijos dabartinės ekonominės situacijos nelaiko Krymo prisijungimo pasekme

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė, kad dabartinė sunki ekonominė situacija šalyje yra ne atmokestis už Krymo prisijungimą, o užmokestis už rusų troškimą kaip nacijai ir valstybei.

„Tai ne atmokestis už Krymą, tai – užmokestis už mūsų natūralų norą išlikti kaip nacijai, kaip civilizacijai, kaip valstybei“, – per savo metinę spaudos konferenciją Maskvoje sakė V.Putinas.

Ryšium su tuo jis pabrėžė: „Po Berlyno sienos griuvimo, po Sovietų Sąjungos subyrėjimo mes absoliučiai atsivėrėme savo partneriams“.

REKLAMA

„Ką mes pamatėme? Tiesią, visišką paramą terorizmui Šiaurės Kaukaze. Argi partneriai taip elgiasi? Dabar nesileisiu į detales, bet tai – faktai ir visi tai žino“, – pareiškė V.Putinas.

(papildyta 13.16) Chodorkovskis turi teisę dalyvauti politikoje, sako Putinas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė, kad buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis, kuris yra tarp didžiausių jo kritikų, turi teisę užsiimti politika, „kaip ir bet kuris kitas Rusijos pilietis“.

Į klausimą dėl M.Chodorkovskio prezidentinių ambicijų V.Putinas atsakė: „Tikrai, ponas Chodorkovskis kreipėsi su prašymu dėl malonės. Bet kuriuo atveju, atitinkamą popierių atsiuntė ir lyg neketino užsiimti politika. Bet aš, kai sprendžiau dėl malonės suteikimo, rėmiausi ne tuo, ką jis gali ar ko negali, užsiims ar neužsiims politika. Tai – jo pasirinkimas. Jis turi tą teisę, ... taip pat kaip bet kuris Rusijos Federacijos pilietis. Jeigu pagal atitinkamus kriterijus tinka, taip pat ir tam, kad būtų renkamas į aukščiausius postus šalyje, na, Dieve padėk, tegu dirba“.

REKLAMA

V.Putinas taip pat pareiškė, jog nesigaili priimto sprendimo suteikti malonę buvusiam „Jukos“ vadovui, kuris yra nesutaikomas Kremliaus kritikas.

Tas sprendimas buvo priimtas prieš metus ir buvęs oligarchas, kuris kalėjo dešimtmetį, išėjo į laisvę.

(papildyta 13.36) Putinas palygino savo šalį su meška, kuri negali atsipalaiduoti, kad netaptų medžioklės trofėjumi

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį palygino savo šalį su meška, kuri negali atsipalaiduoti, kad neprarastų dantų ir nagų bei netaptų medžioklės trofėjumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Kai tik išraus nagus ir dantis, tuomet meškiuko visai nebereikės - iš jo padarys iškamšą. Esmė ne Krymas - esmė, kad mes giname savo savarankiškumą, savo suverenitetą ir savo teisę egzistuoti", - V.Putinas sakė per savo kasmetinę spaudos konferenciją.

Rusijos lyderis priminė apie kai kurių Vakarų šalių politikų pareiškimus, jog neteisinga, kad Rusija valdo itin gausius gamtinius išteklius, ypač Sibire.

"Na, o atplėšti Teksasą nuo Meksikos - teisinga? Tuo tarpu kai mes šeimininkaujame savo krašte - tai yra neteisinga. Reikia padalyti", - ironizavo V.Putinas.

REKLAMA

Tęsdamas palyginimą su savo "taigą saugančia" meška, prezidentas sakė: "Man pačiam kartais kyla mintis: galbūt mūsų meškiukui reikia ramiai patupėti, kol paršeliai iš esmės nedergia savo tvarte, ir maitintis uogelėmis, medučiu. Gal paliks ramybėje? - Nepaliks! Nes (jie) visuomet stengsis pririšti grandine. Ir kai tik pavyks pririšti grandine - išraus ir dantis, ir nagus. Dabartiniu supratimu tai yra branduolinio atgrasymo galia."

"Kai tik tai, neduok Dieve, nutiks - meškiuko nebereikės, o taigą iškart pradės savintis", - pridūrė jis.

REKLAMA

V.Putinas pripažino, kad Vakarų šalių sankcijos, paskelbtos dėl Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje, daro didelę žalą Rusijos ekonomikai.

"Ir jeigu manome, kad viena iš mūsų ekonomikos problemų yra sankcijų rezultatas - bet abejo, taip yra iš tikrųjų. Iš visų mūsų problemų 25-30 proc. (lemia) sankcijų poveikis", - sakė jis.

"Turime suprasti: ar mes norime kovoti ir išlikti naudodamiesi šiandieniniais reiškiniais keisti į gerąją pusę mūsų ekonomikos struktūrą, tapti labiau nepriklausomais, visa tai išgyventi. Ar mes norėtume, kad mūsų kailį pakabintų ant sienos? Štai koks mūsų pasirinkimas - ir Krymas čia niekuo dėtas", - pabrėžė V.Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 13.46) Naujas dujų srautas gali eiti per Turkiją, Makedoniją, Serbiją iki Austrijos, sprendimas priklauso nuo ES, sako Putinas

Rusijos anonsuoto dujų centro prie Turkijos ir Graikijos sienos likimas priklauso nuo Europos pozicijos, spaudos konferencijoje pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas.

„Ar galimas europinis centras? Tai ne nuo mūsų priklauso – tai priklauso nuo mūsų partnerių Europoje. Klausimas tas, kad pigesnio ir patikimesnio (dalyko) už tiekimą iš Rusijos nėra ir artimiausiu metu nenusimato“, – sakė jis.

V.Putinas pridūrė, kad gamtinių dujų centras iš Turkijos paskui gali būti nukreiptas per Graikiją, Makedoniją, Serbiją, Vengriją iki austrų Baumgarteno miesto.

„Ar partneriai Europoje nori turėti pastovų, garantuotą, absoliučiai aiškų tiekimą? Puiku. Tada galima nutiesti vamzdį per Graikiją į Makedoniją, į tą pačią Serbiją, vėl ateiti į Baumgarteną“, – sakė jis.

Kaip buvo pranešta, dujų centras Baumgartene buvo laikomas galiniu atšaukto projekto „South Stream“ tašku pagal paskutinę jo konfigūraciją.

Kalbėdamas apie naują projektą dėl dujotiekio jūra iš Rusijos į Turkiją, kuris pakeitė „South Stream“, V.Putinas pažymėjo, kad tas dujotiekis yra skirtas ir Turkijos rinkai.

REKLAMA

„Turkijos ekonomika auga, jai reikia papildomų resursų. O mes, ką, atsisakinėsime? Mes su jais turime visus susitarimus, susijusius su kainų formule ir pristatymo grafiku. Žinoma, kad mes parduosime jiems dujas, kurių jiems prireiks“, – patikino V.Putinas.

(papildyta 14.38) Putinas sako nesibaiminantis dėl savo padėties, vystantis finansų krizei

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė nejaučiantis pavojaus savo valdymui, kai šalį yra apėmusi didžiausia per 15 šio lyderio vadovavimo metų finansų krizė.

„Kalbant apie „rūmų perversmus“ – nusiraminkite: pas mus nėra rūmų, todėl „rūmų perversmo“ negali būti“, – V.Putinas sakė per tradicinę metų pabaigos konferenciją, kai buvo paklaustas, ar nesibaimina prarasti šalies elito palaikymą ir būti nuverstas.

„Pas mus yra oficiali rezidencija – Kremlius. Ji gerai apsaugota, ir tai taip pat yra mūsų valstybės stabilumo veiksnys“, – aiškino jis.

Tačiau prezidentas pabrėžė, kad stabilumą labiausiai lemia šalies žmonių palaikymas.

„Manau, kad nesiginčysite su manimi, jog pagrindinės mūsų išorinės ir vidaus politikos kryptys turi tokį palaikymą. Kodėl tai vyksta? Dėl to, kad žmonės dvasia ir širdimi jaučia, jog mes – ir aš konkrečiai – veikiame gindami didžiosios daugumos Rusijos Federacijos piliečių interesus“, – sakė V.Putinas.

REKLAMA

Rusijoje, kurios rublio vertė pastarosiomis dienomis staigiai nusmuko, žmonės apgulė valiutos keityklas, mėgindami apsaugoti savo santaupas, o finansų valdymo institucijos priverstos eikvoti milijardus dolerių, mėgindamos sušvelninti šią krizę.

(papildyta 15.21) Vakarų šalys nepatenkintos, kad Rusija gina savo interesus, sako Putinas

Vakarų šalys nepatenkintos, kad Maskva atkakliai gina savo nacionalinius interesus, ketvirtadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Jūs sakėte, kad Rusija tam tikra dalimi prisidėjo prie įtampos, kurią dabar stebime pasaulyje. Rusija prisidėjo – tačiau tik ta prasme, kad jie vis griežčiau gina savo nacionalinius interesus“, – V.Putinas sakė per savo kasmetinę spaudos konferenciją, atsakydamas į Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC žurnalisto klausimą apie padažnėjusius Rusijos karinių lėktuvų skrydžius prie Vakarų šalių sienų.

„Mes neatakuojame „politine prasme“, – pabrėžė jis. – Mes nieko nepuolame, tik giname savo interesus.“

Pasak Rusijos lyderio, „mūsų Vakarų partnerių, visų pirma amerikiečių, nepasitenkinimas susijęs su tuo, jog mes darome būtent tai“.

REKLAMA

„Mūsų Gynybos ministerijos ateinančių metų biudžetas ... – apie 50 mlrd. dolerių. Pentagono biudžetas – beveik dešimt kartų didesnis: 575 mlrd. dolerių. Ir norite pasakyti, kad mūsų politika agresyvi?“ – klausė jis.

V.Putinas priminė, kad Rusija užsienyje turi tik dvi karines bazes, kurios veikia potencialios teroristinės grėsmės regione – Kirgizijoje ir Tadžikistane prie sienos su Afganistanu.

„Manau, kad ir jūs esate suinteresuoti, kad ten būtų ramu. Ir tai pagrįsta, suprantama bei aišku. Tuo tarpu Amerikos bazės – visame Žemės rutulyje. Ir norite pasakyti, kad mes elgiamės agresyviai“, – pridūrė Rusijos lyderis, kreipdamasis į BBC žurnalistą.

„Ką Europoje veikia Amerikos ginkluotosios pajėgos, įskaitant taktinį branduolinį ginklą? – tęsė jis. – Klausimas: ar norime lygiaverčių santykių? – Taip, norime – tačiau besąlygiškai gerbiant vieni kitų nacionalinius, gynybos ir ekonomikos interesus.“

V.Putinas pareiškė šiuo metu nejaučiantis, kad tokią pagarbą Rusijos interesams rodytų JAV ir kitos Vakarų šalys.

„Pavyzdys – priešraketinės gynybos sistema. Kas vienašališkai pasitraukė iš sutarties, kuri neabejotinai yra vienas iš tarptautinės saugumo sistemos kertinių akmenų? Nejaugi mes? – Tai vienašališkai padarė (Jungtinės) Valstijos“, – sakė jis.

REKLAMA

Rusijos lyderis pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos sukelia grėsmę jo šaliai, plėsdamos savo pasaulinę priešraketinės gynybos sistemą.

„Dislokuoja strateginės priešraketinės gynybos elementus ne vien Aliaskoje, bet ir Europoje – Rumunijoje ir Lenkijoje, visai šalia mūsų. Ir norite pasakyti, kad mes vedame agresyvią politiką?“ – klausė V.Putinas.

Jis taip pat priminė, kad JAV ir NATO perkelia savo karines bazes ir karinę infrastruktūrą arčiau Rusijos sienų.

„Mūsų kas nors klausosi? Ar veda bent kokį dialogą su mumis šioje srityje? – Ne, visiškai jokio. Visada vienintelis atsakymas: „Ne jūsų reikalas – kiekviena šalis turi teisę rinktis, kaip užtikrinti savo saugumą.“ Gerai, tačiau tuomet ir mes darysime tą patį. Kodėl mums tai uždrausta?“ – kalbėjo V.Putinas.

(papildyta 15.22) Putinas teigia esantis „mylimas“ ir „mylintis“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį per savo tradicinę metų pabaigos spaudos konferenciją prasitarė, kad „myli“ ir yra mylimas, tačiau atsisakė atskleisti, kas yra tas mįslingas asmuo.

Paklaustas vienos žurnalistės, ar yra kieno nors mylimas, V.Putinas pareiškė, kad tokį patį klausimą neseniai išgirdo iš vieno savo draugo Europoje.

REKLAMA

„Sakau (jam): „Taip“. Jis tikriausiai nusprendė, kad aš visai kuoktelėjau“, – pasakojo prezidentas.

Kai buvo paklaustas, ar kas nors irgi jį myli, prezidentas trumpai atsakė, kad tas asmuo jį myli.

V.Putinas atsisakė daugiau komentuoti, pareiškęs: „Taigi viskas gerai. Nesirūpinkit.“

62 metų prezidentas kai kada yra įvardijamas geidžiamiausiu Rusijos jaunikiu, kai jis paskelbė išsiskyrė su žmona Liudmila, su kuria jis gyveno santuokoje 30 metų, įskaitant laikotarpį, kai V.Putinas dirbo Sovietų Sąjungos KGB agentu Rytų Vokietijoje.

V.Putinas ketvirtadienį aiškino, kad su Liudmila palaiko „gerus, draugiškus“ santykius.

2008 metais vienas Maskvos laikraštis paskelbė, kad V.Putinas, kuris tuomet dirbo premjero poste, ketina vesti buvusią olimpinę gimnastę Aliną Kabajevą, jaunesnę už jį 31 metais.

V.Putinas tąsyk piktai paneigė tą pranešimą ir pasmerkė kišimąsi į jo asmeninį gyvenimą.

Tuojau po to incidento skandalingą pranešimą paskelbęs laikraštis buvo uždarytas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų