REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europa vieningai palaiko Ukrainą, tačiau dėl Rusijos nesutaria

V. Putinas ir Vakarų lyderiai naktį telefonu derėjosi dėl Ukrainos

 Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė antradienį pareiškė, kad 28 šalių blokas toliau vieningai palaikys Ukrainą, nors kai kurios Bendrijos narės spaudžia atšaukti arba sušvelninti sankcijas Rusijai.

 Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė antradienį pareiškė, kad 28 šalių blokas toliau vieningai palaikys Ukrainą, nors kai kurios Bendrijos narės spaudžia atšaukti arba sušvelninti sankcijas Rusijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Federica Mogherini (Federika Mogerini) per savo pirmąjį vizitą toje karo nuniokotoje šalyje nuo savo paskyrimo rugpjūtį, sakė Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai, kad Briuselis ketina „eiti ranka rankon“ su Kijevu.

REKLAMA

„Aptarėme, kokiu būdu Europos Sąjunga, išlaikydama savo vienybę – kuri buvo ir bus – galėtų palaikyti visišką visų Minsko sutarties punktų išpildymą“, – sakė ji, turėdama omenyje trapią Ukrainos taikos sutartį su Rusijos palaikomais sukilėliais.

„Toliau liksime Ukrainoje, siekdami užtikrinti, kad šis konfliktas baigtųsi visiškai gerbiant Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą“, – pridūrė F.Mogherini, buvusi Italijos užsienio reikalų ministrė.

REKLAMA
REKLAMA

F.Mogherini atvyko į Kijevą tuo metu, kai Briuselyje ruošiamasi priimti sunkų sprendimą – ar mėginti atnaujinti ryšius su Rusija, ar sugriežtinti jai sankcijas dėl palaikymo separatistams, kurie balandį sukilo prieš Ukrainos provakarietišką vyriausybę.

Europos Sąjunga ketvirtadienį surengs viršūnių susitikimą, kurio darbotvarkėje tikriausiai bus klausimų dėl Ukrainos ir santykių su Rusija.

ES narės, tokios kaip Bulgarija ir Italija, taip pat dalis Vokietijos verslininkų ir politikų, nori, kad Bendrija sušvelnintų arba panaikintų sankcijas Rusijai, įvestas po to kai Maskva aneksavo Krymą ir, kaip manoma, pasiuntė savo pajėgas į rytų Ukrainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

F.Mogherini paskyrimui į ES diplomatijos vadovės postą priešinosi Rytų Europos šalys, visiškai palaikančios griežtas sankcijas Rusijai. Jos įtariai vertina F.Mogherini ankstesnius komentarus, kad ryšius su Maskva reikia palikti atvirus.

Ji taip pat buvo kritikuojama, kad savo atstove priėmė dirbti moterį, kurios vyras dirba vienoje viešųjų ryšių firmoje, atstovaujančioje Rusijos valstybinės dujų eksporto monopolininkės „Gazprom“ interesams.

F.Mogherini anksčiau palaikė pastangas „iš naujo atsigręžti“ į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, o tokiam požiūriui griežtai priešinosi šalys, kurios nori tęsti sankcijas, kol Kremlius grąžins Krymą Kijevui.

REKLAMA

Putinas praėjusią naktį surengė derybas su Europos lyderiais dėl Ukrainos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Prancūzijos, Vokietijos bei Ukrainos lyderiai anksti trečiadienį per telefoninį pokalbį sutarė norintys, kad kuo greičiau atsinaujintų derybos tarp Kijevo, Maskvos ir dalį Rytų Ukrainos kontroliuojančių separatistų. Šis telefoninis pokalbis buvo surengtas Baltiesiems rūmams patvirtinus, kad JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasirašys naujas sankcijas Rusijos atžvilgiu.

Kremliaus pareiškime sakoma, kad lyderiai „tęsė diskusiją dėl krizinės situacijos Ukrainoje“ ir pabrėžė „stabilaus ugnies nutraukimo būtinybę“ Rytų Ukrainoje.

REKLAMA

Jie taip pat akcentavo, kaip „svarbu kuo greičiau surengti kontaktinės grupės susitikimą Minsko pakto įvykdymo labui“, nurodė Kremlius, turėdamas omenyje rugsėjį pasiektą taikos susitarimą.

Vadinamojoje trišalėje kontaktinėje grupėje dirba separatistų, Ukrainos, Rusijos ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) atstovai.

Lyderiai sutarė „artimiausioje ateityje tęsti kontaktus telefonu“, nurodoma Kremliaus pareiškime.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų