REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2015 metų pirmosiomis savaitėmis – sausio 1–15 dienomis – dar bus galima atsiskaityti ir litais, ir eurais, o grąžą iš prekybininkų ir paslaugų teikėjų gausime eurais. Tačiau bus taikomos kelios išimtys, kurios leis grąžą atiduoti ne tik eurais, bet ir litais. Šios išimtys svarbios labiau smulkiesiems verslininkams, kurie gali neturėti tiek grynųjų eurais, kiek jiems gali prireikti atiduodant grąžą.

2015 metų pirmosiomis savaitėmis – sausio 1–15 dienomis – dar bus galima atsiskaityti ir litais, ir eurais, o grąžą iš prekybininkų ir paslaugų teikėjų gausime eurais. Tačiau bus taikomos kelios išimtys, kurios leis grąžą atiduoti ne tik eurais, bet ir litais. Šios išimtys svarbios labiau smulkiesiems verslininkams, kurie gali neturėti tiek grynųjų eurais, kiek jiems gali prireikti atiduodant grąžą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, paprastai kalbant, jei atėję į parduotuvę pirkinių krepšelį prikrausite už 20 litų, o už pirkinius norėsite atsiskaityti 500 litų kupiūra – gali būti, kad prie kasos jums iškeis 500 litų į smulkesnes kupiūras ir jau nuo tos mažesnės kupiūros gausite grąžą eurais.

REKLAMA

UAB „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė pasakojo, kad jų tinklo parduotuvės pasirūpino pakankamu eurų kiekiu.

„Iš tikrųjų tam ruoštis pradėjome prieš gerą pusmetį. Pasiruošimo darbai vyko planuojant eurų poreikį kiekvienoje parduotuvėje, atsižvelgiant į parduotuvės apyvartą, kitus finansinius rodiklius, kiek gali prireikti.

Taip pat įvertinome Latvijos ir Estijos parduotuvių patirtį įvedant eurą. Buvo kruopščiai sudaromi planai ir kiekiui, kiek eurų prireiks, peržiūrėti bei sudaryti inkasavimo grafikai – ne tik reikės pristatyti eurus, bet ir teks dažniau inkasuoti pinigus iš parduotuvių.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, tikrai manome, kad mūsų parduotuvės tam pasiruošusios ir šiai sričiai metami pajėgumai yra pakankami“, – kalbėjo R. Saulytė.

Kitos išimtys

Taip pat numatytos kitos išimtys, kada grąžą galima atiduoti litais. Beje, svarbu paminėti, kad šios išimtys bus taikomos tik išskirtinais atvejais.

„Laikydamiesi galiojančio Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo siekiame daugiau aiškumo, todėl pateikiame pavyzdžius, kokias išskirtiniais atvejais gali būti taikoma išimtis. Noriu atkreipti dėmesį, kad tai ne taisyklė, o išimtis, ir naudojimąsi ja reikės pagrįsti. Kviečiu verslą neatidėlioti ir jau šiandien išspręsti apsirūpinimo grynaisiais eurais klausimus, jei to dar nepadarė“, – sakė darbo grupės pirmininkas finansų ministras Rimantas Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Numatytos tokios išimtys:

• automatinės prekybos vietos, kur nėra kasininko: jei nėra galimybės atsiskaityti litais ir eurais, leidžiama atsiskaityti vien eurais;

• viešojo transporto priemonės ir taksi: atsiskaitant litais grąža gali būti duodama ir litais, o atsiskaitant eurais grąža turi būti duodama eurais;

• kai yra pagrįstų priežasčių*, dėl ko negalima to padaryti: o jei pardavėjas ar paslaugų teikėjas dėl darbo pobūdžio neturi galimybės su savimi turėti pakankamai grynųjų eurų (pvz., kurjerio paslaugų teikėjas); o kai vienu kartu atiduodamos grąžos dydis neproporcingai viršija perkamos prekės ar paslaugos kainą ir tokiu atveju pardavėjas ar paslaugų teikėjas atidavęs grąžą nebeturėtų apyvartinių lėšų eurais; o jei dienos apyvarta smarkiai viršija įprastinę ir dėl to pardavėjas ar paslaugų teikėjas nebeturi eurų grąžai atiduoti.

REKLAMA

* Priežasties pagrįstumas vertinamas kiekvienu atveju atskirai. Bet kokiu atveju pardavėjas ar paslaugų teikėjas paprašytas turės pateikti tinkamus įrodymus, kad dėjo visas pastangas apsirūpinti eurais ir (arba) eurų monetomis grąžai (t. y. buvo užsisakęs ir (arba) sudaręs su banku sutartį dėl nebalansinių eurų ir (arba) eurų monetų užsakymo 2014 metų gruodžio mėnesį, įsigijo pakankamai eurų ir (arba) eurų monetų rinkinių ir pan.).

„Mes tikrai labai tikimės, kad nereikės naudotis šiomis išimtimis, rengiame tam darbuotojus, nes tikrai priimsime ir monetomis. Stengsimės maksimaliai atitikti įstatymų reikalavimus – priimti litus ir išduoti grąžą eurais, kad mūsų klientai sunkumų tikrai nepatirtų. Tai buvo vienas iš svarbiausių tikslų, kurį išsikėlėme, kad keitimo procesas pirmosiomis sausio savaitėmis vyktų kiek įmanoma sklandžiau“, – tikino R. Saulytė. Beje, pirkėjai taip pat turėtų prisiminti, kad parduotuvės visgi nėra pinigų keityklos.

REKLAMA

„Mūsų pagrindinis darbas yra užtikrinti sklandų atsiskaitymo procesą. Jeigu kas nors ateis išsikeisti pinigų ar atsineš visas savo gyvenimo santaupas sukaupę monetomis – tai visų pirma erzins kitus klientus, kurie užsuka apsipirkti, ir to erzelio tikrai gali būti. Mes kalbamės su bankais, bankomatai bus paruošti ir žmonės galės išsikeisti bei išsiimti pinigų eurais, o Latvijos ir Estijos pavyzdys rodo, kad šiuo laikotarpiu daugiau žmonių atsiskaitys banko kortelėmis. Tai bus paprasčiau ir patiems žmonėms, nebus dviejų valiutų sumaišties ir atsiskaitymo procesas bus sklandesnis“, – sakė komunikacijos vadovė R. Saulytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visoje Lietuvoje numatyta 700 vietų, kur gyventojai galės išsikeisti litus į eurus. Euras.lt pateiktas interaktyvus žemėlapis, kuriame matyti pažymėtos keityklos.

Be to, Lietuvos bankas informuoja, kad nenorintiems gaišti laiko keičiant grynuosus litus iki euro įvedimo dienos patartina pinigus laikyti banko sąskaitose. Litai jose euro įvedimo dieną bus automatiškai nemokamai perskaičiuoti į eurus pagal nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą. Jei nėra būtina, iki euro įvedimo litų į eurus keisti neverta, nes toks keitimas kainuoja, o nuo 2015 metų sausio 1 dienos grynuosius litus į eurus bus galima išsikeisti nemokamai. Be to, nesant poreikio, rekomenduojama neskubėti grynųjų litų į eurus keisti pirmosiomis sausio dienomis, nes ši paslauga bus teikiama gana ilgai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų