REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apsaugos tarnybų darbuotojai savo praktikoje susiduria su tokiais nusikaltimais, kurie gali pretenduoti ir į Holivudo filmų scenarijus. Nusikaltėliai tampa vis išradingesni, o štai žmonių aplaidumas ir užmaršumas jų darbą gerokai palengvina.

Apsaugos tarnybų darbuotojai savo praktikoje susiduria su tokiais nusikaltimais, kurie gali pretenduoti ir į Holivudo filmų scenarijus. Nusikaltėliai tampa vis išradingesni, o štai žmonių aplaidumas ir užmaršumas jų darbą gerokai palengvina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip dvi dešimtis metų saugos srityje dirbantis bendrovės „Fosus“ vadovas Valdas Matačiūnas dalijasi patirtimi apie realiai įvykusias istorijas: „Viliuosi, jog vis daugiau žmonių pasimokys iš svetimų klaidų ir artėjančių švenčių laukimą galinčių sugadinti nusikaltimų bus išvengta“.

REKLAMA

Apsimetėlių apstu

„Kartais užtenka nukreipti dėmesį į šalį tik akimirkai ir gali pasigesti išmaniojo telefono ar piniginės“, - apie biuruose aukų ieškančius vagis pasakoja saugumo ekspertas. „Štai neseniai įvyko toks atvejis – nusikaltėlis apsimetė ieškantis darbo, jį žmogus pasikvietė pokalbiui į kabinetą, nusisuko tik akimirkai, kad paduotų kandidato anketą, o per tą laiką vagis nugvelbė išmanųjį telefoną“, - sako specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Matačiūnas atskleidžia, kad dažnai į ofisus patenkama ir siūlant įvairias prekes, dažniausiai knygas: „Vis dar yra žmonių, lengvai įsileidžiančių prekybininkus. Jais apsimetę nusikaltėliai vaikšto koridoriais, ieškodami nerakintų kabinetų, išsiblaškiusių žmonių. Tai – tikras lobis nusikaltėliams“.

Beje, panašiu principu apvagiami ir butai. Į laiptinę patekę nusikaltėliai greitai ja prabėga, tikrindami, gal kur paliktos atrakintos buto durys. Jas radus, pavogti dažniausiai butų koridoriuose paliekamas rankines, pinigines – keliolikos sekundžių darbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Biuruose nuo žaibiškų vagysčių itin padeda vaizdo stebėjimo kameros. Be to, net ir trumpam išeinant užrakinti kabineto ar buto duris turėtų tapti taip pat įprasta, kaip ir prieš miegą išsivalyti dantis“, - įsitikinęs saugos ekspertas.

Patys viliojame vagis

Dar viena problema – žmonės patys palieka vertingus daiktus vagims puikiai matomose ir lengvai prieinamose vietose. Štai sostinės senamiestyje gyvenęs žmogus pasigedo ant palangės palikto nešiojamojo kompiuterio.

„Suveikus signalizacijai ekipažas atvyko labai greitai, tačiau tik kompiuterį pagrobusio vagies jau nebuvo nė kvapo. Šiuo atveju sutapo du faktoriai – žmogus visiškai neinvestavo į langų apsaugą, nors ir gyveno pirmame aukšte, taip pat pats paliko vertingą daiktą nusikaltėliams puikiai matomoje vietoje“, - sako V. Matačiūnas.

REKLAMA

Jo teigimu, dėl panašių priežasčių pastaruoju metu masiškai apvagiami kioskai. „Kas naktį gaunami bent keli pranešimai apie išdaužtas kioskų vitrinas ir pavogtus cigarečių blokus. Problema – šios prekės dažnai eksponuojamos labai matomoje vietoje taip masinant nusikaltėlius. Pakaktų nakčiai jas nuimti ir padėti į gerai pritvirtintą nedidelį seifą ar metalinę dėžutę“, - pataria specialistas.

Žinoma, taip pat svarbu tinkamai apsaugoti langus. Priemonių yra įvairių: pradedant grotomis bei nuo dūžių apsaugančiomis plėvelėmis ir baigiant apsauginėmis žaliuzėmis. Tai yra itin svarbu įvairiais atvejais – gyvenant pirmuosiuose ar paskutiniuose aukštuose, prekybos vietoje esant vitrininiams langams ar durims, taip pat pastatuose su įrengtais stoglangiais.

REKLAMA

Pradėjai statyti – pradėk ir saugoti

Dar vienas gan lengvas grobis nusikaltėliams – pradėti statyti ar jau baigti, bet dar negyvenami privatūs individualūs namai. „Tokių atvejų – gausybė. Vagiama daug kas – nuo elektros laidų ir instaliacijos iki langų bei durų“, - dėsto V. Matačiūnas.

„Turbūt vienas įsimintiniausių atvejų buvo jau pastatyto namo, kurį šeimininkas rengėsi parduoti ir nusprendė pataupyti įrengiant apsaugos priemones, apiplėšimas. Vagys išmontavo ne tik radiatorius bei santechnikos įrangą, bet net ir jungiklius. Nuostolis siekė kelias dešimtis tūkstančių litų“, - prisimena ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, vienas iš sprendimų pradėjus statyti namą – įrengti bent jau laikiną signalizaciją. „Įdėjai langus, atvedei elektros instaliaciją – susimontuok ir signalizaciją“, - rekomenduoja specialistas ir papildomai atkreipia dėmesį, kad labai svarbu megzti ryšius su kaimynais nuo pat pirmųjų dienų.

„Buvo atvejis, kai dienos metu prie namo atvažiavo vagys su sunkvežimiu, susikrovė baldus, buities prietaisus ir išvažiavo. Atvykus šeimininkui ir pasiteiravus kaimynų, gal jie kažką matė, šie atsakė manę, kad žmogus išsikrausto“, - apie skaudžias susvetimėjimo pasekmes pasakoja V. Matačiūnas.

Specialistas pastebi, kad Lietuvoje dažnai saugotis pradedama tik tada, kai jau kažkas įvyksta: „Pamačius, kaip atrodo butas po vagystės, ar sugaišus versle itin brangaus laiko šalinant nusikaltimo padarinius, daugelis pripažįsta, kad investuoti į saugumą svarbu. Ne tik dėl materialinės, bet ir dėl netiesioginės – emocinės, moralinės – žalos“. Žinoma, svarbu nepamiršti ir elementaraus apdairumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų