REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos gynybos ministerija pranešė atlikusi neeilinį ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties patikrinimą Karaliaučiaus srityje gruodžio 5–10 dienomis, taip patvirtindama Lietuvos kariuomenės prielaidas dėl padidėjusio Rusijos karinio aktyvumo.

Rusijos gynybos ministerija pranešė atlikusi neeilinį ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties patikrinimą Karaliaučiaus srityje gruodžio 5–10 dienomis, taip patvirtindama Lietuvos kariuomenės prielaidas dėl padidėjusio Rusijos karinio aktyvumo.

REKLAMA

„Per šiuos veiksmus buvo vertinama Vakarų karinės apygardos pajėgų grupės kovinė parengtis, jos galimybės užtikrinti Kaliningrado regiono karinį saugumą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos generalinio štabo vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininkas generolas leitenantas Andrejus Kartapolovas.

Šios pratybose dalyvavo apie 9 tūkst. karių ir 642 karinės technikos vienetai, tarp jų apie 250 tankų ir šarvuotųjų kovos mašinų, per 100 artilerijos pabūklų ir salvinės raketų ugnies sistemų, 55 laivai ir 41 orlaivis.

„Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas gruodžio 5 dieną 7 val. Maskvos (6 val. Lietuvos) laiku nurodė paskelbti aukščiausią kovinę parengtį kariniuose daliniuose, dislokuotuose Vakarų karinės apygardos teritorijoje. Šie manevrai vyko laikantis nustatytų tarptautinių apribojimų. Patikrinimas buvo atliktas Vakarų karinės apygardos. Baltijos jūros laivyno, oro desanto pajėgų ir karinės transporto aviacijos vadovybės struktūrose“, – sakė A.Kartapolovas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuose mokymuose dalyvavo raketinių pajėgų ir artilerijos, motorizuotųjų šaulių, oro desantininkų ir jūrų pėstininkų, žvalgybos, ryšių bei inžinerijos daliniais, taip pat kovinių ir karinio transporto lėktuvai bei sraigtasparniai, Baltijos jūros laivyno laivai.

REKLAMA

Per dvi paras į Karaliaučiaus sritį laivais ir lėktuvais buvo perkeltos dvi brigados, iš jų viena – oro desantininkų.

Aviacijos ir priešlėktuvinės gynybos daliniai mokėsi ginti svarbius karinius ir valstybinius objektus, teikti palaikymą iš oro, taip pat atakuoti iš oro sąlyginį priešą.

Baltijos laivyno laivų grupė atliko kovinio šaudymo pratybas ir specialiąsias užduotis jūriniuose poligonuose, mokydamasi saugoti valstybės sieną povandeniniais laivais ir ginti laivybą.

Pasak A.Kartapolovo, „šiuo metu visi tikrinami kariniai daliniai, atlikę žygius kombinuotu būdu, grįžo į nuolatinės dislokacijos vietas ir pradėjo technikos bei ginkluotės (techninį) aptarnavimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl didesnio Rusijos karinio aktyvumo gruodžio 7-12 dienomis Lietuvos kariuomenės budinčiuose vienetuose buvo įvestas aukštesnis parengties lygis. Kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas prieš savaitę teigė, kad iš turimų duomenų galima daryti prielaidą apie karines pratybas, vykstančias tiek Baltijos jūroje, tiek ore greta Baltijos šalių oro erdvės, tiek ir sausumoje Karaliaučiaus srities teritorijoje. Iš anksto apie pratybas Rusija Lietuvos neinformavo.

Gruodžio 8–14 dienomis Baltijos valstybių oro erdvę saugantys NATO oro policijos naikintuvai kilo 21 kartą atpažinti ir palydėti prie Baltijos valstybių sienų skridusių Rusijos orlaivių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Lietuvos krašto apsaugos ministerijos, tai didžiausias iki šiol įvykdytų reagavimo skrydžių per savaitę skaičius ir kartu didžiausias iki šiol stebėtas Rusijos karinis aktyvumas oro erdvėje prie Baltijos valstybių. Per savaitę pastebėta ir atpažinta apie 80 orlaivių, dalis jų prie Baltijos oro erdvės buvo pastebėti kelis kartus.

Išskyrus kelis orlaivius, dauguma skrido su išjungtais automatiniais atsakikliais. NATO teigia, kad tai kelia pavojų civilinei aviacijai.

Daugiausia Rusijos karinių orlaivių prie Baltijos valstybių sienų – 30 – atpažinta gruodžio 8-ąją. Tądien NATO naikintuvai kilo aštuonis kartus.

Gruodžio 8–9 dienomis prie Baltijos valstybių sienų buvo stebėti šeši strateginiai bombonešiai: 4 turbo-propeleriniai bombonešiai Tu-95 ir du viršgarsiniai bombonešiai Tu-22.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų