REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos dviračių plento čempionas Paulius Šiškevičius pačiu laiku kreipėsi į sveikatos priežiūros profesionalus ir atsikratė varginančių kojos skausmų. Sėkmingo gydymo dėka vaikinas galėjo toliau sportuoti ir siekti karjeros aukštumų. Pauliaus istorija dar kartą įrodo, kad sportas ir sveikata – du neatsiejami dalykai, reikalaujantys nuolatinio dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

Varginanti problema – nuolat įsitempęs kojos raumuo

Pauliui nerimą kėlė tirpstančios, mėšlungio traukiamos blauzdos. Dažnai tokias problemas sportininkai palaiko pervargimu ar mineralų trūkumu, tačiau įvertinus klinikinius duomenis, atlikus kaulų ir raumenų sistemos testavimą bei neurodinaminius testus buvo nustatyta, kad tikroji problema slypėjo stubure – buvo aptikti nervinių šaknelių spaudimo ir dirginimo požymiai.

REKLAMA

„Mano didžiausia problema buvo nuolat įsitempęs kairės kojos raumuo. Mindamas dviratį nuolat jaučiau nemalonų raumenų tempimą, raumuo nepajėgė tinkamai atsipalaiduoti. Sportuojant skausmas kėlė didelį diskomfortą. Ne vienerius metus ieškojau sutrikimo priežasčių, tačiau įvairios gydymo įstaigos pateikdavo tik hipotezes, konkretaus atsakymo išgirsti nepavyko. Praeitų metų pabaigoje man buvo suorganizuotas susitikimas su specialistu, kuris atrado mano kojos skausmų atsiradimo priežastis – nugaros problemas“, – sveikatos problemą prisimena dviratininkas. Medicinos centro „Helona“ specialistai sako, kad šis sveikatos sutrikimas dviratininkui galėjo atsirasti dėl įvairių faktorių: genetikos, prasto sporto-poilsio režimo, didelių fizinių krūvių, dviračių sporto rūšiai būdingų padėčių, krūvių ir daugelio kitų veiksnių.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl padidinto krūvio stuburui, raiščiams ir raumenims, ilgainiui dviratininkui susiformavo ydinga laikysena ir raumenų jėgos disbalansas. Toks padidintas krūvis juosmeninei stuburo daliai ir netaisyklinga stuburo slankstelių padėtis sudaro papildomą apkrovą tarpslanksteliniams diskams, sąlygoja jų išvaržų formavimąsi ir dažnai gali sukelti stuburo nervinių šaknelių spaudimą. Dviratininkui atlikus nugaros magnetinį rezonansą ir kaulų–raumenų sistemos tyrimą mūsų centre, buvo nustatyta galima simptomų priežastis. Taip pat tyrimas parodė, kad sportininko nugara silpna ir nesugeba reikiamai atsipalaiduoti, tai sudaro perkrovą stuburui ir dirgina nervines šakneles, o tai ir buvo skaudančios kojos priežastis“, – pasakoja medicinos centro „Helona“ kineziterapeutas Eimantas Žeimys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Individuali treniruočių programa – problemoms pašalinti

„Iš karto po diagnozės pusei metų turėjau išvykti į Prancūziją, naująjį dviratininkų sezoną. Dėl šių aplinkybių nebeturėjau laiko gydytis Lietuvoje, tačiau medicinos centras operatyviai suorganizavo kineziterapeuto konsultaciją ir parengė treniruočių programą su tam tikrais tempimo pratimais. Tempimo pratimus dariau po kiekvienos treniruotės, kitus pratimus atlikinėjau maždaug kas antrą dieną, atsižvelgdamas į varžybų kalendorių“, – savo patirtimi dalijasi P. Šiškevičius.

REKLAMA

Gydymui buvo pasirinkta kineziterapija – sportininkas buvo apmokytas, kaip koreguoti juosmeninio stuburo linkio pokyčius: atstatyti natūralų fiziologinį išlinkimą, taisyti ydingą laikyseną. Taip pat per kelias procedūras buvo ištirtas raumenyno pajėgumas, silpnosios ir stipriosios jo vietos, nustatytos pertemptos raumenyno sritys ir suformuota individuali kineziterpaijos programa, kurią dviratininkas vykdė išvykoje, treniruočių stovykloje.

„Kojos skausmas slūgo palaipsniui, tai nebuvo staigus pagerėjimas. Maždaug po dviejų mėnesių pajutau akivaizdžius pokyčius, anksčiau diskomfortą kėlusios problemos tapo neryškios. Tačiau sudaryta treniruočių programa negalėjo visiškai išspręsti mano problemos, ji suteikė galimybę nekeisti planų ir toliau treniruotis, intensyviai dalyvauti varžybose, nemažinti krūvių. Galutinai susitvarkyti su problema planuoju grįžęs po intensyvaus sezono. Kreipsiuosi į to paties medicinos centro specialistus tam, kad parengtų gydymo programą, kuri užtikrintų ilgalaikį kojos skausmų pašalinimą“, – tvirtino dviratininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų