REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

UAB „Vilniaus vandenys“ viešųjų paslaugų pirkimo specialistams teisme teks aiškintis, kodėl iš supaprastinto atviro konkurso „Skambučių centro paslaugų pirkimas“ buvo pašalinta mažiausią kainą iš keturių dalyvių pasiūliusi bendrovė „Infomedia“. Tokio pat likimo sulaukė ir kitos dvi konkurse dalyvavusios bendrovės.

UAB „Vilniaus vandenys“ viešųjų paslaugų pirkimo specialistams teisme teks aiškintis, kodėl iš supaprastinto atviro konkurso „Skambučių centro paslaugų pirkimas“ buvo pašalinta mažiausią kainą iš keturių dalyvių pasiūliusi bendrovė „Infomedia“. Tokio pat likimo sulaukė ir kitos dvi konkurse dalyvavusios bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Redagavo sąlygas

„Vilniaus vandenys“ dar rugsėjo viduryje paskelbė supaprastinto atviro konkurso „Skambučių centro paslaugų pirkimas“ techninės specifikacijos projektą. Nors toks konkursas ne pirmasis bendrovėje ir, regis, nesikeitė nei įstatymai, nei bendrovės poreikiai telefoninėms paslaugoms, prireikė net dukart redaguoti paskelbtą projektą. Mat jame išdėstytos sąlygos potencialiems dalyviams buvo nevisiškai aiškios.

REKLAMA

Kai spalio pabaigoje buvo paskelbtas ir pats konkursas, „Vilniaus vandenys“ vėl nebuvo tikslūs. Po savaitės paskelbta, kad keičiasi pirkimų apimtys, o kartu pakeista ir pasiūlymo forma.

„Vilniaus vandenims“ savo paslaugas siūlė keturios bendrovės. „Infomedia“ pasiūlė mažiausią kainą – 264,2 tūkst. litų. Tik 28 tūkst. litų brangiau siūlėsi UAB „Mano būstas LT“, 60 tūkst. litų brangiau – UAB „Lintel“. Ketvirtoji konkurso dalyvė, ne vienoje pasaulio šalyje žinoma UAB „Transcom Worldwide Vilnius“, savo paslaugas įvertino brangiausiai – veik puse milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA

Kad ir kaip keista, praėjus dviem savaitėms nuo konkurso paskelbimo ir atplėšus dalyvių vokus su pasiūlymais, „Vilniaus vandenų“ viešojo pirkimo komisija atmetė trijų bendrovių pasiūlymus dėl juose esančių neatitikimų, atsiradusių perkančiajai organizacijai paskutinę akimirką pakeitus konkurso sąlygas. Nugalėtoja buvo pripažinta trečioje vietoje pagal pasiūlytą kainą buvusi „Lintel“.

Specialistė nekalbi

„Balsas.lt“ bandė pasiteirauti „Vilniaus vandenų“ Viešųjų pirkimų ir tiekimo skyriaus vadovės Daivos Masaitytės, kiek teisingos bendrovėje sklandančios kalbos, kad konkursas buvo neskaidrus, o jo nugalėtojas buvo žinomas iš anksto, kitus dalyvius atsijojus formaliais priekabiavimais. Išgirdusi, kad konkursu susidomėjo spauda, specialistė it vandens į burną prisisėmė. „Paslaugų pirkimo procedūra sustabdyta. Aš neturiu teisės komentuoti“, – D. Masaitytė rėžė, kad visuomenė neturi teisės žinoti, kokio skaidrumo yra „Vilniaus vandenys“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Masaitytės nekalbumą greičiausiai galima paaiškinti faktu, kad viena iš konkurse dalyvavusių bendrovių, „Infomedia“, teismui apskundė „Vilniaus vandenų“ vykdyto konkurso rezultatus.

„Susidaro įspūdis, kad „Vilniaus vandenys“ ieškojo formalių priekabių, kaip pašalinti geriausius konkurso dalyvius. Mūsų pasiūlymas buvo pigiausias. Vykstant konkursui ir „Vilniaus vandenims“ staiga paskelbus naują pasiūlymo formos redakciją, mūsų darbuotojas užpildė pradinę pasiūlymo formą. Faktiškai tai – aritmetinė klaida, nes palyginus seną ir naują pasiūlymo formas matyti, kad susidaro vos 200 litų skirtumas“, – redakcijai pasakojo bendrovės „Infomedia“ direktorė Irma Valiulienė. Jos teigimu, tai viso labo aritmetinė klaida, tačiau „Vilniaus vandenys“ tikina, kad tai – pakeisti pasiūlymai. Todėl „Infomedia“ savo nuomonę nusprendė ginti teisme.

REKLAMA

Atrodo, jog formaliai iš konkurso buvo pašalinta ir bendrovė „Mano būstas LT“. Pasirodo, ji, kaip ir numato įstatymai, elektroniniu paštu laiku pateikė pasiūlymo laidavimo draudimo raštą, tačiau pasiūlymo popieriniame variante dar papildomai įrašė, kad laiduoja AB „TEO LT“ ir UAB „Telekomunikacijų grupė“. Kodėl elektroninis ir popierinis variantai skiriasi, bendrovė paaiškinimų nepateikė, o tai, pasak „Vilniaus vandenų“ atstovų, traktuojama kaip pasiūlymų pakeitimas.

Ne pirmas kartas

Vilniaus savivaldybei priklausantys „Vilniaus vandenys“ ne pirmą kartą įtariami galbūt neskaidriai rengiamais viešaisiais pirkimais, ją persekioja įtarimų korupcija šešėlis. Antai šių metų pradžioje pusės milijono litų vertės valymo paslaugų konkursą vėl laimėjo jas iki tol teikusi Panevėžyje registruota UAB „Akvija“. Kitų šešių konkurso dalyvių pasiūlymai buvo atmesti. Faktas, kad pašalinti visi likę konkurentai, galbūt ir liktų tik keistu atsitiktinumu, jei ne kai kurios detalės. Mat visų dalyvių pasiūlymai atmesti dėl vienos priežasties – jie nepateikė techninės dokumentacijos, patvirtinančios, jog valymui bus naudojamos saugios medžiagos, atitinkančios ES standartus. Toks reikalavimas buvo pagrindinis argumentas atmetant paraiškas, nors visos konkurse dalyvavusios įmonės yra sertifikuotos, pripažintus aplinkosaugos standartus atitinkančios bendrovės, taigi, naudoja ES patvirtintas saugias valymo medžiagas. Antra vertus, užuomina apie konkrečių naudojamų medžiagų sąrašą nebuvo įtraukta į konkurso sąlygas, o tik paslėpta jas lydinčiame techninių specifikacijų dokumente. Šią paslaptį „iššifravo“ tik panevėžiečiai, beje, pasiūlę paslaugas teikti vos ne brangiausiai iš visų konkurse dalyvavusių bendrovių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų