REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš 30 metų žmoniją pasiekus asmeniniam kompiuteriui, smarkiai ėmė keistis bendruomenė ir gyvenimas. Prieš Naujuosius metus bendrovės „Kaspersky Lab“ ekspertai nusprendė įsivaizduoti, kaip galėtų atrodyti pasaulis 2045 m. – kaip toli pažengs informacinės technologijos ir kaip žmogus gyvens naujoje skaitmeninėje realybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Greičiausiai jau ne tokioje tolimoje ateityje planetos gyventojus sudarys milijardai žmonių ir milijardai robotų, ir būtent pastarieji atliks visą sunkų rutininį ir techninį darbą. Žmogus stengsis gerinti programinę robotų įrangą, o IT pramonė atrodys kaip daugybė bendrovių, kuriančių programas robotams, kaip dabar kuria programėles, kurias vartotojas gali laisvai parsisiųsti ir įdiegti savo įrenginyje, sakoma „Kaspersky Lab“ pranešime.

REKLAMA

Iš dalies robotu taps ir pats žmogus. Transplantologijoje bus naudojami elektroniniu būdu valdomi dirbtiniai organai, todėl protezavimas taps gana paprasta operacija. Nanorobotai galės patekti į žmogaus vidų, kad sergančios ląstelės gautų vaistų mikrooperacijoms atlikti. Specialiai įdiegti davikliai nuolatiniu režimu skenuos žmogaus sveikatos būklę ir informaciją perduos į debesų saugyklą, kurios prieiga bus atvira gydančiam gydytojui. Dėl viso to žmonių gyvenimo trukmė gerokai pailgės.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, žmonės gyvens išmaniuosiuose namuose, kuriuose visi komfortinės būklės palaikymo procesai bus automatizuoti. Namą valdanti programa visiškai pasirūpins energijos, vandens, maisto ir kitų išteklių eikvojimu ir atsargų pildymu. Žmogus turės rūpintis tik tuo, kad sąskaitoje būtų pinigų.

Kartu dings įprasti kasdieniai žmonių rūpesčiai, išnyks ir daugybės daiktų gamyba. Daug žadantys 3D spausdintuvai suteiks žmogui galimybę projektuoti ir savarankiškai gaminti viską, ko širdis geidžia – nuo buitinių dalykų, tokių kaip indai ir drabužiai, iki statybos blokų būsimam užmiesčio namui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaitmeninis žmonių alter ego pradės visavertį gyvenimą vieningoje pasaulio infrastruktūroje, gebančioje reguliuoti pati save ir valdyti gyvenimą planetoje. Ši sistema dirbs apytiksliai tokiu pat principu, kuriuo šiandien funkcionuoja TOR tinklas, tai yra aktyviausi ir naudingiausi vartotojai gaus moderatorių teises. Sistemos užduotis bus paskirstyti resursus tarp žmonių, užkirsti kelią karo konfliktams ir atlikti kitus humanitarinius veiksmus.

Asmeninis kompiuteris, pradėjęs IT bumą, greičiausiai iki 2045 m. neišgyvens, prognozuoja ekspertai. Tiksliau, nebus vieno instrumento dirbti su duomenimis. Įrenginių įvairovė, be abejo, padidės, ir visos šiuolaikinio asmeninio kompiuterio funkcijos tolygiai bus paskirstytos tarp įvairių įrenginių ir technologijų. Pavyzdžiui, finansinę analizę atliks ne buhalteris savo kompiuteryje, bet kontroliuojančios institucijos serveris, remdamasis elektroniniais dokumentais.

REKLAMA

Tačiau šviesi ateitis su robotais, automatizuotu valdymu ir išmaniaisiais namais pradžiugins ne visus žmones Žemėje. Aktyvią technologijų plėtrą neigs tam tikra žmonių kategorija – vadinamieji naujieji luditai. Šie IT progreso priešininkai nesinaudos išmaniosiomis sistemomis ir technika, robotais ir, žinoma, neturės jokios skaitmeninės asmenybės.

„Esant tokiems technologijų plėtros tempams, sunku 100 proc. tikslumu įsivaizduoti progresą po kelių dešimčių metų. Tačiau galima neabejoti, kad kiekvienais metais technologijos bus vis pažangesnės, jas kuriantys arba naudojantys žmonės turės atitikti šį plėtros lygį. Mes esame įsitikinę, kad kibernetiniai nusikaltėliai tikriausiai dės maksimalias pastangas, kad pasinaudotų IT pažanga kenkėjiškais tikslais, – dalijasi mintimis Aleksandras Gostevas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis antivirusų ekspertas. – Tačiau kad ir koks būtų mūsų pasaulis po 30 metų, rūpintis jo komfortu, saugumu ir gerove verta jau dabar. Technologijos – tai tiesiog instrumentas, ar jos tarnaus gėriui ar blogiui, priklauso tik nuo žmonių.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų