REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvyko tai, ko, ko gero, daugelis jau ir nebesitikėjo: spalio 21-ąją Kauno apylinkės teismas, patenkinęs apylinkės prokuratūros prašymą, leido suimti buvusią teisėją N. Venckienę kaip įtariamąją įvairiomis nusikalstamomis veikomis.

Įvyko tai, ko, ko gero, daugelis jau ir nebesitikėjo: spalio 21-ąją Kauno apylinkės teismas, patenkinęs apylinkės prokuratūros prašymą, leido suimti buvusią teisėją N. Venckienę kaip įtariamąją įvairiomis nusikalstamomis veikomis.

REKLAMA

Skyrė suėmimą

Kaip rašoma Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus išplatintame pranešime, „pagrindiniai įtarimai N. V. (Neringai Venckienei) šioje byloje yra siejami su neteisėtu informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimu, jos viešinimu bei kitomis nusikalstamomis veikomis, kurios, kaip įtariama šiuo metu, galėjo būti įvykdytos 2010 metais kartu su kitu asmeniu suburiant organizuotą grupę. Nesant galimybės įteikti pranešimo apie įtarimą, N. V. (Neringa Venckienė) pripažinta įtariamąja prokuroro nutarimu. Kitu prokuroro nutarimu yra paskelbta šios įtariamosios paieška. Priimdamas sprendimą dėl šios kardomosios priemonės skyrimo teistumo neturinčiai įtariamajai teismas konstatavo, kad N. V. (Neringa Venckienė) nuo 2013 metų gegužės 10-osios yra paieškoma kitame ikiteisminiame tyrime, kaip asmuo, įtariamas padaręs kitas nusikalstamas veikas, ji negyvena deklaruotos gyvenamosios vietos adresu Kauno rajone, Garliavos seniūnijoje, po ištuokos nėra saistoma šeiminiais ryšiais, pastaruoju metu Lietuvoje nebedirba ir neturi kito teisėto pragyvenimo šaltinio“.

Taip pat pranešama, kad „artimiausiu metu bus priimtas sprendimas dėl papildomų tarptautinių teisinių procedūrų, kurios leistų šią įtariamąją perduoti Lietuvai“ ir, kad „šią teismo nutartį per dvidešimt dienų suimtoji N. V. (Neringa Venckienė) ar jos gynėjas gali apskųsti Kauno apygardos teismui“.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji kaltinimai

Lietuvoje N. Venckienė negyvena jau daugiau nei metus – ji tyliai dingo tuomet, kai Seimas atėmė neliečiamybę. Už tai, kad teisėsaugininkai galėtų N. Venckienę apklausti, tardyti ar kitaip suvaržyti jos laisvę, balsavo 80 politikų, 23 buvo prieš. Pati „Drąsos kelio“ vedlė tame posėdyje nepasirodė. Anot jos partijos kolegų, moteris susirgo. Spėjama, kad tuos metus N. Venckienė praleido Jungtinėse Valstijose, Čikagoje.

REKLAMA

Naikinti teisinį buvusios teisėjos imunitetą paprašė prokurorai per ikiteisminį tyrimą surinkę duomenų, kurie leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 metų lapkričio 17-ąją Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai pažemino teisingumą vykdantį teismą; nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 metų gruodžio 16-osios sprendimo, kuriuo buvo įpareigota perduoti globojamą mergaitę jos motinai – Laimutei Stankūnaitei; 2012 metų gegužės 17-ąją trukdė antstolei Sonatai Vaicekauskienei vykdyti teismo sprendimą; piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką; panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

REKLAMA
REKLAMA

N. Venckienė ir jos užtarėjai bei pasekėjai tąkart pareikalavo mergaitės paėmimo metu filmuotos medžiagos, tačiau tik pakenkė sau. Peržiūrėję įrašus prokurorai parlamentarės atžvilgiu pradėjo dar vieną ikiteisminį tyrimą – dėl L. Stankūnaitės nesunkaus kūno sužalojimo.

Vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip N. Venckienė keletą kartų spiria L. Stankūnaitei. Taip pat įraše matyti, kaip L. Stankūnaitė stovi nusisukusi, o N. Venckienė iššiepusi dantis lenkiasi prie jos, bandydama įkąsti. Tačiau supratusi, kad brolio sugyventinės pasiekti nepavyks, N. Venckienė užsičiaupia ir atsitiesia.

Nors pirmieji kaltinimai ir nebuvo sunkūs, tačiau parlamentarė ir buvusi teisėja, matyt, puikiai suvokė, kad anksčiau ar vėliau paaiškės, kas ištikrųjų dėjosi Klonio gatvėje, Garliavoje, tad vieną gražią dieną, palikusi savo bendražygius likimo valiai, dingo iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bylos nesujungtos

Dėl anksčiau N. Venckienei pateiktų kaltinimų ikiteisminį tyrimą atlieka Šiaulių apygardos prokuratūra. Kitus – dėl kurių pagaliau ir gautas teismo leidimas N. Venckienę suimti – tiria Kauno prokurorai. Pirmosios bylos ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Nina Raugienė viešai yra sakiusi, jog jau yra pasiuntusi net tris teisinės pagalbos prašymus į JAV ir vieną į Vokietiją. Anot prokurorės, tik į vieną prašymą iš JAV gautas atsakymas, kurio turinys neviešinamas.

Na, anokia čia byla – pateikti įtarimai, kad padaryti nesunkūs nusikaltimai, tad ar verta švaistytis mokesčių mokėtojų pinigais dėl ekstradicijos – maždaug taip kalbėjo generalinis prokuroras Darius Valys, pernai lapkritį iškviestas į Seimo valdybą pasiaiškinti, kodėl stringa parlamentarės paieška. „Įtariamoji N. Venckienė galimai padarė nesunkius nusikaltimus, todėl toks procesas, koks vyko prieš keletą metų (prokuroras turėjo mintyje Gintaro Petriko ekstradiciją – red. past.), akivaizdžiai būtų neadekvatus, – aiškino tuomet generalinis prokuroras. – Manau, kad nuosekliai prokurorai veiks, nustatys gyvenamąją vietą, imsis priemonių apklausti ir taip toliau“.

REKLAMA

Šiuo metu prie jau N. Venckienei pateiktų įtarimų padarius nesunkias nusikastamas veikas 6 epizoduose prisidėjo nauji kaltinimai – tik gerokai rimtesni: šmeižtas, mirusiojo atminimo paniekinimas, neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, neteisėtas šios informacijos panaudojimas, piktnaudžiavimas tarnyba ir vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą. Padarytos nusikalstamos veikos šiame ikiteisminiame tyrime užfiksuotos 22 epizoduose. N.Venckienė ir jos dešionioji ranka Audronė Skučienė yra įvardijamos kaip organizuotos grupuotės vadeivos.

Šmeižto byla

Kauno prokurorai ikiteisminį tyrimą pradėjo 2011 metais gavę Marijos Milinienės pareiškimą, kai po jos sūnaus Vaido Milinio nužudymo pasipylė komentarai, jog nužudytasis – girdi, buvęs trečiasis pedofilas Aidas. Motinai rūpėjo išsiaiškinti, kas ir kokiu tikslu ne tik nužudė jos vaiką, bet ir ketino paversti jį pedofilu.

REKLAMA

M. Milininė nunešė savo sūnaus nuotraukas ir paprašė N. Venckienės parodyti jas mergaitei, kad ši pasakytų ar tikrai nuotraukose trečiasis mistinis pedofilas Aidas. „Abu su vyru nunešėme sūnaus nuotraukas Neringai Venckienei, klausėme, kokių duomenų jai dar reikia, kad ji viešai patvirtintų arba paneigtų, žinias apie mūsų sūnų. Manėme, kad ji, deklaruodama esanti labai doras ir sąžiningas žmogus, taip ir pasielgs, – sakė M. Milinienė. – Deja, to neįvyko“.

Prabilo liudininkas

Pirmasis iš „ violetinių traukinio“ iššoko vienas aktyviausių mergaitės gynėjų Vitalijus Keršis. „Kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, jog Klonio gatvėje vyko šiurpus spektaklis, – dar 2011 metų pabaigoje šio straipsnio autorei tvirtino V. Keršis. – Kiek žmonių neteko gyvybės, kiek žmonių likimų sutrypta... O mergaitė seniai pamiršta. Ją tik naudajamąsi darant politiką. Apie ėjimą į politiką buvo kalbama jau 2010-ųjų lapkričio pradžioje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iškviestas į pokalbį pas šmeižto bylą tyrusius pareigūnus, V. Keršis išklojo viską, ką buvo matęs ir ką žinojo „dirbdamas“ Klonio gatvėje „apsauginiu“: ir apie „pedofilų“ sąrašą, kurį sudarė N. Venckienė su A. Skučiene, ir apie tai, kaip abi ponios rinko duomenis apie jiems neįtikusius asmenis, kaip liepė Klonio gatvės aktyvistams juos sekti ir pan. „Kartą, grįžtant iš Vilniaus Venckienė parodė, kur gyvena Stankūnaitės tėvai, kur nuomuojasi butą Ūsas – viską ji žinojo, – pasakojo V. Keršis. – Ir apie Milinio mašiną ir patį Milinį Skučienė sakė turinti daug informacijos“.

Patvirtina pokalbiai

„Akistata“ turi patikimos informacijos, jog N. Venckienę ketinta rinkti šalies prezidente.

Kitą dieną (2012 05 18) po mergaitės perdavimo motinai L. Stankūnaitei kalbasi du Klonio gatvės aktyvistai – A. Lobovas ir R. Ščiglinskas (kalba netaisyta, – aut. past.):

REKLAMA

A. Lobovas (...) dabar reikia paprasčiausiai nusėst į dugną, mes prap... šitą karą. Mes prap... ne kovą, o prap... visą karą. To vaiko mes jau nebeturim. Dabar vienintelis dalykas yra Neringa. Sakau, dar vienintelis dalykas Neringa, kad reikia su ja kalbėt, karoče, kad ji nepasiduotų, kad reikia būtent eitų į prezidentūrą... R. Ščiglinskas Jo, jo. A. L. Eitų į prezidento rinkimus. R. Š. Jo, vat tu teisingai pasakei. Aš ta proga ką nors parašysiu... A. L. Tai va, būtent. Jei ji, supranti, aš kai, pavyzdžiui, parašiau... Parašiau komentaruose, kad Neringą į prezidentus, visi čia ant manęs: „čia reklaminė akcija, tu čia nevaryk“ taip toliau, taip toliau... Tai, bl..., reikia jau dabar ruošti. Reikia jau dabar ruoštis, o ne tada, kai bus likę dvi savaitės. Ir, kai klanas, karoče, sutelks visą televiziją, sutelks visus, sumokės milijardus ir, kad, karoče, kad būtent išrinktų prezidente kokį nors, nach.., pyderą, o ne tą, kuris gali žmonėms padėti, kuris eina su keršto misija. R. Š. Nu, matysim. Nu, pašnekėsim. Aš gal užlėksiu ryt poryt į Jonavą.. A. L. Tu, karoče, dabar sakau, jei išeina, pradėk reklamuoti būtent tą, kad dėl Neringos, kas liečia. R. Č. Jo, jo, tu labai teisingai pasakei...(...) A. L. Būtent, žinai, ką dar galima parašyt, galima dar parašyt, kad „žmonės, jei išgirsit ką nors ar ką, saugokit Neringą, nes klanas yra pasiruošęsper artimiausią pusę metų sunaikinti ją irgi“. R. Š. Taip ir yra, taip ir yra. A. L. Nu, ta prasme, rašyk, kad kovojam taip, kaip įmanoma... (...) Vaiką atėmė, valstybė tai liko. R. Š. Aš, bl..., galbūt, kad aš dar ką nors tokio radikalaus padarysiu. Sakau, jeigu nesurasiu su kuo, galbūt, vienas padarysiu, bl... Padarysiu dar tokį dalyką, kad skambės visoj Lietuvoj ir pasaulyje. Pasitarsim... (...) palauk, ką nors sugalvosim. A. L. Nieko nesugalvosi, kol Neringa netaps Prezidente... R. Š. Turim dar labai galingą online, nepamiršk. Mano online matė 850 000 žmonių, beveik milijonas. (...) Su tuo online, protingai pagalvojus, galima labai didžiulį dalyką nuveikt. Labai didžiulį dalyką galima nuveikti..

REKLAMA

Po poros mėnesių:

R. Š. Tai čia dar labai stipriai reikia pagalvot. (...) O nenori daryt kokį šucherį, pavyzdžiui? Nuvažiuoti į Vilnių, ten prie genprokuratūros, kartu su manimi? A. L. Bl..., nu tai galima būtų, supranti, nuvažiuot prie tos prokuratūros, bet ką tai duos? R. Š. Paplepėtume. Pasimaivytume, pafotografuotumėm... A. L. (...) Tai reikia siužetą sugalvoti, supranti. Teisingumas – aklas, kurčias, tipo nupirktas, žinai... R. Š. (...) Pamūtinsim vandenį, pasireklamuosim. Reklamą sau pasidarysim asmeninę. A. L. Nu, tai davai, karoče jei nori, darom. R. Š. Ir lendam į politiką, nu. A. L. Aš tai norėčiau, bet tai ką mes dviese padarysim? Reikia dar kažką tai surinkt. R. Š. Man tai siūlo eit į politiką, į seimą siūlo eit... A. L. (...) Aš dabar, karoče, varau pas Venckus, pabandysiu su Neringa pašnekėt. Ką ji patars. Karoče, kaip, kokį kelią rinktis... R. Š. Man įdomu kaip iš viso ji tave priims... (skundžiasi, jog niekas nepadėkojo ir niekada „po dušam“ su juo nekalbėjo). Kaip žinoma, nei su A. Lobovu, nei su R. Ščiglinsku N. Venckienė nesileido į kalbas ir savo partiją Klonio aktyvistų niekas nekvietė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atpirkimo ožys?

Beje, V. Keršis jau prieš trejetą metų tvirtino, kad jį ketinama padaryti atpirkimo ožiu. „Pas Skučienę maždaug kartą per savaitę vykdavo taip vadinamo „elito“ susirinkimai. Mes – „patvoriniai“ nebuvom kviečiami. Ir to vadinamo „elito“, t.y. šeimos nariai, patys keldavo intrigas, – tuomet pasakojo V. Keršys. – Po tų pasitarimų mums buvo pasakojama vienaip, kitiems – „varydavo“ ant mūsų... Pvz., žurnalistams buvo sakoma: ar jie darbo neturi, ko jie čia sėdi, niekas čia jų nelaiko. Mums gi buvo kalbama: jūs pasilikit, jūs mums labai reikalingi, padėsit mergaitę apsaugoti ir pan.“

Buvęs mergaitės „gelbėtojas“ tvirtino, jog su daugeliu neparankių šeimai žmonių buvo susidorota. „Mane irgi stengiamasi apšmeižti, padaryti vos ne žudiku, – tuomet tvirtino V. Keršis. – N. Venckienė bei A. Skučienė sugeba labai sumaniai manipuliuoti Klonio gatvėje budinčiais žmonėmis, jais pasinaudoti, o tuomet ir nustumti ar net sunaikinti...“

REKLAMA

Gauja ir intrigos

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad Garliavos grupuotė turėjo savo biudžetą. Šios gaujos nariai buvo pasiskirstę pareigomis ir besąlygiškai klausė N.Venckienės bei jos tetos, kirpėjos Audronės Skučienės. „Geradarė“ N. Venckienė jai paklususių žmonių vardais rašinėjo net skundus į įvairias institucijas.

Byloje įtarimai yra pareikšti ne tik gaujos vade įvardijamai N. Venckienei ir jos dešinei rankai A. Skučienei, bet ir šiuo metu Vokietijoje gyvenančiam pastarosios sūnui Tadui Skučui (kadangi jo taip pat neįmanoma prisikviesti į apklausas, byla, kaip ir N. Venckienės, išskirta į atskirą – red. past.), į politiką kartu su „šeima“ ketinusiam pasukti, tačiau paliktam už borto Renaldui Ščiglinskui, ne kartą teistam Andriui Lobovui iš Jonavos, Gediminui Aidukui bei Dariui Kuzmickui (abiems – už trukdymą antstolei S. Vaicekauskienei atlikti savo pareigas), Violetai ir Gintarui Banaičiams, klaipėdietei Tatjanai Boroviec, Rimantui Rimkevičiui, seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėjai Ramintai Baltuškienei.

Jonė OŽALAITĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų