REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2014 m. bendrovė „Kaspersky Lab“ blokavo per 6 milijardus kenkėjiškų atakų į viso pasaulio vartotojų kompiuterius ir mobiliuosius įrenginius. Išmaniųjų telefonų ir planšečių, valdomų „Android“, savininkų atakų skaičius išaugo 4 kartus, o bendras mobiliųjų „Trojos“ virusų, taikomų vogti vartotojų pinigus, skaičius padidėjo 9 kartus, palyginti su 2013 m.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet apgavikai sutelkė nemažas pastangas bandydami pavogti vartotojų pinigus, sakoma bendrovės pranešime. „Kaspersky Lab“ ekspertai užfiksavo per 16 milijonų bandymų užkrėsti „Windows“ kompiuterius kenkėjiška bankine programine įranga. Be to, 2014 m. specialistai aptiko per 12 tūkst. mobiliųjų banko „Trojos“ virusų, kuriais buvo atakuojami 90 pasaulio šalių „Android“ vartotojai.

REKLAMA

Per metus su mobiliosiomis grėsmėmis susidūrė kas penktas „Android“ platformos vartotojas, ir 53 proc. atakų buvo taikomi bankiniai ir SMS „Trojos“ virusai. Įdomu, kad bendras SMS „Trojos“ virusų skaičius, tradiciškai didžiausias mobilųjų grėsmių sąraše, šiais metais sumažėjo 12 proc.

Apibendrinant grėsmes internete, šiais metais „Kaspersky Lab“ specialistai aptiko per 123 milijonus unikalių kenkėjiškų objektų. Per pastaruosius 12 mėnesių tinkle buvo atakuojama daugiau nei 38 proc. kompiuterių, valdomų „Windows“. Kasdien „Kaspersky Lab“ sprendimai apsaugo vartotojus nuo beveik 4 milijonų tinklo atakų. Kaip paaiškėjo, vartotojai labiausiai rizikavo užsikrėsti kenkėjiška programine įranga naršydami internete.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad kompiuterių, valdomų „Mac OS X“, vartotojai tradiciškai mažiau nei kiti kentėjo dėl kibernetinių grėsmių, tačiau ir jų užkrėtimų bandymų skaičius 2014 m. yra įspūdingas – daugiau nei 4 milijonai. Kaip nustatė „Kaspersky Lab“ ekspertai, buvo atakuojamas kas antras bendrovės „Apple“ produktų vartotojas, o vienam asmeniui teko 9 grėsmės. Be to, specialistai aptiko failų šifruotoją operacinėje sistemoje „OS X“ ir pirmąjį bitkoinų vagį „Mac“ platformoms.

„Kibernetinių grėsmių situacija keičiasi žaibiškai. 10-ojo dešimtmečio viduryje apsaugos produktai užtikrino tik stacionarių kompiuterių saugumą, o virusų skaičius vargu ar viršijo 5 tūkst. Šiandien vartotojai vis dažniau jungiasi prie interneto per mobiliuosius įrenginius ir vis dažniau pasitelkia savo išmaniuosius telefonus ir planšetes toms operacijoms, kurias anksčiau tradiciškai atlikdavo kompiuteriu. Atitinkamai slenka ir grėsmių laukas. Šiais metais naršymo internete iš tradicinio kompiuterio pavojaus lygis sumažėjo 3 proc., kita vertus, mobiliųjų įrenginių vartotojų atakų skaičius padidėjo keletą kartų, palyginti su praėjusiais metais. Vienas dalykas lieka nepakitęs – internetas vis dar yra pagrindinis kenkėjiškų objektų šaltinis viso pasaulio šalių vartotojams“, – situaciją aiškina Sergejus Ložkinas, „Kaspersky Lab“ antivirusų ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų