REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslo ombudsmenu Kijeve paskirtas buvęs eurokomisaras ir Lietuvos finansų ministras Algirdas Šemeta teigia, kad iki šiol diskriminaciją patirdavę Ukrainos verslininkai atsidurdavo aklavietėje.

Verslo ombudsmenu Kijeve paskirtas buvęs eurokomisaras ir Lietuvos finansų ministras Algirdas Šemeta teigia, kad iki šiol diskriminaciją patirdavę Ukrainos verslininkai atsidurdavo aklavietėje.

REKLAMA

Anot A.Šemetos, nauja ombudsmeno institucija, kurios vadovu jis paskirtas, išplės verslo galimybes apsiginti nuo korupcijos.

„Ši institucija labai svarbi dėl to, kad iki šiol verslas, patirdamas nesąžiningą elgesį ar turėdamas problemų su korupcija, praktiškai neturėjo, kur kreiptis. Praktiškai vienintelis kelias buvo eiti į teismą, o teismo procedūros - ilgos, reikalauja daug pinigų, tad verslas buvo aklavietėje, kai negalėjo savo interesų tinkamai išreikšti“, - BNS ketvirtadienį sakė A.Šemeta.

Jo teigimu, nauja institucija, kuri vadinsis Verslo ombudsmeno taryba, nagrinės verslininkų skundus, teiks rekomendacijas dėl netinkamo lobizmo atvejų bei siūlys sisteminius pokyčius, kad būtų panaikintos priežastys rastis korupcijai, nesąžiningam elgesiui su verslu.

REKLAMA
REKLAMA

„Pati institucija negalės pakeisti įstatymų, bet būtent teiks rekomendacijas ir prižiūrės, kaip tos rekomendacijos vykdomos. Vienas iš svarbiausių dalykų bus viešumas, jeigu bus rekomendacijos nevykdomos, tai atitinkamai numatoma, kad ombudsmenas turėtų kreiptis į žiniasklaidą, iškeldamas tokio elgesio faktus, tokiu būdu viešumu irgi spausdamas, kad situacija būtų pakeista“, - aiškino A.Šemeta.

REKLAMA

Šios institucijos įsteigimas buvo numatytas pagal Ukrainos Vyriausybės, tarptautinių finansinių institucijų, teikiančių paramą Ukrainai, bei penkių verslo organizacijų gegužės mėnesį pasirašytą memorandumą.

„Tai yra tarptautinis projektas, jame lygiomis teisėmis vadovauja tarptautinės finansų institucijos (Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija), kitas blokas dalyvių yra pagrindinės penkios verslo organizacijos Ukrainoje, ir Ukrainos Vyriausybė“, - sakė A.Šemeta.

Paklaustas, ar jo paskyrimas susijęs su tuo, kad kitas lietuvis - Aivaras Abromavičius - paskirtas ekonomikos ministru, A.Šemeta sakė, kad pateikti savo kandidatūrą į šias pareigas jam pasiūlė Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, o jai pritarti turėjo Ukrainos Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

„Šį pasiūlymą gavau daug anksčiau negu ponas A.Abromavičius buvo paskirtas ekonomikos ministru, bet, be abejo, Vyriausybė vaidina svarbų vaidmenį, nes Vyriausybė po visų procedūrų turėjo patvirtinti mano kandidatūrą“, - sakė jis.

Šias pareigas A.Šemeta turėtų eiti bent dvejus metus.

„Projektas yra numatytas dvejiem metams, o kaip toliau vystysis ši institucija, parodys laikas. Savo veiklą pradėsiu Vyriausybės nutarimo pagrindu, šis nutarimas taip pat paveda Ekonomikos ministerijai parengti įstatymo projektą iki kitų metų kovo mėnesio ir pateikti Vyriausybei svarstyti ir Aukščiausiajai Radai. Nuo galutinio įstatymo teksto priklausys tolesnė šios institucijos veikla“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Šemeta už mokesčius, muitus, statistiką, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingo eurokomisaro pareigas ėjo 2010-2014 metais, 1997-1999 ir 2008-2009 metais jis buvo Lietuvos finansų ministru.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų