REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas ką žinojo dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje?

Žinių radijas

„The Washington Post“ antradienį paskelbus, kad JAV Senato ataskaitoje minima slapta „violetinė vieta“ iš tiesų yra Lietuvoje veikęs CŽV kalėjimas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas „Žinių radijui“ sakė, kad tai patvirtina parlamentinio tyrimo išvadą, kad politikai sąmoningai nebuvo informuojami apie tuos objektus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tą mes ir parlamentinio tyrimo metu konstatavome: nei apie juos, nei apie turinį, nei apie veiksmus politikai apskritai nebuvo informuojami. Netikėti prezidento Brazausko ar Adamkaus pasakymais nebuvo pagrindo“, - kalbėjo A. Anušauskas.

REKLAMA

Žmonės, kurie vykdė šiuos projektus, anot Anušausko, įvardinti ir parlamentiniame tyrime – tuometiniai aukščiausi VSD vadovai:

„Kai mes kalbėjome apie politikų informavimą, mums buvo pasakyta, kad „jie buvo tinkamai informuoti“, bet ką tai reiškia? Šitoje ataskaitoje paskelbti duomenys reiškia, kad jie išvis nebuvo informuojami“, - kalbėjo jis.

Politologas Kęstutis Girnius sako, kad svarbiausia yra ne tiek nustatyti, kokie teroristai bus atgabenti į Lietuvą, bet sužinoti, kokios buvo tos aplinkybės, kurios leido, kad staiga Lietuva esą nesielgė kaip teisinė valstybė. Be to, anot jo, aukščiausi šalies vadovai turėjo žinoti, kas vyksta:

REKLAMA
REKLAMA

„Tarkime, kad prezidentas Adamkus nuoširdžiai sako tiesą, kad jis apie tai nieko nežinojo. Tai kas buvo tie žmonės, kurie visą šitą apėjo? Nors yra aiškinama, kad jie nieko nežinojo, tai, kad jie nesuteikė leidimo tą tariamą teroristą gydyti Lietuvos ligoninėje, reiškia, kad žinojo, kas čia vyksta“, - kalbėjo K. Girnius.

Apie „violetinę vietą" JAV Senato ataskaitoje skelbiama informacija sutampa su 2009 m. tyrimą dėl CŽV kalėjimų Lietuvoje atlikusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) priimtomis išvadomis. Senato medžiagoje taip pat atskleidžiama, kad JAV iš pradžių melavo Lietuvai dėl kalėjimo paskirties, o jis buvo uždarytas po to, kai vieną kalinį buvo atsisakyta nugabenti į vietos ligoninę, ir JAV už sulaikytojo gydymą teko mokėti milijonus kitai valstybei.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų