REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tie, kas per pastaruosius 5-6 metus mėgino susirasti pirmą savo gyvenimo darbą, puikiai žino, koks ilgas ir emociškai nelengvas gali būti šis procesas. Kruopščiai šlifuotas CV ir motyvacinis laiškas, valandų valandos praleistos darbo skelbimų portaluose ir dešimtys išsiųstų laiškų potencialiems darbdaviams nebūtinai reiškia, kad kas nors pakvies į pokalbį. Net atsako – tik vienetai.

Tie, kas per pastaruosius 5-6 metus mėgino susirasti pirmą savo gyvenimo darbą, puikiai žino, koks ilgas ir emociškai nelengvas gali būti šis procesas. Kruopščiai šlifuotas CV ir motyvacinis laiškas, valandų valandos praleistos darbo skelbimų portaluose ir dešimtys išsiųstų laiškų potencialiems darbdaviams nebūtinai reiškia, kad kas nors pakvies į pokalbį. Net atsako – tik vienetai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl to Socialinės apsaugos ir darbo ministerija inicijavo priemonę „Parama pirmajam darbui“, pagal kurią darbdaviai skatinami priimti į darbą patirties dar neturinčius jaunus žmones, o už šį suteiktą šansą jiems atlyginama kompensuojant dalį naujo darbuotojo atlyginimo. Priemonę administruoja INVEGA (UAB „Investicijų ir verslo garantijos“), o apie jos rezultatus papasakoti plačiau paprašėme INVEGA generalinio direktoriaus Audriaus Zabotkos.

REKLAMA

Ar jauni žmonės žino apie tokią valstybės suteikiamą galimybę, ar dėl to tik didesnis suinteresuotumas yra iš įmonių pusės?

Įmonės tikrai yra suinteresuotos pasinaudoti šia finansine parama ir jos aktyviai dalyvauja šioje programoje. Tačiau žinome ir tokių atvejų, kuomet jaunuoliai faktą, jog tai yra jų pirmasis darbas ir būtų galimybė darbdaviui susigrąžinti dalį darbo užmokesčio, įrašo netgi į savo CV.

Kiek įmonių jau pasinaudojo šia parama ir kiek jaunų žmonių tai padėjo įsidarbinti?

Priemonei yra numatyta 32 milijonai litų Europos socialinio fondo lėšų. Jos esmė yra tokia – įmonėms, kurios įdarbina jaunuolį pirmą kartą, iki 12-os mėnesių yra kompensuojama dalis priskaičiuoto darbo užmokesčio. Ta dalis yra kiek daugiau nei 23 procentai nuo priskaičiuoto atlyginimo, t. y. beveik 400 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 2014 m. lapkričio 30 d. pagal priemonę „Parama pirmajam darbui“ gauta daugiau nei 24.000 paraiškų dėl jaunų darbuotojų darbo užmokesčio dalies kompensacijos, iš jų dėl 18.155 priimti teigiami sprendimai. Įmonėms jau išmokėta 20,076 mln. Lt (5,81 mln. €) už 16.400 pirmą kartą įdarbintų jaunų žmonių. Juos įdarbino 2.410 įmonių.

Gal turite kokių įdomių pavyzdžių ar sėkmės istorijų iš priemonės įgyvendinimo periodo?

Puikiausias įrodymas, kad ši priemonė yra veiksminga – didelė dalis jaunuolių, pasibaigus dalyvavimui projekte, lieka dirbti toje pačioje įmonėje. Tai parodo, kad įmonės vis labiau linkusios investuoti į naujus darbuotojus ir jiems pavyksta sėkmingai išsiugdyti jaunus specialistus. Kokios įmonės dažniausiai naudojasi šios programos parama?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktyviausiai šia priemone naudojasi mažos įmonės, turinčios iki 50 darbuotojų (46,9 proc.), o labai mažos (29,4 proc.) ir vidutinės įmonės (19,3 proc.) kreipiasi šiek tiek rečiau. Daugiausia kreipiasi įmonės, kurių pagrindinė buveinė didžiuosiuose šalies miestuose, tačiau, palyginti su 2013 m., 2014 m. matomas itin suaktyvėjęs domėjimasis šiomis galimybėmis ir regionuose, vis daugiau įmonių teikia paraiškas iš Šiaulių, Marijampolės, Utenos ir Telšių apskrities.

Primename, kad paraiškas gali teikti privatūs ir viešieji juridiniai asmenys (išskyrus biudžetines įstaigas); užsienio įmonių filialai ir atstovybės Lietuvoje; fiziniai asmenys, įdarbinę jauną darbuotoją. Nors galbūt atrodytų, kad finansinė parama yra nedidelė – maksimaliai 400 litų per mėnesį, tai sudaro iki 5000 litų per metus už vieną pirmą kartą įdarbintą jaunuolį. Priemonė sulaukia tikrai didelio susidomėjimo iš pačių įmonių. Mes stengiamės įmonėms kuo labiau sumažinti administracinę naštą.

REKLAMA

Kiek laiko planuojama tęsti priemonę?

Šiai priemonei įgyvendinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra skyrusi 32 milijonus litų Europos socialinio fondo lėšų. Beveik 28 mln. litų teigiamais sprendimais finansuoti jau yra rezervuota įmonėms, todėl kitas įmones, norinčias susigrąžinti dalį investicijų į naujų darbo vietų kūrimą jaunuoliams ir jų apmokymą, kviečiame teikti paraiškas.

Manome ir tikimės, kad įvertinus šios priemonės sėkmingus rezultatus, ji bus pratęsta bei įgyvendinama ir naujajame 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų laikotarpyje.

REKLAMA

Kur reikėtų kreiptis, jei kyla neaiškumų dėl PPD?

Norint pasinaudoti priemone, reikia užpildyti ir pateikti paraišką INVEGAI iki 2015 m. rugsėjo 30 dienos. Kompensacija už darbuotojams priskaičiuotą ir sumokėtą darbo užmokestį įmonėms sumokama kas ketvirtį. Jokie administravimo mokesčiai netaikomi. Visą informaciją galima rasti internetinėje svetainėje invega.lt, „Parama pirmajam darbui“ skiltyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų