REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Informacijos apie teisingą burnos higieną, rodos, yra apstu, tačiau lietuvių dantų ligų rodikliai - vieni prasčiausių Europoje. Ypač dažnai registruojami vaikų susirgimai. Tyrimų duomenimis, daugiau kaip pusės vaikų iki trejų metų dantys yra pažeisti ėduonies.

Informacijos apie teisingą burnos higieną, rodos, yra apstu, tačiau lietuvių dantų ligų rodikliai - vieni prasčiausių Europoje. Ypač dažnai registruojami vaikų susirgimai. Tyrimų duomenimis, daugiau kaip pusės vaikų iki trejų metų dantys yra pažeisti ėduonies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairiais tyrimais nustatyta, kad tik 4-5 procentai Lietuvos vaikų iki šešerių metų turi ėduonies nepažeistus dantis. Tuo tarpu Skandinavijos šalyse daugiau kaip pusė šalies vaikų dantys visiškai sveiki.

REKLAMA

„Situacija iš tiesų sudėtinga - daugumos dantų susirgimų pagrindinė priežastis iki šiol yra aplaidus požiūris į vaikų burnos higieną. Tai yra seno auklėjimo, nežinojimo, o kartais ir tingėjimo pasekmė. Netinkama ar nepakankama burnos higiena gali sukelti tokias sistemines ligas, kaip diabetą, širdies ligas, ar susilpninti imuninės sistemos gynybą. Tai įtakoja net ir virškinimo sistemos sutrikimus bei kraujotakos problemas,” – kalbėjo „Dental P.R.O.” specialistė Inga Urbšienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak I. Urbšienės, vienos dažniausių suaugusiųjų dantų ligų yra gingivitas, periodontitas bei šaknies uždegimai. Bakterijos, esančios ant gleivinės, liežuvio, tarp dantų ir sukelia dantų ėduonį bei dantenų uždegimą. Pastarasis gali išsivystyti į periodontitą, ėduonį bei danties šaknies uždegimą.

Prevencinės priemonės

Gydytoja odontologė – ortopedė visų pirma akcentuoja, kad norint tinkamai prižiūrėti dantis, reikia ir individualiai atsakingai rūpintis higiena ir reguliariai lankytis pas profesionalą.

Pasak gydytojos, individualios higienos mokymasis ir taikymas turi tęstis visą gyvenimą, o pradėtas diegti turi būti nuo mažens. Šiuo metu tinkamai individualiai higienai palaikyti yra kur kas daugiau priemonių nei dantų šepetėlis ir dantų pasta. Specialistai rekomenduoja naudoti dantų siūlą, burnos ertmės skalavimo skystį, esant poreikiui - ir dantų krapštukus, burnos ertmės stimuliatorius ir irigatorius (hidromasažo prietaisus), tabletes, nudažančias dantų apnašas, šepetėlius liežuviui valyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialiste rekomenduoja taip pat reguliariai apsilankyti ir pas dantų higienistą. Jo atliekama procedūra pagerina gleivinės būklę, sumažina dantenų kraujavimą, panaikiną nemalonų burnos kvapą.

I. Urbšienė pateikia keletą svarbiausių burnos ertmės priežiūros, svarbių sveikiems dantims išlaikyti taisyklių: • burnos sveikatos priežiūros įpročius patartina formuoti nuo mažens; • atliekant burnos individualią burnos higieną, svarbu ne kiekybė, o kokybė. Tad dantis valykite kruopščiai, nebraižykite dantų emalio stipriai spausdami dantų šepetėlį; • patariame naudoti minkštą arba vidutinio minkštumo, be ne kietą dantų šepetėlį su maža galvute ir patogia rankena, o dantų pastą rinktis tokią, kurioje nėra dantų emalį galinčių pažeisti šiurkščių priedų; • nederėtų pamiršti ir tarpdančių siūlo – priemonės, kurią tiesiog būtina naudoti kiekvieną vakarą po dantų valymo, o ypač tiems, kurių tarpai tarp dantų yra maži ir toks dantų susigrūdimas kliudo gerai išvalyti kiekvieną dantį; • burnos sveikatą profilaktiškai rekomenduojama tikrinti du kartus per metus; • nepamiršti reguliariai kas pusę metų atlikti burnos higienos procedūros.

Dental P.R.O. dantų implantologijos ir protezavimo klinikoje dirba daugiau kaip 10 metų darbo patirtį tarptautinėse klinikose įgijusi odontologų komanda, o 8 patyrę technikai dirba specialioje laboratorijoje. Klinikoje įrengta japonų gamybos įranga, naudojama Europos odontologijos lopšyje - Karališkajame Londono koledžo odontologijos institute.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų