REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šachmatų dopingas – modernios technologijos

"Aš žaidžiu su žmogumi ir netikiu, kad jam gali padėti kokie nors vaistai", - įsitikinęs tarptautinis didmeistris Šarūnas Šulskis Praėjusių metų pabaigoje Magnusas Carlsenas lapkritį užėmė pasaulio šachmatų čempiono sostą. Vos 23 metų norvegas mače dėl karūnos 6,5:3,5 nugalėjo iki tol nuo 2007-ųjų karaliavusį indą Viswanathaną Anandą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas geriausių Lietuvos šachmatininkų Šarūnas Šulskis neslepia – Norvegijos šachmatininko pergalė jam buvo kiek netikėta. Nors dauguma specialistų sėkmę prognozavo tuo metu dar 23-iojo gimtadienio nesulaukusiam norvegui.

REKLAMA

„Nepaisydamas daugumos nuomonės, aš prieš mačą maniau, kad favoritas yra pasaulio čempionas V. Anandas. Jis soste sėdėjo kelerius metus, atmušė ne vieną tokią ataką. Bendra šachmatų pasaulio nuomonė buvo, kad pergalę lems reitingas ir jaunystė. Dauguma labai palaikė M. Carlseną“, – pasakojo Š. Šulskis.

Tarptautinis didmeistris iš Lietuvos su naujuoju pasaulio čempionu yra du kartus susidūręs akis į akį.

„Esu M. Carlseną įveikęs, kai jam buvo 14 metų. Bet negi imsi girtis su nepilnamečiais pasiektais rezultatais?.. 2010-aisiais Chanty Mansijske vykusioje šachmatų olimpiadoje jis atsirevanšavo. Maždaug 60-ies ėjimų partijoje jis pasiekė pergalę žaisdamas baltaisiais. Jau tada M. Carlseno reitingas buvo 2800 ir jis buvo ryški žvaigždė. Tad kalbant formaliai – mano santykis su M. Carlsenu yra 1:1“, – sakė Š. Šulskis.

REKLAMA
REKLAMA

Prie lentos emocijų netrūksta

M. Carlseno pergalę prieš V. Anandą aiškindamas psichologija ir nuotaika Š. Šulskis tikino – nors ir atrodo, kad šachmatai yra šalto proto ir susikaupimo žaidimas, čia labai svarbios emocijos.

„Šachmatai yra labai žmogiškas žaidimas. Tai yra dviejų žmonių kova ir dėl to emocijos beveik neišvengiamos, o jų kontroliavimas – tikras menas. Kai kurių aukštos klasės šachmatininkų, tokių kaip Vasylio Ivančuko, nervai yra labai ištampyti. Jis taip kamuojasi po pralaimėjimo, kad tai tiesiog nesuvokiama protu. Šachmatai, kad ir intelektualus, vis vien yra sportas. Į futbolą, krepšinį žiūrovus, žaidėjus traukia emocijos. Žaidžiant šachmatais – tik įrankiai kiti: intelektinė veikla, smegenys. Bet, be emocijų, šachmatai, kaip ir futbolas ar krepšinis, nebūtų patrauklus žaidimas“, – įsitikinęs tarptautinis didmeistris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu ir fizinė parengtis

Dauguma į šachmatus, kaip į sporto šaką, žiūri su ironiška šypsena. Bet Š. Šulskis tikina, kad, kaip ir bet kuriai sporto šakai, šachmatams reikalingas fizinis pasirengimas.

„Kai buvau moksleivis – gležnas vaikas – treneriai man tą pabrėždavo. Dėl to mes bėgiodavome krosus, žaisdavome krepšinį. Taip, šachmatams reikia fizinio pasirengimo. Aišku, nebūtina kilnoti sunkumų. Taip įsisavinamas deguonis. O deguonis yra smegenų maistas“, – pasakojo tarptautinis didmeistris.

 

Kaunietis pats nevažinėja automobiliu. O ir ėjimą pėsčiomis labiau vertina nei miesto transportą.

REKLAMA

„Neturiu įpročio laukti autobuso, jei žinau, kad jis atvažiuos po penkių minučių. Einu į kitą stotelę. Mano kojos dirba, kūnas savinasi deguonį. Dėl to naudingos yra ir mankštos, ir pasivaikščiojimai gryname ore, jei sugebu suderinti laiką – žaidžiu krepšinį ar futbolą“, – kalbėjo šachmatininkas.

Prieš varžybas, anot Š. Šulskio, svarbiausia pailsinti smegenis: „Šachmatų partijos vidutinė trukmė yra ne mažiau nei trys valandos. Rungtynės – daug ilgesnės negu krepšinio ar ledo ritulio, kur sportininkai nuolat vienas kitą keičia. Žaisdamas šachmatais žmogus dirba vertingiausia savo kūno dalimi – smegenimis. Jos neturi būti pervargusios, blogai paveikia bemiegės naktys. Kadangi šachmatai – protinė veikla, besaikis alkoholio vartojimas nėra gerai. Šachmatininkai, vartojantys alkoholį, trumpina savo karjerą, mažina gebėjimus. Siekiant rezultatų, reikalingas šachmatininko budrumas, susikaupimas, gera fizinė forma.“

REKLAMA

Leidžiama ir draudžiama

Šachmatų partijos metu galima išgerti kavos ar arbatos – nealkoholinių gėrimų. Alkoholio partijos metu gerti draudžiama.

„Manau, jei žaidėjas prieš rungtynes išgers, nebus taip, kad teisėjas prie jo prikibs, jeigu tai neturės įtakos jo elgesiui. Čia jau žmogaus etikos klausimas. Jeigu jis mano, kad jam tai padeda – tegu. Aš manau, kad man tai kenkia, todėl niekada to nedarau“, – kalbėjo Š. Šulskis.

Šachmatininkas netiki, kad alkoholis, medikamentai ar dar kas nors gali būti dopingas.

„Aš pasakysiu savo nuomonę apie dopingą. Mes, šachmatininkai, su juo susidūrėme netikusiu aspektu, kai mūsų tarptautinė federacija bandė įstoti į Tarptautinį olimpinį komitetą. O man nusispjauti, ką mano varžovas vartoja. Aš žaidžiu su žmogumi ir netikiu, kad jam gali padėti kokie nors vaistai. Nes jeigu vaistai gali padėti žaisti šachmatais, tai jie gali padėti ir filosofiniams traktatams, ir mokslui, tad tokius medikamentus turėtume įteisinti. Tikrai netikiu, kad varžovas gali būti stipresnis ko nors pavartojęs. Dviračių ar kokiose nors kitose varžybose dopingas sukelia pavojų sportiniam sąžiningumui. Žaidžiant šachmatais pavojus sąžiningumui kitas. Mes turime kompiuterinio sukčiavimo problemą. Dabar kompiuterinės programos yra tokios galingos, kad gali peržiūrėti milijonus ėjimų per sekundę“, – kalbėjo Š. Šulskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats griežčiausias draudimas – mobilieji telefonai. Net jeigu jis cyptelės kišenėje, pranešdamas, kad atėjo žinutė, – iš karto skiriamas pralaimėjimas.

„Aš jums nubraižysiu galimą sukčiavimo schemą. Aš žaidžiu turnyrą Indijoje, o mano partija transliuojama internetu visame pasaulyje. Mano bendrininkas namuose sau patogiai įsijungia galingą programą ir atsiunčia man žinutę, kaip reikia sužaisti. Jeigu mes telefonų nedrausime, bus labai paprasta sukčiauti“, – kalbėjo tarptautinis didmeistris.

Sukčiavimo atvejų pasitaiko ir šachmatininkams pakilus nuo lentos, kad ir nueiti į tualetą. Žaidžiant partiją šachmatininkams niekada netrukdoma pasitraukti nuo lentos padarius savo ėjimą. Taip pat nesąžiningas žaidėjas gali turėti bendrininkų salėje tarp žiūrovų, kurie savo telefonuose gali būti pasijungę šachmatų analizės programą.

REKLAMA

Tad šachmatų pasaulyje dopingu galima vadinti ne medikamentus, o šiuolaikines technologijas.

Tikrai netikiu, kad varžovas gali būti stipresnis ko nors pavartojęs. Dviračių ar kokiose nors kitose varžybose dopingas sukelia pavojų sportiniam sąžiningumui. Žaidžiant šachmatais pavojus sąžiningumui kitas. Mes turime kompiuterinio sukčiavimo problemą.

Ingvaras Butautas, sportas.info

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų