REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuolaikinėms technologijoms aktyviai skverbiantis į daugelį gyvenimo sričių, svarbu jas pažinti ir gebėti kūrybiškai pritaikyti. Geriausias būdas to mokytis – žaidžiant, bendraujant, eksperimentuojant.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad tikru „hitu“ jaunųjų inžinierių pasaulyje taps neseniai Lietuvos rinkoje pasirodžiusi naujoji robotikos platforma „Makeblock“, išsiskirianti savo universalumu ir itin plačiomis panaudojimo galimybėmis. Jas įvertinti turėtų ne tik „žali“, bet ir pažengę robotikos aistruoliai.

REKLAMA

Prioritetas – edukacija

Programavimas, algoritmavimas, matematika – ši „šventoji trejybė“ gali nuskambėti gan bauginančiai vaikui ar paaugliui, besidominčiam, kaip kuriami robotai. Išsklaidyti mitą neva pagaminti tokį „stebuklą“ itin sudėtinga padeda edukacijai puikiai pritaikytos priemonės. Kaip ir visų genialių dalykų, taip ir Kinijoje įkurtos robototechnikos kompanijos „Makeblock“ sėkmės raktas – paprastumas.

„Jaunų ir smalsių protų aplink nestinga, turime ir nemažai užsidegusių robotikos mokytojų ar tiesiog entuziastų, kuriems tokia veikla yra mylimas hobis. Beje, pats priklausau pastariesiems. Manau, kad visą šį potencialą Lietuvoje turėtume išnaudoti. Juk negali žinoti, kuomet tam tikras užsiėmimas iš laisvalaikio pomėgio gali virsti rimtu apsisprendimu toliau gilinti žinias ir tapti tos srities profesionalu“, – kalbėjo naująją robotikos platformą Lietuvoje pristačiusios UAB „Magveda“ direktorius Melitonas Mikaločius.

REKLAMA
REKLAMA

Kitąmet „Makeblock“ planuojama pristatyti Lietuvos ugdymo įstaigose, vasaros stovyklose ir specializuotose parodose. Kuo efektyvesnis naujos kartos konstruktoriaus panaudojimas edukaciniais tikslais šiuo metu įvardijamas didžiausiu prioritetu.

Prireiks tik atsuktuvo

Naujos kartos konstruktoriaus kūrėjai išvadavo nuo varginančių galvosūkių – iki šiol mėgėjai ir rimčiau užsiimantieji robotika sugaišdavo daug laiko ieškodami reikiamų komponentų internete, spėliodavo, ar pavyks juos suderinti, bei apsišarvuodavo kantrybe laukdami, kol užsakytos siuntos atkeliaus iš užsienio. „Makeblock” platformos pagrindą sudaro aliuminio sijos, kurios puikiai tinka robotų, mašinų, žaislų ar net meno dirbinių gamybai. Visi srieginiai lizdai ir skylės yra tokie, kad tvirtas konstrukcijas labai paprasta sujungti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis jaunųjų eksperimentuotojų itin nudžiunga išgirdę, kad „Makeblock“ platforma suderinama su „Lego NXT Mindstorms” komponentais. Atsuktuvas – vienintelis reikalingas įrankis dirbant su „Makeblock”. Norint įvaldyti šią robotikos platformą ir kūrybines mintis paversti praktiškai pritaikomu daiktu nereikalingi litavimo ar kiti specialūs įgūdžiai, elektronikos ar programavimo žinios.

„Makeblock” kūrėjų teigimu, kiekvienas keturiolikmetis ar vyresnis jaunuolis gali įgyvendinti savo idėjas su šiuo naujos kartos konstruktoriumi. Turint omenyje tai, kad ankstyvuosiuose robotikos kursuose Lietuvoje laukiami jau pradinukai, tikėtina, kad ir patiems mažiausiems inžinieriams su tėvų ar kitų vyresnių konsultantų pagalba pavyktų susidraugauti su šia robotikos platforma. Savo rankomis pasigaminus išskirtinį žaislą, kuris yra manevringas, gebantis aplenkti sienas ar kitas kliūtis, džiaugsmą ir pasididžiavimą savimi būtų sunku nuslėpti.

REKLAMA

Traukia ir specialistų dėmesį

Naujos kartos konstruktorius turėtų sudominti ir menininkus, dizainerius, projektuotojus ir visus besidominčius interaktyvios aplinkos kūrimu. Jį taip pat galima pritaikyti kūrybinėse dirbtuvėse, skirtose komandinio darbo įgūdžių lavinimui.

„Makeblock” praktinio pritaikymo galimybės – labai plataus spektro. Konstruktorius gali būti naudojamas kuriant fotoaparato slankiklius, „protingo namo" automatiką, programines tekinimo, frezavimo, panšavimo, lazerinio pjovimo ir kitokias stakles, netgi 3D spausdintuvus ir būti pasitelktas daugeliu kitų atvejų.

REKLAMA

„Makeblock“ naudojama populiariausia atviro kodo platforma – „Arduino“. Tai suteikia galimybę pridėti papildomus modulius, pavyzdžiui, realaus laiko laikrodį arba kamerą. Visą projektavimo medžiagą galima parsisiųsti iš kompanijos tinklalapio.

Robotus ir mašinas galima valdyti nuotoliniu bluetooth ryšiu, pasitelkus „Makeblock” sukurtas mobiliąsias aplikacijas „Android” ir „iPhone” išmaniesiems telefonams. Kol kas Lietuvoje „Makeblock“ konstruktoriais prekiaujama internetu, tačiau tikimasi, kad jau greitai juos bus galima išvysti ir specializuotų parduotuvių lentynose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų