REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkų rašytojas Orhanas Pamukas (Orchanas Pamukas), kuris 2006 metais laimėjo Nobelio literatūros premiją, sekmadienį paskelbtame interviu smerkia tai, ką vadina „baimės“ atmosfera jo šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Blogiausia tai, kad yra baimė. Matau, kad visi bijo; tai nėra normalu ... Raiškos laisvė nusmuko iki labai žemo lygio“, – laikraščiui „Hurriyet“ sakė O.Pamukas.

REKLAMA

Jis apkaltino vyriausybę spaudžiant žiniasklaidą ir ypač smerkė opozicijos žurnalistų puldinėjimą.

„Daugybė mano draugų sako man, kad toks ir toks žurnalistas prarado darbą. Dabar puldinėjami net tie žurnalistai, kurie yra labai artimi vyriausybei“, – sakė 62 metų rašytojas, kuris ne kartą konfliktavo su Turkijos valstybe.

Jis taip pat išreiškė nerimą dėl prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) neseniai pareikštų komentarų, kad moterys ir vyrai nėra lygūs. Tie komentarai patraukė viso pasaulio žiniasklaidos dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak O.Pamuko, ką tik išleistame jo romane „Kažkas keista mano galvoje“ (Kafamda bir Tuhaflik) „iš tikrųjų kalbama apie Turkijoje moterų patiriamą priespaudą“.

„Jei kritikuotume Turkiją iš išorės, tai būtų (dėl) moterų padėties visuomenėje. Mūsų politikai daro neapgalvotus pareiškimus šiuo klausimu, tarsi norėtų pradėti kovą“, – sakė rašytojas, aiškiai turėdamas galvoje prezidentą.

R.T.Erdoganas, kuris Turkijos prezidentu tapo rugpjūtį, o prieš tai daugiau kaip dešimtmetį buvo jos premjeras, yra kaltinamas tuo, kad darosi vis autoritariškesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kritikai jau seniai kaltina islamiškų šaknų turinčią vyriausybę siekiant pakirsti šalies pasaulietinius principus ir apriboti pilietines moterų laisves.

O.Pamukas, svarbi kultūrinė figūra, garsėjanti tokiais romanais kaip „Sniegas“ (Kar) ir „Mano vardas Raudona“ (Benim Adim Kirmizi), yra pirmasis turkas, gavęs Nobelio premiją.

Ta 2006 metais paskirta literatūros premija sukėlė sujudimą, nes buvo paskirta metai po to, kai O.Pamukas sulaužė Turkijoje galiojantį tabu, interviu vienam žurnalui pasakęs, kad šalyje per Pirmąjį pasaulinį karą buvo nužudyta 1 mln. armėnų ir 30 tūkst. kurdų.

Jo knygos yra išleistos daugiau kaip 60-čia kalbų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų