REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai, siūlydami didinti biudžeto išlaidas, prieš rinkimus perka rinkėjų balsus, teigia „Swedbank“ ekonomistas. Nerijus Mačiulis prognozuoja, kad kitąmet augs Lietuvos skolinimosi poreikis.

Seimo nariai, siūlydami didinti biudžeto išlaidas, prieš rinkimus perka rinkėjų balsus, teigia „Swedbank“ ekonomistas. Nerijus Mačiulis prognozuoja, kad kitąmet augs Lietuvos skolinimosi poreikis.

REKLAMA

„Seimo nariams tikrai netrūksta fantazijos ir kūrybiškumo, kai reikia sugalvoti, kur išleisti pinigus: nuo viešo sektoriaus atlyginimų iki investicijų muzikos estradoms. Čia nieko naujo, nes visi Seimo nariai jaučia pareigą teikti pasiūlymus, kaip padidinti biudžeto išlaidas. Tokiu būdu jie gauna politinius dividendus, nes jie gali sakyti, kad aš balsavau už atlyginimų padidinimą“, - BNS sakė N.Mačiulis.

Pasak jo, parlamentarai tokiu būdu perka rinkėjų balsus.

„Tokį elgesį galima vadinti legalia korupcija, nes naudojant viešojo sektoriaus lėšas, galima nusipirkti balsus prieš rinkimus. Tokia yra įprasta praktika. Aišku, būtų daug įdomiau, jeigu kiekvienas Seimo narys, siūlydamas, kur padidinti išlaidas, tuo pačiu metu pasiūlytų, kaip galima sumažinti biudžeto deficitą, skolinimosi poreikį, kaip padidinti valdžios sektoriaus efektyvumą“, - kalbėjo N.Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Lietuva su išlaidomis tvarkosi prasčiau nei kaimyninės valstybės, tad reikėtų ieškoti būdų, kaip taupyti: „Pasaulio ekonomikos forumo konkurencingumo indekse yra toks kriterijus - valdžios sektoriaus išlaidų efektyvumas. Pagal šį rodiklį Lietuva yra tik 90 vietoje, blogiau nei Rusija, ir mūsų kaimyninės šalys tvarkosi daug geriau“.

REKLAMA

„Panašu, kad kitais metais Lietuvai reikės skolintis daugiau, nei reikėjo šiemet. (...) Šioje situacijoje atsispiriu nuo Europos Komisijos prognozių, kurios sako, kad biudžeto deficitas padidės nuo 1,2 iki 1,5 proc. BVP. Tą iš dalies pripažįsta ir Vyriausybė ir Seimas, balsuodami už tokį biudžeto projektą. Pačiame projekte numatyta, kad išlaidos didės daugiau nei auga pajamos ir dar tas pajamų augimas yra negarantuotas, nes galima diskutuoti apie ekonominę situaciją“, - aiškino ekonomistas.

Pasak jo, beveik akivaizdu, kad kai kurios planuojamos pajamos bus negautos - nuo liepos 1 dienos nebus panaikinta PVM lengvata šildymui, todėl teks skolintis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų