REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos fizikas teoretikas Stephenas Hawkingas (Stivenas Hokingas) perspėjo, kad dirbtinio intelekto sukūrimas gali nulemti žmonijos galą.

REKLAMA
REKLAMA

Duodamas interviu nacionaliniam transliuotojui BBC, mokslininkas sakė, kad tokios technologijos gali sparčiai vystytis ir pavergti žmoniją – kaip vaizduojama mokslinėje fantastinėje kino sagoje „Terminatorius“ (Terminator).

REKLAMA

„Primityvios dirbtinio intelekto formos, kurias jau turime, pasirodė esančios labai naudingos. Tačiau manau, kad visiško dirbtinio intelekto sukūrimas gali lemti žmonijos galą, – profesorius sakė duodamas interviu antradienį. – Kai tik žmonija sukurs dirbtinį intelektą, jis taps savarankiškas ir ims perkurti save vis didesne sparta.“

„Žmonės, kuriuos riboja lėta biologinė evoliucija, negalės varžytis ir bus išstumti“, – pridūrė S.Hawkingas, laikomas vienu iš įžvalgiausių pasaulyje dabar gyvenančių mokslininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, S.Hawkingas, kuris yra prikaustytas prie vežimėlio dėl motorinius neuronus pažeidžiančios ligos ir kalba naudodamasis balso sintezatoriumi, mielai naudojasi šiuolaikinių ryšių technologijomis ir sakė, kad buvo vienas pirmųjų prie interneto prisijungusių žmonių šio tinklo kūrimo ankstyvosiomis dienomis.

S.Hawkingas pripažino, kad internetas atnešė ne vien naudos, bet ir pavojų, cituodamas Britanijos elektroninio šnipinėjimo agentūros GCHQ naująjį vadovą, kuriame teigiama, jog internetas virto nusikaltėlių ir teroristų vadaviete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Interneto bendrovės turi daugiau nuveikti, kad atremtų šią grėsmę, bet sunkiausia tai padaryti neaukojant laisvės ir privatumo“, – aiškino 72 metų mokslininkas.

S.Hawkingas antradienį pademonstravo bendrovės „Intel“ sukurtą naują programinę įrangą, nuspėjančią rašomo teksto žodžius, todėl mokslininkas gali rašyti greičiau. Tą programą nuo sausio bus galima parsisiųsti iš interneto – ji padės žmonėms, sergantiems motorinių neuronų degeneracine liga.

Mokslininkas sveikino šį patobulinimą, tačiau sakė nusprendęs nekeisti į roboto panašaus balso, tapusio neatsiejama jo įvaizdžio dalimi, kurį skleidžia kalbos sintezatorius. Šį įrenginį iš pradžių naudojo telefonijos paslaugų tarnybos.

REKLAMA

„Tas balsas labai aiškus, nors skamba kiek robotiškai. Jis tapo mano prekiniu ženklu, tad nekeisčiau jo į labiau natūralų balsą su britišku akcentu, – aiškino jis BBC. – Man sakė, kad vaikai, kuriems reikalingas kompiuterinis balsas, nori panašaus į manąjį.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų