REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos policija, pasitelkdama kolegas iš Norvegijos, pradeda norvegų finansuojamą projektą kovoti su smurtu artimoje aplinkoje ir lyties pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Policijos departamento, šio projekto tikslas - tobulinti policijos pareigūnų, kurie dažniausiai susiduria su smurto šeimoje atvejais, profesinę kompetenciją, suteikti teorinių žinių, formuoti įgūdžius veiksmingai reaguoti ir priimti tinkamus sprendimus. Į pareigūnų mokymus bus kviečiami šios srities Norvegijos ekspertai, organizuojamos policijos įstaigų pareigūnų-instruktorių, paskirtų atsakingais už šią veiklą, stažuotės Norvegijoje.

REKLAMA

Įgyvendinant projektą taip pat bus įsigyta skubios pagalbos informacijos tarp nukentėjusiųjų ir policijos perdavimo (gavimo) sistema (Aliarmo sistema). Ši įranga bus išdalyta potencialioms ir esamoms smurto aukoms, kurios pavojaus atveju galės paskambinti ir išsikviesti pagalbą vieno mygtuko paspaudimu.

Projekte numatyta, jog bus analizuojama Lietuvos situacija, padedant Norvegijos specialistams pagal sukurtas programas ir mokomąją medžiagą bus parengta 30 instruktorių, apmokyta iki 500 pareigūnų, bus parengtos ir skelbiamos metodologinės rekomendacijos, skirtos tirti smurto privačioje erdvėje faktus.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos statistika rodo, kad Lietuvoje kasmet registruojama daugiau pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje, tačiau ikiteisminių tyrimų dėl šių įvykių pradedama mažiau.

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas Lietuvoje galioja beveik trejus metus - nuo 2011 metų gruodžio.

Pasak Policijos departamento, 2012 metais užregistruota 18 tūkst. 268 iškvietimai dėl smurto artimoje aplinkoje, 2013 metais - 21 tūkst. 615. Per vienuolika šių metų mėnesių policija jau reagavo į 25 tūkst. 474 pranešimus apie smurtą artimoje aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012 metais buvo pradėti 7586 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto artimoje aplinkoje, po metų tokių tyrimų skaičius padidėjo iki 10 tūkstančių. Per 11 mėnesių šiemet tyrimų pradėta per 9 tūkstančius.

Kalbėdama apie smurtą lyčių pagrindu policija sako, kad nuo pat įstatymo įsigaliojimo momento moterys sudaro daugumą nukentėjusiųjų nuo smurto. 2012 metais nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjo 6494 moterys, jos sudarė 82,7 proc. visų nukentėjusiųjų. 2012 metais nukentėjusiomis pripažintos 8322 moterys, o šiemet - 7298.

REKLAMA

65,7 proc. kūno sužalojimų, naudojant šaunamuosius ginklus, peilius, lazdas ir kitus įrankius, padarė neblaivūs asmenys. 34,3 proc. buvo aukų partneriai, 26,9 proc. - sutuoktiniai, 16,4 proc. - tėvai.

2012-2014 metais smurtaujant artimoje aplinkoje nužudytos 53 moterys, 47 vyrai ir trys vaikai.

Lietuva pagal norvegų modelį pertvarko ir kalinimo įstaigas - kuriami pusiaukelės namai nuteistiesiems.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų