REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Telefoninis teroristas dedasi auka

Melagingais pranešimais apie padėtus sprogmenis gąsdinęs prekybos centrus ir Panevėžio apskrities mokesčių inspekciją 31 metų panevėžietis Nerijus Einoris teismą mėgina įtikinti, kad pareigūnai jam priskyrė ir nepadarytus nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA

 Prisipažįsta tik dėl dviejų nusikaltimų

Pirmadienį Panevėžio apylinkės teismas aiškinosi, ar yra pagrindo tikėti kaltinamojo žodžiais.

REKLAMA

Posėdyje buvo apklaustas ikiteisminį tyrimą atlikęs pareigūnas, prekybos centrų, kuriems buvo grasinta, darbuotojai, Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje sargu dirbantis N. Einoris negalėjo logiškai paaiškinti, kodėl atsiprašinėjo terorizuotų įstaigų darbuotojų už tai, ko, jo tvirtinimu, nepadarė.

N. Einoris kaltinamas 2012–2014 metais 6 kartus melagingai pranešęs apie padėtus sprogmenis. Pirmą kartą apie pastate paslėptą ir po valandos sprogsiančią bombą jis pranešė 2012 metų rugpjūtį prekybos centro „Senukai“ darbuotojams, vėliau paskambino ir turgaus „Tau, žemdirby“ administracijai.

REKLAMA
REKLAMA

Tų pačių metų gruodį tokio pat skambučio sulaukė Ukmergės gatvėje esantis prekybos centras „Maxima“. 2013 metų balandį ir lapkritį darbuotojus dėl neva užminuoto pastato teko evakuoti ir Panevėžio apskrities mokesčių inspekcijai.

Šių metų kovo mėnesį telefoninis teroristas vėl nusitaikė į „Maximą“, tik šį kartą jau į Klaipėdos gatvės parduotuvę.

Gegužės mėnesį jis surinko Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos telefono numerį ir pranešė apie padėtą sprogmenį.

Ikiteisminio tyrimo metu N. Einoris prisipažino dėl visų jam inkriminuojamų šešių nusikalstamų veikų. Tačiau teisme persigalvojo ir ėmė tvirtinti, kad melagingai apie padėtus sprogmenis pranešė tik du kartus, t. y. šių metų kovą pagąsdino „Maximos“ darbuotojus, o gegužę – mokesčių inspekcijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl kitų keturių nusikaltimų prisipažinęs todėl, kad tai padaryti jį spaudė tyrėjai.

„Esu patiklus žmogus. Galvojau, kad taip bus geriau“, – pirmadienį teisme aiškino N. Einoris.

Teisme liudijęs ikiteisminį tyrimą atlikęs Panevėžio apskrities VPK pareigūnas teigė, kad kaltinamajam spaudimo nebuvo daroma, jis pats prisipažino padaręs minėtus nusikaltimus, susipažino su apklausų protokolais ir jam inkriminuojamais kaltinimais, tai patvirtino savo parašu. Apklausose dalyvavo ir N. Einorio gynėja.

Pareigūnas pasakojo, kad N. Einoris labai nuoširdžiai atgailavo, atsiprašinėjo. Aiškino buvęs šoko būsenos, todėl ir prisipažinęs. Tyrimo metu N. Einoriui buvo skirta medicinos ekspertizė. Nustatyta, kad jis pakaltinamas.

REKLAMA

 

Kaltę norėjo išpirkti darbu

Teisme liudijusi prekybos centro „Senukai“ informacijos skyriaus darbuotoja pasakojo įsidėmėjusi N. Einorį – šis dažnai užsukdavęs į parduotuvę. Rugpjūčio 25-ąją, šeštadienį, atsiliepusi į skambutį moteris ragelyje išgirdo vyrišką balsą. Skambinantysis pranešė, kad prekybos centre padėta bomba. Buvo informuota prekybos centro apsauga, policija, evakuoti pirkėjai.

Melagingai apie sprogmenį pranešusio vyriškio tapatybę prekybos centro administracija sužinojo tik šiemet. Vieną gegužės dieną N. Einoris pasibeldė į prekybos centro direktorės kabineto duris ir pasakė esąs tas, kuris juos prieš porą metų išgąsdino.

REKLAMA

Vyras labai apgailestavo dėl savo elgesio, daug kartų atsiprašinėjo. Direktorės jis prašė leisti jam nemokamai padirbėti sandėlyje ir šitaip išpirkti kaltę. Po savaitės prekybos centro vadovė vėl sulaukė N. Einorio skambučio. Šį kartą vyras kalbėjo reikliu tonu, klausė, kada gi bus priimtas į darbą. Tačiau parduotuvė jo paslaugų atsisakė.

Teisėjos paklaustas, kodėl ėjo atsiprašyti ir siūlėsi padirbėti, jei į prekybos centrą neskambino ir apie sprogmenį nepranešė, N. Einoris atsakė ėjęs liepiamas tyrėjų. Vyras tikino vis dar buvęs šoko būsenos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Grasintojas mėtė pėdas

Panevėžio apskrities VPK pareigūnai, aiškindamiesi pasikartojančius grasinimus susprogdinti, mėgino nustatyti skambinusiojo tapatybę. Kaip žinoma, tai padaryti nelengva, nes telefoniniai teroristai sumaniai mėto pėdas.

Taip elgėsi ir N. Einoris. Jis skambino vis iš kito taksofono, bet dažniausiai iš esančio ligoninėje.

2014 metų kovo mėnesį pareigūnai jau įtarė, kas gali daryti šiuos nusikaltimus. Gegužės 15 dienos pranešimas apie bombą Panevėžio apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje tik patvirtino įtarimus. N. Einoris priėjo liepto galą.

REKLAMA

Jam buvo skirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimą neišvykti, asmens dokumentų paėmimas ir privalomas registravimasis policijoje.

N. Einoriui gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas.

Jam teks atlyginti ir nukentėjusių civilinius ieškinius. Telefoninis teroristas patuštino ir valstybės kišenę, nes ant kojų būdavo sukeliamos įvairios tarnybos.

Neva užminuoto pastato darbuotojai apie grasinimus pranešdavo policijai. Ši informuodavo specialiąsias tarnybas – Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinę „Aras“, Panevėžio apskrities priešgaisrinę gelbėjimo valdybą, Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotį, Panevėžio miesto savivaldybės civilinės saugos pajėgas, elektros, vandentiekio ir dujų tiekėjus.

 

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų