REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Rusijos pasiskolinusi mažiausiai 9 mln. eurų ir norinti dar glaudesnių santykių su Maskva Marine Le Pen perrinkta radikaliojo Prancūzijos nacionalinio fronto pirmininke. Rinkimuose be konkurentų ji gavo 100 proc. balsų.

Iš Rusijos pasiskolinusi mažiausiai 9 mln. eurų ir norinti dar glaudesnių santykių su Maskva Marine Le Pen perrinkta radikaliojo Prancūzijos nacionalinio fronto pirmininke. Rinkimuose be konkurentų ji gavo 100 proc. balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apklausos rodo, kad politinė jėga, kadaise laikyta kraštutine, dabar tokia populiari, kad 2017-aisiais M. Le Pen lengvai laimėtų prezidento rinkimų pirmąjį turą, o antrajame susirungtų su Nikolas Sarkozy.

REKLAMA

Dukra gali pranokti tėvą. Nacionalinį frontą įsteigęs Jeanas-Marie Le Penas prieš dvylika metų sudrebino Prancūzijos politiką, patekdamas į prezidento rinkimų antrąjį turą. Bet jo partija buvo nepriimtina daugeliui – antisemitinė ir rasistinė. Prieš trejus metus paveldėjusi pirmininko postą M. Le Pen pakreipė ją ten, kur paramos kur kas daugiau. Dabar tai euroskeptiška partija, pasisakanti prieš imigraciją.

„Nuoširdžiai tikiu, kad Marine bus respublikos prezidentė. Kuo greičiau, tuo geriau, nes Prancūzijos padėtis toliau prastėja“, – sako buvęs Nacionalinio fronto pirmininkas J.-M. Le Penas.

REKLAMA
REKLAMA

Šie metai jai atnešė triumfą. Nacionalinis frontas laimėjo dešimtis savivaldybių vietos rinkimuose ir net ketvirtadalį balsų renkant Europos Parlamentą, taip pat pirmąkart vietų Senate. Nuo šiandien ji antrą kadenciją vadovaus partijai. Dukterėčia išrinkta į centro komitetą.

Prieš prasidedant partijos suvažiavimui Lione, trijų tūkstančių aktyvistų protestas prieš Nacionalinį frontą trumpam buvo virtęs riaušėmis. Protestuotojai sako, kad partija augina fašizmą, skatindama suvesti sąskaitas su imigrantais. Be to, partija Maskvą garbina labiau už Briuselį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei rusai, kaip ir mes, prieš ES – džiaugiuosi. Kuo daugiau žmonių bus prieš šį baisų antiekonominį, antisocialinį ir antidemokratinį projektą, tuo geriau. Nemanau, kad Rusija norėtų kištis, jie rūpinasi nacionaliniais interesais, ir jie teisūs“, – sako Nacionalinio fronto vicepirmininkas Florianas Philippot.

M. Le Pen pripažino, kad iš Rusijos banko pasiskolino 9 mln. eurų, nes esą Prancūzijos bankai pinigų neskolino. Kaip nesamonę ir melą ji neigia garsiai nuskambėjusią žinią, kad per Rusijos tarpininką, kuriam ES taiko sankcijas, partija paprašė iš viso 40 mln. eurų. Ir jokių politinių įsipareigojimų mainais ji sako nedavusi.

REKLAMA

„Tariamės, kaip suartėti su Rusija, kuri yra Prancūzijos draugė, ir kaip sukurti bendrą, energingą strategiją bei ekonominius santykius, kurie, manau, sustiprintų Europą. Dabar Europa tik silpsta, kai Amerikos nurodymu santykius nutraukia“, – sako Nacionalinio fronto pirmininkė M. Le Pen.

Prezidento rinkimuose po pustrečių metų, pasak apklausų, M. Le Pen lengvai patektų į antrąjį turą. Ten jai gali tekti susirungti su N. Sarkozy, kuris šeštadienį 64 proc. dauguma išrinktas dešiniųjų partijos lyderiu ir jau mėgina konkuruoti dėl M. Le Pen rinkėjų aštrindamas pareiškimus dėl imigracijos ir ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų