REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkimų 3,6 mln. gyventojų turinčioje Modovoje nedemokratiškais laikyti negalima, tačiau pažeidimų bus nustatyta, sako Kišiniove vyksiančius parlamento rinkimus stebintis parlamentaras Linas Balsys.

Rinkimų 3,6 mln. gyventojų turinčioje Modovoje nedemokratiškais laikyti negalima, tačiau pažeidimų bus nustatyta, sako Kišiniove vyksiančius parlamento rinkimus stebintis parlamentaras Linas Balsys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viskas vyksta ganėtinai normaliai, neteko girdėti, kad atvežami rinkėjai autobusais. Bet manau, kad tiek ESBO, tiek Europos Tarybos stebėtojai (...) užfiksuos nemažai pažeidimų“, - sekmadienį BNS teigė L.Balsys.

REKLAMA

Jis mano, kad vienas iš rimčiausių demokratinių rinkimų pažeidimų būtų exit poll - balsavusiųjų rinkėjų apklausų ir jų rezultatų skelbimo draudimas. „Per šiuos rinkimus nebedaromi vadinamieji exit poll. Sakoma, kas rinkimuose dalyvaujantis vienas iš oligarchų yra uždraudęs šias apklausas, jo rankose šeši televizijos kanalai, kad jie netrikdytų ir netrukdytų jo planams laimėti, nes tie exit poll atsiranda dar nesibaigus rinkimas, kad nebūtų nuomonių sklaidos, kas už ką balsuoja, kokia yra rinkimų eiga“, - teigė L. Balsys.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras mano, kad kur kas daugiau nerimo kelia, kaip balsavime dalyvaus separatistinės Padniestrės gyventojai.

„Ten yra keli šimtai tūkstančių Moldovos piliečių, kurie teoriškai rinkimuose galėtų balsuoti. Realiai jie pereina į Moldovos pusę ir balsuoja, tokių žmonių, kurie pasiryžta balsuoti, būna 7-8 tūkst. Bet rinkimų komisija atspausdinusi apie 180 tūkst. biuletenių. Kurie kažkur į Padniestrę iškeliauja, nors realiai balsuojančių yra tie 7-8 tūkst. Tai mums, stebėtojams, kyla klausimas, kas dedasi su tais likusiais biuleteniai - kaip jie grįš, kas juose bus parašyta. Tarptautiniai stebėtojai, manau, atkreips į tai dėmesį - čia slypi tam tikra manipuliacijos galimybė su tas biuleteniais daryti ką nori“, - teigė L.Balsys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariui taip pat susidarė įspūdis, kad netinkamomis sąlygomis dirba rinkimuose dalyvaujančių partijų atstovams: „Apylinkėse situacija gana skirtinga - jie visur yra, gali stebėti balsavimą, bet kai kur jiems neleidžiama pajudėti iš savo vietos - draudžiama pakilti iš savo vietos, nueiti pažiūrėti kaip išduodamas biuletenis. Kai kurios partijos skundžiasi. Manyčiau, pelnytai“.

Pasak jo, eidami balsuoti žmonės nebesvarto, už ką balsuos: „Man susidarė įspūdis, kad daug kas yra nulemta per rinkimų kampaniją, žmonės tą nuomonę jau susidarė“.

REKLAMA

Seimo nario teigimu, vieningų rinkimų rezultatų prognozių nėra: „Pranašaujama, kad laimės demokratai, ta vadinamojo Filato partija (Moldovos liberalų demokratų partijos, pasisakančios už šalies narystę ES, lyderis Vladas Filatas - BNS) Galbūt su jais į koaliciją galėtų praeiti liberalai reformatai su šūkiu „prieš oligarchus“. Apie pusę rinkėjų pagal nuomonių apklausas yra pasiryžę balsuoti už socialistus ir prorusiškąją politiką. Tai ganėtinai realu“, - teigė L.Balsys.

Parlamentaras pranešė, kad atsidarius balsavimo apylinkėms, užstrigo elektroninė sistema, turėjusi padėti kontroliuoti ir identifikuoti asmenis, kurie bandytų balsuoti kelis kartus. „Mes čia stebėtojai svarstom tyčia ar netyčia ta sistema užlūžo“, - teigė L.Balsys.

REKLAMA

Tačiau L.Balsys nemano, kad tai gali turėti reikšmės rezultatams, nebent - rinkimų eigai, nes tai nėra vienintelis būdas patikrinti, ar tas pats asmuo nebalsuoja kelis kartus. „Jie balsuoti eina su tapatybės kortelėmis, o kai prabalsuoja, į tas tapatybes korteles gauna įspaudus, kad jau balsuota“, - teigė L.Balsys.

Pasak jo, Moldovos rinkėjai be „didesnė reakcijos“ priėmė informaciją, kad išvakarėse iš rinkimų buvo pašalinta su Rusija siejama Renato Usačio partija „Patria“. „Žmonės reaguoja labai vangiai - nėra jokio ažiotažo. Visuose biuleteniuose pažymėta antspaudu, kad negalima balsuoti, kad ta partija pašalinta“, - sakė L.Balsys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak L.Balsio, Moldovos gyventojai į rinkimus eina aktyviai: „Sprendžiant iš to, kad aktyvumas yra nemažas, galima manyti, jog žmonės nėra apolitiški, eina ir balsuoja. O kaip jiems finale pasiseks, sunkui dabar pasakyti“.

Moldovoje nėra išankstinio balsavimo ir balsavimo paštu. Visi norintys išreikšti savo valią turi suspėti atvykti į balsavimo vietas nuo 7 val. iki 21 val. vietos laiku.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų