REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šv. Kalėdų laukimas – ilgas, bet malonus periodas, galvojant apie didžiąsias metų šventes. Ilgi vakarai ir artėjančių švenčių nuotaika – puiki proga prisiminti artimuosius ir padovanoti Advento kalendorių, kurį galite pasigaminti ir patys.

REKLAMA
REKLAMA

Laikotarpio prieš Kalėdas įprasminimas

Nuo seno šio kalendoriaus svarbiausia reikšmė – skaičiuoti dienas ir įprasminti laiką iki

šv. Kalėdų. Dažniausiai pasirenkami 24 dienų kalendoriai (nuo gruodžio 1 d. iki 24 d.), bet pasitaiko ir 25 dienų. Į 24 dėžutes, kišenėles, skrynutes, maišelius ar kitas kalendoriui priskirtas vieteles dedami įvairūs daiktai, laiškai, gražūs žodžiai, įprasminantys laukimą, kuriantys kalėdinę nuotaiką ir džiaugsmą.

REKLAMA

Tiesa, Advento kalendorius nėra tik šių laikų švenčių simbolis, nors vis dar pasitaiko nežinančių apie tokį daiktą ir tradiciją. Pirmieji Advento kalendoriai buvo sugalvoti liuteronų bendruomenėje Vokietijoje, taip buvo išskiriama svarbiausia krikščioniams šventė ir atkreiptas dėmesys į laikotarpį prieš šv. Kalėdas. Iš pradžių tai buvo tik kalendorius, kabinamas prie lauko durų, kad būtų galima skaičiuoti dienas iki švenčių, vėliau prie jo kasdien pradėta uždegti po žvakę ar žibintą. Žinoma, iki šių dienų Advento kalendorius pakito, atsirado daugiau idėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasigaminti?

Dažniausiai Advento kalendoriai gaminami ant tam tikro pagrindo (kartono, medžiagos ir pan.), ant kurio prisegamos dėžutės, maišeliai ir pan. Šiuolaikiniai kalendoriai gali puikiai papuošti namus, pavyzdžiui, ant virvutės sukabinti 24 maišelius ir prisegti šalia židinio. Kasryt pabudus, norom nenorom, bėgsi pažiūrėt, kas viduje. Advento kalendoriai šiais laikais būna spalvingi, ryškūs, puošnūs, todėl net ir po švenčių kai kurių šeimų namuose puošia interjerą.

Kartais Advento kalendoriaus forma net neprimena kalendoriaus, bet priešingai – jo detalėmis sukuriamos įvairios figūros. Pavyzdžiui, nusprendus staigmenėles sudėti į vienodas dėžutes, skirtas dovanoms, iš jų galima suformuoti eglutę ir pritvirtinti prie sienos ar šaldytuvo, nepamiršus prisegti skaičių. Tokiu atveju specialaus pagrindo net nereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norintieji greičiau pasipuošti Kalėdų eglutę, net ant jos vietoj žaisliukų sukabina skaičiais paženklintus maišelius su dovanėlėmis.

Jei reikia žaismingumo – surinkite nebenaudojamas vaikų pirštines ir prisekite linksmais segtukais ar snaigėmis puoštomis sąvaržėlėmis ant virvutės.

Jei namuose norite jaukumo ir ne tokių ryškių spalvų, rinkitės natūralias medžiagas, nenaudokite blizgučių ir kitų dirbtinių produktų. Galite tiesiog ant virvutės pakabinti iš kanapinio audinio pagamintus maišelius, surištus raudona juostele.

REKLAMA

Taip pat kabinami dekoruoti stiklainiai, vokeliai, popierinės dėžutės, vienkartiniai kavos puodeliai, degtukų dėžutės, vaikiškos kojinės, kibirėliai, veltinio maišeliai, iškirptos ir apsiūtos kelnių kišenės ir pan.

Kalendorius be dovanų

Nors vaikams daugiausia laimės suteikia netikėta dovana, rasta Advento kalendoriuje, visgi galima apsieiti ir be jų – paprasčiausiai skaičiuoti ir žymėti dienas kalendoriuje, plėšyti jo lapelius, galvojant apie artėjančias šventes, ar deginti žvakutes. Išsirinkus pastarųjų spalvą, ant kiekvienos iš jų galima aukso spalvos dažais užrašyti skaičius ir deginti kasdien.

REKLAMA

Jei norite artimą žmogų pradžiuginti gražiais žodžiais, galite tiesiog juos užrašyti ant mažų lapelių, įdėti į vokelius ar priklijuoti prie pasirinkto pagrindo ir paslėpti po uždaromomis popierinėmis durelėmis, surištomis virvute.

Jei galvoje kirba ne tik pralinksminti artimą žmogų, bet organizuoti jo veiklą, galite į dekoruotas degtukų dėžutes sudėti paprastus pasižadėjimus, pavyzdžiui, iškepti imbierinių sausainių, šv. Kūčių vakarą praleisti su šeima ir pan.

O kas viduje?

Ką įdėti į kiekvieną dėžutę, pirštinę ar maišelį – kiekvieno reikalas, fantazija ir galimybės. Svarbiausia tai, kad ankstyvos dovanos neturėtų užgožti artėjančių šv. Kalėdų džiaugsmo ir nepranoktų kalėdinių staigmenų ar planuojamų dovanų. Advento metu tai turi būti simbolinis, žaidybinis akcentas, leidžiantis nusišypsoti, prisiminti artimus žmones ir pasidžiaugti artėjančiomis šventėmis.

Jei neturima laiko, pinigų ar fantazijos, galima išsisukti, nupirkus skirtingos arbatos pakelių, ant jų priklijavus spalvotus skaičius ir pakabinus ant virvutės – atrodys ne tik žaismingai, bet ir bus naudinga.

Edita VINICKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų