REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrė Baltrušytė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Šaliai rengiantis pereiti nuo lito prie euro, pasigirsta nuogąstavimų, kad apvalindami kainas, verslininkai jas kilstelės į aukštesnę pusę.

REKLAMA
REKLAMA

Verslą prižiūrinčios institucijos tvirtina, kad kainos gali padidėti tik nedaugelyje prekių ir paslaugų teikimo vietų ir nebent labai nežymiai, nes teisiškai kainų apvalinimas turės būti atliekamas pagal matematines skaičių apvalinimo taisykles: jeigu po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, skaitmuo bus 5 arba didesnis negu 5, prie paskutinio skaitmens bus pridedamas vienetas, tačiau jeigu skaitmuo po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, bus mažesnis negu 5, paskutinis skaitmuo liks nepakitęs.

REKLAMA

„Negali būti jokios paklaidos į vieną ar kitą pusę, nes 39 proc. nustatytų pažeidimų būtent yra, kad verslininkai suapvalina netinkamai. Jei suapvalinus gauname 3,33 euro cento – suapvalina iki 3,4. Tai tikrai yra pažeidimas, tokių dalykų negali būti, turi būti griežtai pagal nustatytas taisykles“, – sako Vartotojų teisių apsaugos tarnybos Ekonominių interesų departamento direktorius Marekas Mačiulskis.

Kainos turės būti apvalinamos ir įvairiuose pardavimų automatuose, kurie parduoda kavą, saldumynus, gaiviuosius gėrimus ir kitas prekes. Dažnai mažiausia automatų priimama moneta yra 5 arba 10 euro centų, tad ten, kur perskaičiavus kainą litais į kainą eurais, prekės kainoje bus centų skaičius, mažesnis už penkis, verslininkai kainas automatuose privalės mažinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Verslininkai vis dėlto turi prisitaikyti – tikrai tai nėra priežastis didinti kainą, tiesiog turi nustatyti kitus bankomatų, automatų nustatymus“, – sako M. Mačiulskis.

Perskaičiuojant kainas, šešių skaičių perskaičiavimo kursas 3,4528 negali būti apvalinamas ar trumpinamas. Norint sumažinti verslininkų pagundą branginti prekes ir paslaugas nepagrįstai, Statistikos departamentas jau nuo rugpjūčio fiksuoja ir skelbia šimto dažniausiai perkamų prekių ir paslaugų kainas.

„Matome, kad yra ir pabrangusių, ir atpigusių prekių per tą laikotarpį. Spalio mėnesį prekių, kurios pabrango, buvo mažiau – šimtuke jos sudarė 39, o 48 prekės atpigo. 13 prekių ir paslaugų kainos nepasikeitė“, – sako Nijolė Šaltenienė, Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Siekdami nepažeisti anksčiau sudarytų sutarčių, kuriose įvairūs finansiniai įsipareigojimai buvo nurodyti litais, pardavėjai ir paslaugų teikėjai kainas eurais gali perskaičiuoti ir apvalinti iki trijų ar keturių skaitmenų po kablelio, o iki dviejų skaitmenų po kablelio gali apvalinti tik apskaičiavę galutinę mokėtiną arba apskaitoje parodomą pinigų sumą. Lietuvos banko vertinimu, kainos dėl euro įvedimo gali padidėti iki 0,3 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų