REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naftos kaina gali dar kristi: OPEC apsisprendė išlaikyti dabartinį gavybos lygį

Naftos rinka į OPEC diktuojamas nuotaikas atsakė nauju rekordu (papildyta 17.15)

(papildyta 17.15) OPEC narės šiandien Vienoje apsisprendė nemažinti dabartinio naftos gavybos lygio.

(papildyta 17.15) OPEC narės šiandien Vienoje apsisprendė nemažinti dabartinio naftos gavybos lygio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planinio susitikimo metu OPEC šalys narės atsidūrė viso pasaulio dėmesio centre. Dėl staiga kritusios naftos kainos, daugelis su šio energijos šaltinio eksportu susijusių valstybių, įskaitant ir Rusiją, susidūrė su galimomis finansinėmis problemomis planuojant artėjančių metų biudžetą.  Naftos rinka jautriai reaguoja į šiandienos naftos trilerį Vienoje: vos pasibaigus susitikimui ir jos dalyviams išsakius kelias abstrakčias frazes, naftos kaina krito iki rekordinių 74,99 dolerių už barelį.

REKLAMA

Ekvadoro energetikos ministras patvirtino, kad OPEC nusprendė išlaikyti dabartinį naftos gavybos lygį - 30 mln. barelių į dieną.

(papildyta 11.42) Viso pasaulio žiniasklaidos dėmesys šiandien nukreiptas į Vieną, kurioje vyksta OPEC narių susitikimas. Naftos eksportuotojų kartelis šiandien turėtų nuspręsti naftos kainų artimiausiu laikotarpiu likimą.

Ekspertai mano, kad šalys pasirinks nekeisti dabartinio naftos išgavimo kiekio, o tai turėtų dar labiau sumažinti ir taip stipriai kritusią jos kainą rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Šis OPEC susitikimas, dėl savo geopolitinės svarbos, sulaukė 3-4 kartus daugiau žiniasklaidos dėmesio, negu įprastai.

Naftos kaina tuo metu pasiekė jau 75 dolerių už barelį ribą.

„Brent“ naftos kaina krito iki keturių metų minimumo, vakar dieną ji pasiekė 77 dolerius už barelį ribą, šiandien krito dar daugiau nei 1 proc. – iki rekordinių 76,46 dolerių.

Ekspertai tai sutartinai vadina rinkos susitaikymu su tuo, kad naftos gamintojų kartelis OPEC šios dienos susitikime nuspręs nemažinti gavybos, praneša „Reuters“.

Net kelių OPEC šalių – Saudo Arabijos, JAE, Kuveito ir Kataro atstovai – trečiadienį paskelbė, kad nesiūlys mažinti naftos gavybos šios dienos susitikime. Pasak kai kurių analitikų, jeigu OPEC nesusitars dėl ryškesnio naftos gavybos mažinimo, naftos kainos gali kristi iki 60 dolerių už barelį ribos.

„Svajonės apie naftos kainų kilimą buvo sudaužytos OPEC atstovų pareiškimais susitikimo išvakarėse. Reikia ruoštis žemoms kainoms,“ – teigia Singapūro „Phillip Capital“ analitikas Danielis Engas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų