REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darius Kuolys: kuriama putiniška demokratija

 www.ziniuradijas.lt

 

Nuo kitų metų rengti Lietuvoje referendumus turėtų būti gerokai sunkiau. Piliečių iniciatyvą, paremtą net 300 tūkstančių parašų, galės blokuoti Seimas, jeigu įtariamas prieštaravimas Konstitucijos nuostatoms. Politikai teigia, jog tai atbaidytų populistinių iniciatyvų mėgėjus, o oponentai įžvelgia siekį riboti demokratiją.

REKLAMA
REKLAMA

 

Buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius „Žinių radiją“ patikino, jog tai su logika neprasilenkia.

REKLAMA

 

„Tokia Seimo teisė kyla iš pačios Konstitucijos ir ji remiasi šių metų liepos 11 dienos nutarimu, kurio esmė yra tokia – tauta, turėdama galimybę pakeisti Konstituciją referendumu, kai ko negali pakeisti. Negali pakeisti prigimtinių žmogaus teisių ir laisvių, negali paneigti demokratijos, negali paneigti nepriklausomybės ir kitų dalykų. Tai jeigu būtų surinkta 300 tūkst. parašų nustatyti taisyklę, kad Lietuvoje yra privaloma valstybinė religija, ideologija, kad aukštojo mokslo gali siekti tik vaikinai, tai Seimas gali neskelbti tokio referendumo. Bet galutinį sprendimą šiuo atveju priimtų ne Seimas, o Konstitucinis Seimas“,- aiškino V.Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

 

Tuo metu Vilniaus universiteto dėstytojas Darius Kuolys teigė, jog tokiu būdu kuriama Putiniška demokratija.

 

„Šitos pataisos pateiktos tam, kad būtų įveiktos referendumų grėsmės. Štai laisva tauta traktuojama kaip grėsmė, nuo kurios valdžia turi apsisaugoti. Kas yra referendumai laisvame krašte? Tai yra tautos gyvenimo savikūros būdas. Referendumais tauta kuria savo gyvenimo tvarką. Tai laisvos tautos esmė. Šiandien mes matome, kad mūsų Konstitucijos teismas ėmė ir išaiškino taip, kad suverenias tautos teises, kurias tauta įtvirtino visuotinėje apklausoje 1991 metais. Jis ėmėm ir pakeitė, pasakydamas, kad tautų suverenitetą gali riboti ne tik Seimas, bet ir Vyriausioji rinkimų komisija. Štai biurokratinė, niekieno nerinkta institucija gali taip pat kaip Seimas gali nutarti, kad 300 tūkst. surinktų parašų nėra svarbūs. Arba imti ir neleisti tautai rinkti parašų ir išreikšti savo politinės valios. Mes iš tikrųjų kuriame Putiniško tipo valdomą demokratiją“,- aiškino D.Kuolys.

 

Jo teigimu, tokie pasiūlymai atsirado iš baimės.

 

Parengė Monika Burvytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų