REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo sprendimas labiau nei siūlė Vyriausybė padidinti stipraus alkoholio akcizus, paskatins nelegalaus alkoholio vartojimą, teigia „Swedbank“ analitikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Stiprūs gėrimai yra pagrindinis kontrabandos objektas ir dar labiau didinant būtent stiprių gėrimų akcizus sukuriama palanki dirva kontrabandai ir nelegalaus alkoholio vežimui į Lietuvą. Manau, kad pirminis planas, susijęs su tuo nuosaikiu didinimu pirmiausiai silpnesniam alkoholiui, kuris nėra kontrabandos objektas, buvo geresnis, žiūrint mokesčių pajamų efektyvumo didinimo prasme“, - BNS sakė banko vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

REKLAMA

Anot jo, pirminis Vyriausybės planas nuosaikiai didinti alkoholio, ypač alaus, akcizus buvo geresnis, kadangi šiuo metu alaus, vyno ir stipriųjų gėrimų akcizai skiriasi gana smarkiai.

„Vyriausybė lyg ir buvo suplanavusi nuosaikų akcizų augimą trejus metus iš eilės, kuomet tie akcizai būtų labiau subalansuoti stipriam ir vidutinio stiprumo alkoholiui, nes šiuo metu skirtumai yra labai dideli. Pavyzdžiui, vynui akcizas yra dvigubai didesnis negu alui, stipriems gėrimams - penkiskart didesnis nei alui“, - komentavo „Swedbank“ ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

N.Mačiulio teigimu, didinant stipriųjų gėrimų akcizus, siekiama skatinti silpno alkoholio vartojimą, tačiau pamirštama, kad būtent stiprieji gėrimai yra kontrabandos objektas.

„Dėl šių kelių priežasčių toks gan skubotas sprendimas atrodo keistai ir panašu, kad jis gali nepadidinti biudžeto pajamų būtent dėl to, kad greičiausiai sumažės alkoholio vartojimas, bet sumažės sąskaita to, kad išaugs nelegaliai į šalį įvežto alkoholio vartojimas“, - BNS sakė N.Mačiulis.

Seimas antradienį ypatingos skubos tvarka priėmė Akcizų įstatymo pataisas, pagal kurias nuo kitų metų pavasario alkoholio akcizai didės 0,2-8 proc. daugiau negu siūlė Vyriausybė. Akcizai papildomai didinami, siekiant surinkti daugiau pajamų - tokį susitarimą pasiekė valdantieji, nes kitų metų biudžete reikia numatyti daugiau lėšų dėl minimalios algos ir biudžetininkų algų didinimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų