REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Kaupinis, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Portugalijoje suimtas buvęs šalies premjeras, socialistas Jose Socratesas. Politikas, atsistatydinęs Portugaliją užgriuvus ekonominei krizei, kaltinamas pinigų plovimu, mokesčių slėpimu ir korupcija.

REKLAMA
REKLAMA

J. Socratesas vos spėjo nusileisti Lisabonos oro uoste, bet namiškiai jo taip ir nepamatė, iškeliavo tiesiai į areštinę, o šiandien jau stoja prieš teismą. Vienas žinomiausių socialistų politikų buvo begrįžtąs iš Paryžiaus, kur atsistatydinęs iš premjero pareigų mokėsi prestižiniame Science Po – politikos mokslų institute, tik kiek per vėlai, nes savo politines klaidas jau buvo įgyvendinęs realybėje.

REKLAMA

Dar prieš šešerių metų premjero kadenciją J. Socratesas buvo spėjęs įsivelti į nelegalių statybų skandalą saugomoje Lisabonos teritorijoje kaip aplinkos ministras, o vėliau jo vyriausybė dosniai švaistėsi viešaisiais finansais, kol 2011-iais teko keturis kartus veržtis diržus, to galų gale nepakėlė socialdemokratai, privertę „nuožmiu gyvuliu“ save dėl aršios rinkimų kovos vadinusį J. Socratesą atsistatydinti. Portugaliją nuo tada gelbėjo Tarptautinio Valiutos Fondo ir Europos Sąjungos paskolos.

J. Socratesas, po mokslų Paryžiuje, ramiai vedė pokalbių laidas Portugalijos nacionalinėje televizijoje. Iki vakar, kai areštinėje prisijungė prie dar trijų aukšto rango politikų. Ir be J. Socrateso Portugalijos politikai neką ne geriau, nes dabartinė vyriausybė taip pat jau paskendusi pinigų plovimo ir vadinamųjų auksinių vizų dalybų skandale, kai užsieniečiams suteikiama Šengeno viza ir leidimas gyventi Portugalijoje penkerius metus, jei šalyje nusiperka turto už 500 tūkst. eurų. Taip bandoma paprasčiausiomis priemonėmis lopyti kiaurą biudžetą, kartu atveriant ES juodiems pinigams ir juos dažnai lydinčiam politinių ES pamatų plovimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų