REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mindaugas Malcevičius

Šiauliuose laikantis aukštoms nuomos kainoms ir esant mažai būstų pasiūlai, rasti gyvenamą plotą – vis sunkiau, rašo savaitraštis „Šiauliai plius“. Kita vertus, iššūkiai laukia ne tik ieškančių nuomojamo būsto. Bent kartą gyvenime savo turtą į svetimas rankas nusprendę patikėti šiauliečiai tikina, kad nors potencialių nuomininkų netrūksta, išsirinkti patikimą – itin nelengva užduotis.

Teko skaudžiai nudegti

Istorijų, susijusių su būsto nuoma, galima išgirsti labai įvairių. Vieną savaitraščiui „Šiauliai plius“ papasakojo radviliškietė Dalia, kurios sūnus dirba užsienyje. Prieš porą metų į Šiaulius grįžęs vyriškis nutarė investuoti santaupas ir įsigijo butą. Jame gyventi neketino, todėl pirkinį patikėjo mamai – jos paprašė surasti nuomininkus.

„Dar prieš išvykstant sūnui, kartu įdėjome skelbimus, kad butas nuomojamas. Atsirado besidominčių, todėl daug nesvarsčiusi jo butą išnuomojau jaunai porai. Žmonės atrodė tvarkingi, turėjo, bent taip sakė, nuolatinius darbus“, – pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Bet gyvenime nė karto su nekilnojamojo turto nuoma nieko bendra neturėjusiai „verslininkei“ teko skaudžiai nudegti. Moteris pasakoja, kad pirmą mėnesį atvyko į Šiaulius, pasiėmė pinigus už nuomą, pasižiūrėjo, ar sumokėti komunaliniai mokesčiai, atsiskaityta šilumos tiekėjui. Kadangi viskas buvo atlikta tvarkingai, kitus mėnesius nebesivargino ir į sūnaus butą nevažiavo. Manė, kad užtenka paskambinti.

REKLAMA

Sunerimti teko maždaug po pusės metų. Baigiantis žiemai, Daliai paskambino namo bendrijos pirmininkas ir pasakė, kad jam palikti jos sūnaus buto raktai. „Nustebau, nes jaunuoliai gyventi žadėjo mažiausiai porą metų. Atvykus į vietą paaiškėjo, kad mane „išdūrė“ – liko tik buto raktai ir nemenka skola už 5 mėnesių komunalines paslaugas, šildymą“, – apie skaudžią patirtį pasakoja radviliškietė.

Artimieji ar draugai gelbsti ne visuomet

Specialistai sako, kad panašių istorijų – nors vežimu vežk. Mat nekilnojamojo turto nuoma yra gan sudėtingas procesas, reikalaujantis ne tik laiko, bet žinių ir patirties. Todėl susiklosčius aplinkybėms, kai žmogus negali gyventi savo būste, iškyla tikra dilema – patikėti savo turtą į svetimas (kas žino, ar tikrai patikimas) rankas, ar palikti jį tuščią.

REKLAMA
REKLAMA

„Praktika rodo, kad išnuomoti visuomet norisi, nes ar bute įrengtas centrinis, ar autonominis šildymas, šilumą palaikyti vis tiek reikia. O tai nemažai kainuoja. Kita vertus, neprižiūrimo būsto būklė tikrai negerėja, nes jis stebuklingai neužsikonservuoja. Tad tenka ieškoti žmogaus, kuris, jei šeimininkas negali pats, galėtų jo nuosavybę prižiūrėti“, – sako šiaulietis Aivaras Vozgirdas, nekilnojamojo turto ekspertų komandos „Rebest“ direktoriaus pavaduotojas.

Specialisto teigimu, su artimaisiais ar draugais susitarti pavyksta toli gražu ne visuomet. Pirmiausia todėl, kad ir pats būsto savininkas nenori savo rūpesčių užkrauti ant kito žmogaus pečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koją kiša lietuviškas mentalitetas?

Pasidomėjus, ar ta problema aktuali tik Šiauliuose, paaiškėjo, kad tikrai ne. Kaip rasti tinkamą nuomininką ir ramiai miegoti, nelaukiant jokios „staigmenos“ iš žmonių, kuriems patikėti nuosavybės raktai, galvą suką ne tik Lietuvos didmiesčių gyventojai, bet ir kitų šalių piliečiai. Pastarieji, beje, jau seniai miega ramiau nei lietuvaičiai.

„Lietuvis dar mano, kad viską geriausiai gali padaryti pats – ir automobilį sutaisyti, ir butą išnuomoti“, – šypteli A. Vozgirdas. Nekilnojamojo turto eksperto teigimu, gyvenat laikmetyje, kai žmonės nuolatos keliauja ir skirtingose vietose įsigyja nekilnojamojo turto, jį prižiūrėti yra itin sunku.

REKLAMA

„Dažnai tinkamai prižiūrėti turtą trukdo atstumas, todėl ieškodami profesionalaus turto valdymo, žmonės kreipiasi į tokias paslaugas teikiančias įmones, tad gauna didesnę naudą iš savo nekilnojamojo turto ir sutaupo laiko. Ir, žinoma, išvengia galimų nesusipratimų su nuomininkais. Ši praktika Vakarų valstybėse taikoma jau ilgą laiką“, – sako „Rebest“ direktoriaus pavaduotojas.

Aivaro teigimu, Lietuvoje tokių paslaugų paklausa ir pasiūla jau yra. Tiesa, galimybė savo būsto nuomos rūpesčius patikėti profesionalams būta ir anksčiau, bet, prasidėjus ekonominei krizei ir Šiauliuose ženkliai kritus nuomos kainoms, kuriam laikui beveik nebuvo likę įmonių, kurios tokias paslaugas teiktų. Dabar situacija vėl keičiasi.

REKLAMA

Nekilnojamojo turto nuoma pagal Vakarų valstybių pavyzdį

Su būsto nuoma susijusius rūpesčius nekilnojamojo turto srities specialistams dažniausiai nusprendžia patikėti užsienyje gyvenantys tautiečiai. Nors vis dažniau pagalbos prireikia ir gyvenantiems Lietuvoje, bet nežinantiems, nuo ko viską pradėti.

Nekilnojamojo turto ekspertas A. Vozgirdas pastebi tendencijas, kad jau kuris laikas šiauliečiai ima sekti Vakarų valstybių pavyzdžiu ir visus nuomos rūpesčius patikėti specialistams. „Kodėl tai daro? Nes patogu. Juk tuomet žmogus gali dėl nieko nesirūpinti. Pasirašius sutartį su nekilnojamojo turto įmone, ji tampa tarpininku tarp būsto šeimininko ir nuomininko. Specialistai ne tik padeda surasti tinkamą nuomininką, pasirašo su juo sutartis, bet ir vykdo nuolatinę priežiūrą, kontroliuoja, kaip laikomasi sutarties sąlygų“, – sako A. Vozgirdas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas, kokia tokios nekilnojamojo turto nuomos be rūpesčių kaina, Aivaras sako, kad viskas priklauso nuo turto savininko pageidavimų. Jei paslaugų nedaug, tarkim, tik kartą per mėnesį specialistai atvyksta į nuomojamą būstą ir įvertina, kaip laikomasi nuomos sąlygų, mokestis bus vienoks. Didesnis jis bus jeigu atliekama pilna nuomininkų kontrolė: turto priežiūra, komunalinių ir nuomos mokesčių administravimas, nuomojamo nekilnojamojo turto ilgalaikės strategijos parinkimas ir kita.

Pasitikint savo jėgomis, svarbu nepamišti

Ir dar vienas paradoksas – atsakyti į klausimą, kaip „neužšokti“ ant nepatikimo nuomininko, negali net nekilnojamojo turto ekspertai. Aivaras juokiasi, kad ir jiems, turintiems daug patirties, iš dešimties bent vienas nuomininkas pasitaiko toks, kuris pridaro nemalonumų, kuris nesilaiko nuomos sutarties sąlygų, tad tenka ieškoti kito. „Žinoma, šiokios tokios tendencijos pastebimos. Tarkim, nuomojant brangesnį turtą, su juo problemų kiek mažiau, nes nuomininkai ateina tvarkingesni, atsakingesni, geriau mokantys tvarkyti savo finansus“, – sako pašnekovas.

REKLAMA

Nusprendusiems vis dėlto surizikuoti ir bandyti nuomininko ieškoti patiems, A. Vozgirdas pataria iš savo rankų nepaleisti kontrolės: „Pirmiausia, svarbu nepamiršti iš nuomininko paimti užstatą. Dar vienas ramybės garantas – nepatikėti svetimam žmogui komunalinių mokesčių, geriau pasiimti pinigus ir susimokėti pačiam. Jei pasitaiko nuolatiniai delsimai atsiskaityti už nuomą, geriau nelaukti, kol atsiras kitų problemų, ir nuomininką keisti.“

Tad, nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, nusprendus svetimam žmogui patikėti savo nuosavybę, svarbiausia viską atlikti tinkamai, kad vėliau netektų verkti prie suskilusios geldos. Viską daryti pačiam ar kreiptis pagalbos į profesionalus – klausimas, kurį spendžia kiekvienas, įvertinęs savo galimybes ir galimą riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų