REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija finansuoja separatistus „dideliais pinigais“, A. Merkel pasmerkė Maskvą

Putino veiklą Ukrainoje pasmerkė ir Joe Bidenas

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas penktadienį apkaltino Maskvą aktyviu konflikto kurstymu Ukrainos rytuose; taip jis reagavo į vieno separatistų lyderių prisipažinimą apie gautą „daugybę“ pinigų iš Rusijos.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas penktadienį apkaltino Maskvą aktyviu konflikto kurstymu Ukrainos rytuose; taip jis reagavo į vieno separatistų lyderių prisipažinimą apie gautą „daugybę“ pinigų iš Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Igoris Martynovas, maištininkų paskirtas vadovauti administracijai Donecke, pasakė vokiečių dienraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, kad Maskva padeda finansuodama visuomenines paslaugas ir pensijas, kurių nebeteikia Ukrainos vyriausybė Kijeve.

REKLAMA

„Rusijos Federacija padeda mums“, – sakė I.Martynovas ir pridūrė, kad „ne mažais pinigais, o dideliais“.

Pasak jo, iš Rusijos lėšų „mokamos pensijos, socialinės pašalpos, užtikrinami komunalinių tarnybų, vietinio transporto poreikiai, taip pat mokyklų ir ugniagesių“. Taip pat finansuojamas DLR (Donecko Liaudais Respublikos) valstybinis aparatas ir ministerijos, pridūrė jis.

Kremlius vėl neigė teikiąs paramą separatistams.

A.Merkel atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas) sakė, kad I.Martynovo žodžiai patvirtina tai, ką jau daug mėnesių sako Vakarų vyriausybės ir Kijevas apie Maskvos įsitraukimą į šią krizę.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija veikia Ukrainoje, nepranešdama apie tai Ukrainos vyriausybei, ir remia separatistus ten labai aktyviai“, – pažymėjo St.Seibertas per spaudos konferenciją.

„Be Rusijos karinės ir finansinės paramos nebūtų žiauraus separatizmo, kuris šiuo metu stebimas tose (Ukrainos) srityse“, – pridūrė jis.

I,.Martynovas nenurodė konkrečių gaunamų sumų, bet paaiškino, kad miestas lėšų pradėjo gauti dar vasarą per DLR vyriausybę. Iš savo lėšų „Doneckas gali padengti tik 20 proc. savo finansinių poreikių“, sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukraina nutraukė finansavimą maištininkų valdomiems Donecko ir Luhansko sričių rajonams po lapkričio 2 dienos, kai separatistai surengė rinkimus kuriuos Kijevas ir Vakarai laiko neteisėtais ir pažeidžiančiais rugsėjo susitarimą dėl paliaubų.

JAV viceprezidentas Bidenas smerkia Putino veiklą Ukrainoje

JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį pasmerkė Rusijos elgesį Ukrainoje, vadindamas jį „nepriimtinu“, ir paragino tvirtai laikytis rugsėjį pasirašyto susitarimo dėl paliaubų ir karinių pajėgų išvedimo iš šios šalies.

REKLAMA

Po derybų su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka J.Bidenas, retoriškai kreipdamasis į Kremliaus vadovą Vladimirą Putiną, paragino: „Darykite tai, dėl ko sutarėte daryti, pone Putinai“.

Turėdamas omenyje Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir separatistinių maištininkų rėmimą Ukrainos rytuose, J.Bidenas bendrame su P.Porošenka pareiškime spaudai pažymėjo, kad Rusijos elgesys buvo „skandalingas pamatinių tarptautinės sistemos principų pažeidimas“.

J.Bidenas nurodė, kad Jungtinės Valstijos visada rems demokratinę besireformuojančią Ukrainą, nors apie konkrečią naujausią pagalbą neužsiminė.

REKLAMA

Rusija neigia ginkluojanti separatistus ar siunčianti savo karines pajėgas per sieną.

NATO: tai labai rimta – Rusijos karinė technika Ukrainoje pajudėjo į vakarus

NATO stebi Rusijos karinių pajėgų ir technikos judėjimą į Ukrainą ir link Rytų Ukrainoje sutartos paliaubų ribos, penktadienį pranešė Lietuvoje viešintis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Matėme pajėgų, įrangos, tankų, artilerijos ir pažangios oro gynybos sistemos judėjimą į Ukrainą. Taip pat matėme pajėgų judėjimą link linijos, kuri turėtų būti paliaubų linija. Taigi, matėme pajėgų judėjimą Vakarų kryptimi Rytų Ukrainoje. Tai labai rimta, nes tai pakerta Minsko susitarimus ir gilina konfliktą“, - žurnalistams Karmėlavoje sakė Aljanso vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NATO generalinis sekretorius paragino Rusiją išvesti savo karius iš Rytų Ukrainos ir atitraukti juos nuo sienos, sakydamas, kad tai padėtų „deeskaluoti situaciją“.

Aljanso vadovas sakė nesiimsiantis spekuliuoti, kokių tikslų siekia Rusija telkdama pajėgas, bet paragino gerbti Ukrainos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir tarptautinę teisę.

Bendroje spaudos konferencijoje Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad Rusijos elgesys atitinka tarptautinio terorizmo požymius.

„Matome, kad šiandien Rytų Ukrainoje yra Rusijos kariuomenė, Rusijos kariai, o pati valstybė tai, atvirai meluodama, neigia. Valstybė, kuri nurodo savo kariams nusiimti atpažinimo ženklus, kuri įveda kariuomenę ir sunkiąją ginkluotę be atpažinimo ženklų. Tokia valstybė turi visus tarptautinio terorizmo požymius“, - sakė D.Grybauskaitė.

REKLAMA

Per karą Rytų Ukrainoje jau žuvo daugiau kaip 4 tūkst. žmonių.

Ukrainos teritorija apšaudyta iš Rusijos, sako Kijevas

Ukrainos kariškiai penktadienį apkaltino Rusiją vėl apšaudžius šalies teritoriją – pirmąkart nuo rugsėjo pradžioje pasirašytų trapių paliaubų rytų Ukrainą krečiančiame konflikte su prorusiškais separatistais.

„Per pastarąją parą, pirmąkart po Minsko sutarties pasirašymo, atsinaujino Ukrainos teritorijos apšaudymas iš Rusijos Federacijos pusės“, – sakė kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų