REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarąsias kelias savaites astronomai mėgėjai ir palydovų stebėtojai įdėmiai seka neįprastus kosminio kūno, pavadinto „Objektu 2014-28E“, manevrus. Praėjusį savaitgalį jis ėmė artėti prie kitų Rusijos kosminių palydovų, o prieš tai priskrido prie raketos, prieš pusmetį iškėlusios ryšių palydovus, pakopos likučių.

REKLAMA
REKLAMA

Šis objektas iš pradžių buvo klasifikuojamas kaip kosminė šiukšlė, orbitoje atsiradusi po to, kai Rusija gegužės mėnesį paleido tris ryšių palydovus. Tačiau keisti ir preciziški „Objekto 2014-28E“ manevrai sudomino stebėtojus.

REKLAMA

Jo paskirtis yra nežinoma – galbūt tai ir civilinis projektas, pavyzdžiui skirtas sutaisyti arba papildyti degalų atsargas palydovams. Tačiau Rusija niekuomet nepranešė apie tokio palydovo paleidimą.

Sužlugus SSRS, Rusija oficialiai uždarė priešpalydovinės ginkluotės programą, kuri vadinosi „Istrebitel Sputnikov“ (palydovų naikintojas), tačiau įdirbis išliko, bet to, darbai galėjo būti tęsiami ir slaptai.

Rusijos kariuomenės pareigūnai yra ir viešai pareiškę, kad gali atnaujinti palydovų naikintojo projekto mokslinius tyrimus kaip atsaką į JAV kuriamas priešraketines sistemas. 2010 metais Olegas Ostapenko, tuomet Rusijos kosminių pajėgų vadas, dabar vadovaujantis Rusijos kosmoso agentūrai „Roskosmos“, patvirtino, kad Rusija vėl kuria palydovus, galinčius numušti ar kitaip sutrikdyti kitų palydovų veikimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Objektas 2014-28E“ atrodo eksperimentinis,“ teigia Patricia Lewis, analitinės organizacijos „Chatham House“ kosmoso saugumo ekspertė. „Jis gali turėti tiek civilines, tiek ir karines funkcijas. Viena gali būti automatinis griebtuvas, galintis pagauti kitą palydovą, arba jis gali turėti kinetinį ginklą, kuriuo šautų į priešišką palydovą, ar vykdytų kibernetinius išpuolius ir trikdytų signalus.“

„2014-28E“ manevrai, vykstantys tą pačią savaitę, kai Europos kosmoso agentūros zondas sėkmingai nusileido ant kometos paviršiaus, gali atrodyti nereikšmingi, tačiau jie išryškina augančią, bet dar nedaug dėmesio sulaukiančią problemą – atsinaujinantį kosmoso militarizavimą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų