REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kaip praneša „Die Welt“, stipriai kritikavo Rusijos lyderį Vladimirą Putiną. „Konfliktas Ukrainoje nebėra regioninio lygmens konfliktas – jis liečia mus visus“, – pabrėžė A. Merkel.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kaip praneša „Die Welt“, stipriai kritikavo Rusijos lyderį Vladimirą Putiną. „Konfliktas Ukrainoje nebėra regioninio lygmens konfliktas – jis liečia mus visus“, – pabrėžė A. Merkel.

REKLAMA

Rusija, jos teigimu, „mąsto senomis kategorijomis, matydama Ukrainą savo įtakos zonoje ir taip pamina tarptautinę teisę“. „Po dviejų pasaulinių karų siaubų ir Šaltojo karo toks mąstymas, iš kurio ir atsiranda Rusijos bandymai destabilizuoti padėtį Ukrainoje, gresia visai dabartinės Europos santvarkai“, – teigia Vokietijos kanclerė ir nurodo, kad kalbama ne tik apie Ukrainą. Ji kviečia atkreipti dėmesį į Rusijos žaidimus prieš Moldaviją bei Gruziją ir „stebėti“ Serbiją bei Vakarų Balkanus.

A. Merkel pareiškė, kad V. Putinas „atsisako sureguliuoti konfliktą abipusės pagarbos, demokratinėmis ir konstitucinėmis priemonėmis. Jis pasiryžęs naudotis stipriojo teise, nekreipdamas dėmesio į įstatymo viršenybę“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot S. Lavrovo, Maskva tikisi, kad santykiai su ES nepablogėjo „negrįžtamai“

 

Rusija antradienį išreiškė viltį, kad jos santykių su Europos Sąjunga (ES) pablogėjimas dėl krizės Ukrainoje dar neperžengė negrįžtamo taško, kai Briuselis paskelbė naujų sankcijų Kremliaus palaikomiems separatistams.

REKLAMA

 

„Tikimės, kad negrįžtamas taškas dar nebuvo peržengtas“, – valstybinė naujienų agentūra ITAR-TASS citavo Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo žodžius per vieną susitikimą Baltarusijos sostinėje Minske.

„Esame suinteresuoti laipsnišku santykių plėtojimu“, – pridūrė ministras, kalbėdamas prieš vėliau antradienį Maskvoje numatytas derybas su Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku Walteriu Steinmeieriu (Franku Valteriu Šteinmejeriu).

S. Lavrovas pakartojo Maskvos raginimą sukurti „bendrą ekonominę ir humanitarinę“ erdvę nuo Lisabonos iki Rusijos Vladivostoko uostamiesčio. Ši idėja, kurią iškėlė ir aktyviai propaguoja Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, ES buvo sutikta šaltai.

REKLAMA
REKLAMA

S. Lavrovas taip pat paragino Ukrainos valdžią laikytis paliaubų susitarimo, kuris rugsėjo 5 dieną pasirašytas Minske, ir pradėti derybas su Kremliaus remiamais separatistais, kad būtų išspręstas konfliktas, nuo balandžio jau pareikalavęs daugiau nei 4 100 gyvybių.

„Deja, užuot užmezgęs tvirtus kontaktus (su Ukrainos rytais), Kijevas pasirinko Ukrainos pietryčių socialinio ir ekonominio smaugimo kursą, grasina atnaujinti konflikto sprendimą jėga“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas per bendrą Rusijos ir Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijų kolegijos posėdį.

„Tikiuosi, kad mūsų kolegos Vakaruose, darantys įtaką valdžiai Kijeve, supranta pavojų, kurį kelia tokia įvykių eiga“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Lavrovas taip pat sakė, jog Rusija sieks, kad būtų reformuota Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), kuri yra pasiuntusi savo stebėtojus į Ukrainą.

„Mes nepritariame tam, kad ši organizacija būtų paversta erdvės į rytus nuo Vienos demokratizacijos priemone“, – sakė jis.

Pirmadienį ES sutarė į juodąjį sąrašą asmenų, kuriems taikomos sankcijos, įtraukti daugiau prorusiškų separatistų, tačiau nesiėmė papildomų baudžiamųjų priemonių prieš Rusiją, nurodžiusi, jog esama vilties atnaujinti dialogą su Maskva, kad būtų užbaigta rimčiausia konfrontacija tarp Rytų ir Vakarų nuo Šaltojo karo laikų.

Naujų sankcijų prieš prorusiškus separatistus imtasi po to, kai pasaulio lyderiai praėjusį savaitgalį Brisbano mieste vykusiame Didžiojo dvidešimtuko susitikime pažėrė griežtos kritikos V. Putinui už Maskvos vaidmenį Ukrainos krizėje ir paskatino jį išvykti namo anksčiau, nei buvo planuota.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų