REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta Mačiulienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Kauno medikai ir mokslininkai baigia kurti metodą kaip greitai ir tiksliai diagnozuoti gerklų ligas. Susirgimus gydytojai nustatys pacientui pasakius vos vieną balsę. Lietuvių atradimu jau susidomėjo pasaulio mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Sukurti automatinę balso analizę Kauno klinikų medikai ir KTU mokslininkai sumanė maždaug prieš 10 metų. Atliekant tyrimus ištirta apie tūkstantį 18–65 metų žmonių. Dalis jų buvo sveiki, kiti sirgo įvairiomis gerklų ligomis. Taip sukurtas didžiulis sveikų ir ligų pažeistų balsų bankas, o vėliau tuo pagrindu – ir dirbtinis intelektas bei algoritmas, pagal kurį beveik 90 proc. tikslumu diagnozuojama liga.

REKLAMA

„Metodo esmė labai apgaulingai paprasta: iš balso signalo, atlikus jo akustinę analizę, automatiškai nustatyti, ar balsas normalus, ar pakitęs. Jei pakitęs, tai labai preliminariai – koks tas pakitimas“, – sako Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės klinikos vadovas Virgilijus Ulozas.

Pasak moksliniams tyrimams vadovaujančio profesoriaus, pacientui pakaks ištarti raidę „a“ ir algoritmas pateiks atsakymą: sveikas žmogaus balsas ar ne, kokia liga įtariama. Tikimasi, kad šis metodas išgelbės ne vieną gyvybę, nes už nuolatinio balso sutrikimo ir pakitimo gali slėptis gerklų vėžys.

Medikai sako, kad baigiamu kurti metodu jau susidomėjo pasaulio mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų