REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministras Rimantas Šadžius teigia, kad 2015 metų biudžete 5 proc. mažės valstybės valdymo išlaidos. Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad visos ministerijos turėtų įvertinti, kokią naudą duoda konkretūs tarnautojai ir ar jų nėra per daug, be to, gal būtų pigiau dalį paslaugų pirkti.

Finansų ministras Rimantas Šadžius teigia, kad 2015 metų biudžete 5 proc. mažės valstybės valdymo išlaidos. Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad visos ministerijos turėtų įvertinti, kokią naudą duoda konkretūs tarnautojai ir ar jų nėra per daug, be to, gal būtų pigiau dalį paslaugų pirkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šnekant apie reformas, tai aš asmeniškai pirmiausia matyčiau būtinybę išskirti valstybės valdymo sritį - pačios valstybės ir valstybės institucijų valdymo sritį. Valdymo išlaidas mes stengiamės mažinti, 2015 metų biudžete tam numatyta 5 proc. mažiau lėšų negu 2014 metais. Manau, kad yra erdvės toliau tą valdymą optimizuoti, ir lėšos gali būti tada skiriamos kitiems viešiesiems tikslams, viešosioms paslaugoms teikti - tai ir kultūra, ir socialinė apsauga, ir sveikata, ir krašto gynyba taip pat“, - žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį sakė ministras.

REKLAMA

Vyriausybės pasitarime svarstyta praėjusių metų viešojo sektoriaus ataskaita, kurią parengė Vidaus reikalų ministerija. Vyriausybė savo poziciją numato patvirtinti kitą savaitę.

„Šitas klausimas galutinai nėra užbaigtas šiandien svarstyti, dar turi būti patobulinimai, bet pagrindinis mano prašymas buvo, kad visos ministerijos atliktų išsamią analizę savo pavaldžiose institucijose, įvertinus viešąsias paslaugas atliekančių tarnautojų funkcijas, įvertinus, kokią naudą arba kokį rezultatą pasiekia tie tarnautojai konkrečiai per vienerių metų laikotarpį, ir atsispindėtų, ar tie tarnautojai, kurie atlieka viešąsias paslaugas, atlieka kokybiškai tas paslaugas, ar tikrai tų tarnautojų skaičius yra pakankamas, o gal yra per didelis. Ir kitas vertinimas kad būtų atliktas - jeigu šita paslauga būtų perkama, koks būtų skirtumas, ar tai mūsų biudžetui kainuotų mažiau, ar daugiau“, - žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio teigimu, administravimo aparatą reikia mažinti, tačiau kartu jis pabrėžė, jog biurokratai valstybei reikalingi.

„Be valstybės tarnautojų valstybės valdymo nebūtų, supraskime tokį dalyką, kad valdininkas nėra blogis, tai yra valstybei reikalinga labai svarbi veiklos sritis“, - sakė ministras.

Anot viešojo sektoriaus ataskaitą rengusios ministerijos vadovo, jis mato rezervų taupyti savo vadovaujamoje srityje.

„Iš tikrųjų brangiausiai kainuoja sveikatos apsauga ir švietimas, socialiniai dalykai, bet nesakau, kad tai turi būti mažinama ar kažkaip neefektyviai veikia, tikrai šiandien to negaliu pasakyti. Taip tikrai aš galiu kol kas pasakyti apie Vidaus reikalų ministerijos valdymo sritį - tikrai matau rezervų, kur galima struktūrą tobulinti“, - sakė S.Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vicekanclerio Remigijaus Motuzo, vadovaujančio Viešojo valdymo tobulinimo komisijai, iki kitų metų turėtų nelikti ministrų valdymo srityse veikiančių labai mažų biudžetinių įstaigų, kuriose dirba iki 20 darbuotojų.

„Buvo tokių 68, dar keletas liko, bet dar turime mėnesį su trupučiu (...), jos visos bus likviduotos, inkorporuotos į ministerijos valdymo sudėtį nedidinant papildomai valstybės tarnautojų skaičiaus“, - pabrėžė jis.

Ataskaitą svarsčiusi Viešojo valdymo tobulinimo komisija teigia, kad 2013 metais viešojo sektoriaus darbuotojų skaičius augo labiau nei galima paaiškinti vien Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai.

REKLAMA

2013 metais viešajame sektoriuje vidutiniškai dirbo 366 tūkst. 991 darbuotojas - 838 darbuotojais arba 0,48 proc. daugiau nei 2012 metais. Darbuotojų skaičius pernai didėjo biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, mažėjo valstybės įmonėse, akcinėse ir uždarosiose akcinėse bendrovėse.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų