REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sukurtas įrenginys akliesiems grafinei informacijai nuskaityti nuo plokščių paviršių ir ją perduoti į aklojo ar silpnaregio žmogaus pirštą, pranešė Patentinės informacijos centras.

REKLAMA
REKLAMA

Šis įrenginys priskiriamas orgtechnikos sričiai, konkrečiai akliesiems ir silpnaregiams skirtų informacijos išvedimo įrenginių gamybai, taip pat gali būti naudojamas kaip daugiafunkcinis įrenginys grafinės bei tekstinės informacijos nuskaitymui.

REKLAMA

Šiuo metu yra kuriami įvairūs prietaisai ir priemonės skirti greitesniam bei patogesniam žmogaus gyvenimui. Tačiau daugelis sukurtų sistemų nėra orientuotos į negalią turinčius žmones. Norint sudaryti sąlygas minėtais prietaisais naudotis ir akliesiems ar silpnaregiams buvo kuriamas šis papildomas įrenginys grafinei informacijai nuskaityti. Šio įrenginio pagalba, naudojant tam pritaikytą kompiuterį ir programinę įrangą, galima įvertinti ant plokščių paviršių atvaizduotos simbolinės ir grafinės informacijos kontūrus, formas, intensyvumą ar netgi spalvą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat jis gali suteikti galimybę akliesiems ir silpnaregiams vartotojams suvokti grafinę 2D informaciją, atpažinti tipinius objektus bei leistų pradiniame lygyje dirbti su internetu. Kad aklasis atpažintų šią informaciją, jis turi būti išmokytas naudotis sukurtu įrenginiu pagal autorių parengtą metodiką. Įrenginys akliesiems grafinei informacijai nuskaityti yra nedidelių gabaritinių matmenų, jame panaudotos nebrangios ir plačiai naudojamos medžiagos, kurios įgalina turėti dideles taktilinio poveikio skyros galimybes.

Pareiškėjas: Kauno Technologijos universitetas, išradėjai: Ramutis Bansevičius, Egidijus Dragašius, Darius Mažeika, Vytautas Jurėnas, Algimantas Bubulis, Arūnas Žvironas. Patento Nr: LT 6082.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų