REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketina anksčiau negu planuota išvykti iš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Australijoje, pranešė vienas jo delegacijos narys, kai Vakarų šalių lyderiai šeštadienį pasmerkė Maskvą dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje ir pagrasino naujomis sankcijomis.

 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketina anksčiau negu planuota išvykti iš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Australijoje, pranešė vienas jo delegacijos narys, kai Vakarų šalių lyderiai šeštadienį pasmerkė Maskvą dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje ir pagrasino naujomis sankcijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad V.Putinas planuoja nedalyvauti sekmadienį vyksiančioje darbo sesijoje per dviejų dienų viršūnių susitikimą Brisbane ir anksčiau grįš namo, nes jam esą reikia dalyvauti susitikimuose Maskvoje.

REKLAMA

Ilgai nelaukęs prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas paneigė šį pranešimą.

„G-20 viršūnių susitikimas rytoj baigiasi, Vladimiras Putinas būtinai iš jo išvyks; kai visas darbas bus baigtas, prezidentas išvažiuos. „Reuters“ viską neteisingai rašo. Sankcijų tema buvo plačiai aptariama, bet aš nesakyčiau, kad kažkas spaudžia. Sankcijos aptariamos visuose dvišaliuose susitikimuose aktyviai ir plačiai, niekas nieko nespaudžia“, – aiškino D.Peskovas interviu radijui „Kommersant-FM“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot „Reuters“, Rusija neigė esanti kaip nors susijusi su nauju karinės įtampos padidėjimu Ukrainoje, kur per vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų kautynes žuvo daugiau kaip 4 000 žmonių. Tačiau Maskva sulaukė dygaus atsako iš Vakarų šalių lyderių, tarp jų ir JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) bei Kanados premjero Stepheno Harperio (Stiveno Harperio).

„Manau, paspausiu jums ranką, bet turiu pasakyti jums vienintelį dalyką: jūs turite pasišalinti iš Ukrainos“, – S.Harperis žodžius V.Putinui per šį viršūnių susitikimą citavo Kanados lyderio atstovas Jasonas MacDonaldas (Džeisonas Makdonaldas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Putino atsakymas į šį komentarą nebuvo palankus, pridūrė J.MacDonaldas savo elektroniniame laiške, išsamiau nepaaiškindamas.

Vėliau V.Putino atstovas spaudai D.Peskovas pasakė, kad Rusijos prezidentas atsakęs „deja, tai neįmanoma padaryti, nes mūsų ten nėra“.

B.Obama sakė, kad Rusijos agresija prieš Ukrainą kelia grėsmę pasauliui, o Europos Komisija pareikalavo, kad Maskva atitrauktų savo karius ir ginklus iš kaimyninės šalies, taip pat spaudė separatistus laikytis paliaubų sąlygų.

Kalbėdamas G-20 forumo kuluaruose, B.Obama daugiausiai dėmesio skyrė saugumo ir kovos su klimato pokyčiais klausimams, kurie nustelbė lyderių derybas dėl pastangų paskatinti pasaulio ekonomikos augimą.

REKLAMA

JAV prezidentas sakė, kad jo šalis yra priešakyje valstybių, „besipriešinančių Rusijos agresijai prieš Ukrainą, kuri yra grėsmė pasauliui – kaip matėme per pasibaisėtiną MH17 numušimą“, turėdamas omenyje Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą virš separatistų kontroliuojamos rytų Ukrainos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel nurodė, kad Europos Sąjunga (ES) svarsto galimybę paskelbti naujų finansinių sankcijų asmenims Rusijoje dėl krizės Ukrainoje.

„Dabartinė padėtis nėra patenkinama, – A.Merkel sakė žurnalistams per viršūnių susitikimą. – Šiuo metu darbotvarkėje yra naujų asmenų sąrašų sudarymas.“

REKLAMA

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį susirinks įvertinti padėties Ukrainoje ir tarsis, ar Rusijai reikia skelbti naujas sankcijas, sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus).

V.Putino izoliacija taip pat buvo akivaizdi, kai pozuojant G-20 forumo bendrai nuotraukai, jis buvo pastatytas krašte. Kai B.Obama ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) atskrido į Australiją, juos pasitiko šalies generalgubernatorius ir generalinis prokuroras; tuo tarpu V.Putiną pasitiko tik gynybos ministro pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors ir tapęs didžiulio spaudimo taikiniu, V.Putinas daug šypsojosi ir paspaudė ranką viršūnių susitikimo šeimininkui – Australijos premjerui Tony Abbottui (Toniui Ebotui), kuris grasino „suremti krūtines“ – įsitraukti į fizinę konfrontaciją – su Rusijos lyderiu, jeigu nesulauks atsakymų dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofos Ukrainoje, tarp kurios aukų buvo 28 Australijos piliečiai ir gyventojai.

APTARTA VIENINTELĖ TEMA

Kremliaus atstovas sakė, kad Ukrainos krizė buvo vienintelė tema, aptarta per V.Putino ir Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono susitikimą, kuris vyko uždarų durų. tačiau abu lyderiai pareiškė esantys suinteresuoti „baigti konfrontaciją“ ir atkurti santykius. V.Putinas taip pat susitiko su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu) ir susitarė su juo saugoti savo ryšius nuo sankcijų poveikio, nurodė atstovas.

REKLAMA

Prie viršūnių susitikimo vietos aktyvistai surengė protestą prieš Rusijos lyderį, užsirišę ant galvų raiščius su užrašu „Putinas, žudikas“.

Apsigobę valstybių, kurios neteko savo piliečių per MH17 lainerio katastrofą, vėliavomis, demonstrantai atsigulė ant didelės Ukrainos vėliavos, sakydami, kad protestuoja prieš „žudikiškus veiksmus“, dėl kurių atsakingas Rusijos prezidentas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų